Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, proszę kolegów o ocenę instalacji, i jedno pytanko czy nie było by lepiej gdyby zawór 3D był za pompą c.o ? jestem kompletnym laikiem w tej dziedzinie, i chciałbym prosić panów o ocenę mojej już działającej instalacji. Dzieki

post-16567-0-31574200-1318878753_thumb.jpg

Opublikowano

post-18583-0-66414800-1318882275_thumb.jpg

Faktycznie, pomyliłem się na rysunku, co do zaworu zwrotnego , dlaczego powinien być miedzy pompą a zaworem kulowym ?? jest jakaś większa różnica ? przecież on puszcza wodę tylko w jedną stronę prawda ? a przy bojlerze też ?

Proszę zauważyć że niema w tym układzie żadnego odpowietrznika , mój instalator powiedział że mam przy grzejnikach i tu nie trzeba , hm co panowie o tym myślą ?

post-16567-0-18853600-1318888494_thumb.jpg

Opublikowano

Lepiej mieć zawór zwrotny pomiędzy zaworami odcinającymi pompy. W razie konieczności wymiany nie trzeba spuszczać wody z układu i tylko tyle. Wymogu nie ma.

Na "moim" schemacie inaczej poprowadzone jest przyłącze podmieszania zaworu 3D. Zawór w twoim układzie ma mieszać wodę kierowaną do grzejników w celu obniżenia jej temperatury. Do podmieszania ma służyć woda powrotna instalacji grzejnikowej, więc powrót boilera nie może być wpięty tak jak u ciebie. Będzie on powodował niestabilność temperatury za zaworem 3D.

Nie znam przebiegu rur, ale odpowietrznik na szczycie dwupłaszcza z rysunku by się przydał.

Opublikowano

Troche namieszane

C.W.U. kulowy-filtr-pompka-zwrotny-zawór kulowy

Mieszajacy

patrzac od strony zasilania zawór kulowy-holender-zawór3d-filtr-pompka-zwrotny-zawór kulowy

od strony podejcia wody powtotnej zawór kulowy-holender-zawór zwrotny(nie klapkowy)-3d mieszacz

Opublikowano

Lepiej mieć zawór zwrotny pomiędzy zaworami odcinającymi pompy. W razie konieczności wymiany nie trzeba spuszczać wody z układu i tylko tyle. Wymogu nie ma.

Na "moim" schemacie inaczej poprowadzone jest przyłącze podmieszania zaworu 3D. Zawór w twoim układzie ma mieszać wodę kierowaną do grzejników w celu obniżenia jej temperatury. Do podmieszania ma służyć woda powrotna instalacji grzejnikowej, więc powrót boilera nie może być wpięty tak jak u ciebie. Będzie on powodował niestabilność temperatury za zaworem 3D.

Nie znam przebiegu rur, ale odpowietrznik na szczycie dwupłaszcza z rysunku by się przydał.

Witaj zastanawiałem się dlaczego uczepiłeś się zwrotnego, ale załapałem, masz racje w razie wymiany własnie zwrotnego , trzeba będzie spuścić wodę, co do zaworu 3D i bojlera to nie widzę na Twoim schemacie różnicy. To jak powrót bojlera powinien byś wpięty ? kurde chłopaki trochę mnie martwicie , fachowiec który mi to robił jest bardzo poważanym fachowcem, on robi duże obiekty itd. i tyle błędów ?
Opublikowano

Zasadniczych błędów nie ma. Tak jak teraz wszystko będzie śmigać. Ale niuanse są.

Różnica wpięcia boilera tak jak proponuję ma znaczenie przy "ręcznym" 3D. Jeśli ma siłownik, to temetu nie ma.

post-18583-0-99574200-1318965650_thumb.jpg

Zawór zwrotny na baypassie 3D (proponowany przez kolegę wyżej) przyda się o ile będziesz korzystał z funkcji priorytetu CWU, bo wówczas wyłączana jest pompa CO i przez uchylony 3D pompa CWU mogłaby łapać krótki obieg (pomijać po cząści kocioł). Jeśli sterownik tej funkcji nie oferuje, to pompa CO będzie pracowała zawsze i zjawisko to nie ma prawa zaistnieć.

Tak jak pisałem, to "pierdoły". Układ jest zbudowany poprawnie.

Opublikowano

A to ja was chłopaki trochę oszukałem , rysując ten schemat myślałem że powrót , to powrót obojętnie gdzie wpięty, a to nie w rzeczywistości mam tak zrobione , a co do by-pas na zwrotnym to nie wiem o co chodzi, aczkolwiek mam taką funkcję priorytetu C.W.U. mogę podpowiedz na schemacie ? a tak w ogóle to serdeczne dzieki za zainteresowanie.

post-16567-0-50185400-1318968355_thumb.jpg

Opublikowano

powinno byc tak i basta

Nie zgadzam się z tym co piszesz i chętnie poznam jakikolwiek argument za montażem ZZ na rurze podmieszania 3D. Opisz sytuację gdy się ten zawór przydaje w tym układzie.

Z logicznego punktu widzenia, w układzie jw. nie ma opcji, aby woda popłynęła przez zawór 3D w kierunku powrotu. Przypominam, że jest tu realizowana funkcja mieszania, a nie rozdziału. Nie widzę w związku z tym żadnych powodów do stosowania tam ZZ.

W ostatnim moim poście ZZ na powrocie jest zasadniczo w innym punkcie powrotu i ukierunkowany zgodnie z przepływem wody wracającej do kotła, ale przeciwstawnie do wody płynącej na podmieszanie. Ma on tam spełniać zadanie rozdziału obiegów CO i CWU. Jak pisałem, może dojść do częściowej ucieczki przepływu CWU poprzez uchylony zawór 3D w sytuacji aktywnego priorytetu CWU (pompa CO Off, pompa CWU On).

Opublikowano

Witam!

Na rurze służącej do uzupełniania wody w instal. .co. powinien być zamontowany zawór antyskażeniowy ,lub co najmniej zwrotny -zapobiegający cofnięciu się wody z inst.c.o. w przypadku niskiego ciśnienia w instal. z.w. .Zasilanie-uzupełnianie powinno być podłączane wężykiem. Takie są wymogi i myślę,że całkiem słusznie.Pozdr.