Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Cyrkulacja C.w.u

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam kocioł z zasobnikiem C.W.U i z tego zasobnika wychodzą dwa króćce,ciepła i zimna woda.Jak mogę to połączyć zeby mieć cyrkulację C.W.U,instalacje mam zrobioną z cyrkulacją,mile widziany rysunek z opisem jeśli jest taka możliwość połączenia

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Należy poprzez zawór zwrotny połączyć cyrkulację z wlotem zimnej wody do zasobnika.

Uwaga - pompa cyrkulacyjna może mieć wbudowany zawór zwrotny .

Rysunek chyba nie potrzebny?

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam

Jeśli jest możliwość proszę o rysunek jak to ma być połączone,ja przesyłam rysunek jak mam podłączone i nie mam cyrkulacji wodypost-34211-0-20078100-1319129876_thumb.jpg

Edytowane przez adik800
Opublikowano

Witam

Tą czarną kreskę przeciągnij do niebieskiej końcówki bojlera i będzie git.W naturze -przełóż trójnik do drugiej końcówki bojlera (niebieskiej) i połącz z zaworem zwrotnym.

Powodzenia

Opublikowano

Niestety nie ma tak łatwo.

Rozumiem, że masz na obiegu CWU termostatyczny 3D zabezpieczający przed popażeniem gorącą wodą, np.50 sC. Jeśli tak, to twój układ cyrkulacji musi wyglądać tak:

post-18583-0-56461800-1319140043_thumb.jpg

Każde inne podpięcie będzie zakłócało lub uniemożliwiało przepływ cyrkulacji.

Uwaga!

Każdy zawór zwrotny ze schematu jest niezbędny, by właściwie ukierunkować przepływ we wszystkich możliwych scenariuszach.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Tak mam zawór mieszający ciepłą wodę z zimną, musie zrobić tak żeby była cyrkulacja bo idąc się kąpać to około 30 sekund muszę spuszczać wode a jest około 13-15 metrów od łazienki do zbiornika z ciepłą wodą,kuchnia jest jeszcze dalej,ktoś może wie jak długo pompka musi pompować zeby byla ciepła woda w lazience,chcę żeby pompka włączała się o określonych godzinach.

Opublikowano

A czy jednak nie da się uprościć rezygnując z dwóch zaworów zwrotnych i podłączenia zimnej wody przed zaworem termostatycznym - to podłączenie chyba nie może zadziałać bo aby dopływ zimnej wody był możliwy musiałaby zwiększyć się pojemność układu lub nastąpić wypływ wody, a i tak w cyrkulacji w zasadzie nigdy nie będzie wody o temperaturze wyższej niż zadana na głowicy termostatycznej, zaś zawór zwrotny na zimnej, o ile w ogóle, to na pewno przed zaworem bezpieczeństwa i naczyniem przeponowym.

post-15254-0-07937900-1319359090_thumb.jpg

Opublikowano

Do zaworu mieszającego musi być doprowadzona zimna woda i to w ilości potrzebnej do schłodzenia wody z zasobnika, obieg cyrkulacji takich wydajności nie zapewnia- mniejsze przekroje, słaba pompa.

Można zrezygnować z połączenia cyrkulacji z zaworem mieszającym, tylko doprowadzić zimną wodę ale przez zawór zwrotny, dolot zimnej wody do zasobnika też powinien mieć ZZ.

Wielu instalatorów daje tyko 1 ZZ przed rozgałęzieniem ZWU na zawór mieszający i na zasobnik.

Opublikowano

A czy jednak nie da się uprościć rezygnując z dwóch zaworów zwrotnych i podłączenia zimnej wody przed zaworem termostatycznym - to podłączenie chyba nie może zadziałać bo aby dopływ zimnej wody był możliwy musiałaby zwiększyć się pojemność układu lub nastąpić wypływ wody, a i tak w cyrkulacji w zasadzie nigdy nie będzie wody o temperaturze wyższej niż zadana na głowicy termostatycznej, zaś zawór zwrotny na zimnej, o ile w ogóle, to na pewno przed zaworem bezpieczeństwa i naczyniem przeponowym.

Musisz zrozumieć jak ten układ funkcjonuje, a trochę trzeba pogłówkować. Dla ułatwienia parę możliwych przypadków.

post-18583-0-74360800-1319365121_thumb.jpg

post-18583-0-82741900-1319365140_thumb.jpg

post-18583-0-71087900-1319365159_thumb.jpg

post-18583-0-92400000-1319365180_thumb.jpg

Teraz dlaczego usuwanie ZZ nie uprości niczego:

post-18583-0-97941500-1319365201_thumb.jpg

Miłej lektury.