Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymieszanie Wody W Bjlerze Cwu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 13.12.2011 o 23:14, mironw napisał(a):

pompka ma ci zabrać wode z ostatniego punktu do bojlera

a robiłeś próbe przy zamkniętej zimnej wodzie na bojler - 3 posty wcześniej

Po pierwsze wywaliłem zawór zwrotny wpięty w połowie bojlera - wstawiłem inny - kulowy ale ten akurat trafił mi się trefny bo cieknie - http://www.youtube.com/watch?v=5R4yANMVH0c&feature=g-all-fbc&context=G2ca5043FAAAAAAAACAA

Póki nie dostanę nowego zostanie bez tego zaworka. Odpowietrzyłem powrót cyrkulacji - pompa pracuje teraz ciszej ale nadal muszę czekać długo (trochę krócej jak poprzednio) na wodę w ostatnim punkcie. Po drodze chyba za dużo kolanek (6) a te wszystkie złączki pex to mają strasznie małą średnicę i sumarycznie muszą dawać spore opory przepływu.

Czy zamknięcie dolotu zimnej wody do bojlera może coś wykazać ?

Dzięki za schematy wszystko się u mnie zgadza - nie mam jeszcze naczynie przeponowego - brak kasy przed świętami.

Pozdrawiam

Opublikowano
  W dniu 19.12.2011 o 21:29, d80 napisał(a):

Po pierwsze wywaliłem zawór zwrotny wpięty w połowie bojlera

to wstaw nowy i wszystko będzie dobrze

a tak pompa pracuje teraz ciszej ale nadal muszę czekać długo (trochę krócej jak poprzednio) na wodę w ostatnim punkcie

Po drodze chyba za dużo kolanek (6)

bo bez zaworu zwrotnego pcha ci zimną ,a kolanka na cyrkulacji nie mają wpływu na czas ciepłej z kranu

Pompa ma powodować ruch tej wody w koło i najlepszym rozwiązaniem jest czujka temp. przy pompie która ją wyłącza

ja proponuje narazie włączyć ją na stałe ( jak jesteście w domu) i cały czas masz natychmiast ciepłą w kranie i to jest oszczędność grzejąc np. prądem

- wstawiłem inny - kulowy ale ten akurat trafił mi się trefny bo cieknie

tez potrzebny do odcinania w razie awari pompy , ale nie cieknący

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

"Witam.

Wtrące słowo. EdisonIras cały czas rozważa problem mieszania wody wyłącznie w obszarze boilera, bez cyrkulacji na samej instalacji CWU. Mimo to gdyby zastosował swoją metodę czekałby go zimny prysznic".

Dziękuję ,że ktoś to wreszcie dojrzał ,

ale nie rozumiem dlaczego mnie czeka zimny prysznic ???

Edytowane przez EdisonIras
Opublikowano
  Cytat
to że innymi wejściami to i tak uważam że zimna woda jak będzie mieszana z ciepłą to będziesz miał jej mniej (o wiele chłodniejszej) , niż jak ciepłą będziesz wlewać do zimnej.

skąd Ty tą teorię wytrzasnełeś, chcesz mi powiedzieć ,ze jak wleję 1/2 szklanki ciepłej wody do 1/2 zimnej wody to otrzymam inną temperaturę niż jak wleję 1/2 szklanki zimnej wody do 1/2 ciepłej ???? , przy założeniu że wpływ temperatury naczynia nie będzie barany pod uwagę ...

Opublikowano
  W dniu 22.12.2011 o 08:19, EdisonIras napisał(a):

nie rozumiem dlaczego mnie czeka zimny prysznic ???

Nigdy takiego układu nie zrobiłem i nie będę się upierał. Jeżeli piszesz to w oparciu o własne doświadczenia, to pewnie ty masz rację.

To co wydaje mi się, że wiem, każe mi przypuszczać coś takiego:

post-18583-0-22345400-1324581476_thumb.jpg

Wodę w boilerze mamy "wymieszaną" w miarę równomiernie przez wskazany przez ciebie sposób. Niech będzie to 50 sC. Odkręcamy kran wody ciepłej i nieistotne jest, czy pompa pracuje czy nie, bo rura cyrkulacji boilera jest w obu przypadkach drożna.

Napływająca woda zimna ma zazwyczaj ok. 10 sC i z oczywistych względów ma tendencje do utrzymywania się w dolnych partiach zbiornika (uwarstwienie temperaturowe). Jednocześnie następuje wypływ ciepłej wody z góry, który korzysta w górnych partii zbiornika. Co się teraz stanie, gdy do tych górnych warstw przyłączony jest dodatkowy obieg stanowiący mostek między dołem a górą zbiornika? Po mojemu zimna woda szybko "przepełznie" po dnie zbiornika i dotrze do punktu wpięcia rury cyrkulacji. Stąd już prosta droga "mostkiem" do góry boilera i miejsca wypływu.

Pewnym wyjściem byłoby zamontowanie zaworu odcinającego (elektrozaworu), który zamykałby mostek w chwili poboru wody. W tym wypadku lepsze wrogiem dobrego lub jak kto woli, przerost formy nad treścią.

Jeszcze słowo o tym wlewaniu gorącego do zimnego i na odwrót.

W warunkach szklanki nie ma to znaczenia, ale 150l boilera to nie szkalnka. W standardowych układach cyrkulacji z obiegiem z góry do dołu (ciepła do zimnej) po odkręceniu kranu zawsze mamy do dyspozycji największą możliwą ilość wody ciepłej, jaką zbiornik podgrzał. Co więcej grawitacyjny przepływ warstw wody w obrębie zbiornika zagwarantuje, że w pierwszej kolejności pobierana będzie woda najcieplejsza, pomimo ciągłego napływu świeżej wody.

Jeżeli przyjmiemy obieg cyrkulacji z dołu do góry (zimne do ciepłego), to gdy pobierzemy trochę wody ciepłej i zamkniemy kran, to działająca cyrkulacja zaciągnie zimną, dopiero co uzupełnioną wodę z dna boilera i przetłoczy ją na górę boilera. Gdy nie daj boże ktoś w tym momencie zechce skorzystać z prysznica, to po odkręceniu kurka ciepłej wody w pierwszej kolejności na głowę poleci to, co cyrkulacja przed chwilą przetłoczyła.

To właśnie ten "zimny prysznic", co to go przywołałem.

Opublikowano
  W dniu 22.12.2011 o 20:21, kiminero napisał(a):

...To właśnie ten "zimny prysznic", co to go przywołałem.

Zgadzam się z Kiminero - i sam też wolałbym pod tak 'zcyrkulowany' prysznic nie wchodzićohmy.gif!

PozdrA.

Opublikowano

Witam ja też nigdy takiego układu nie zrobiłem i bał bym się komuś zrobić bo przeróbka gwarantowana i to na własny koszt ;)

ale jeśli kolega EdisonIras sam chce się przekonać na własnej skórze - albo któregoś " domownika " to droga wolna . Ponoć człowiek uczy się na błędach .Pozdrawiam

Opublikowano

kolego kiminero , przede wszystkim zacznę od początku wyjaśniając mój rysunek że to nie jest mostek do cyrkulacji tylko mostek do mieszania wody w bojlerze i nic więcej , jeżeli już myślisz że zimna woda by się przedostała przez mostek do wylotu z bojlera w kierunku kranu -to bardzo dziwne by było żeby na tak dużych odcinkach, powiedzmy około 30-40cm między górnym wejściem wody z mostka a wyjściem wody w kierunku kranu " TA woda by się nie wymieszała" . W moim wcześniejszym poście poprawiłem kierunek pracy pompy- czyli nie możliwe jest żeby zimna woda została zassana dołem mostka i wypchnięta górą mostka w pobliżu wylotu wody.

Cały czas mój rysunek się dotyczy założyciela tego tematu: czyli wymieszania wody w bojlerze bo jego bojler ma wężownicę w górnej części bojlera i woda nagrzewa się do temperatury wody w wężownicy czyli C.O. ale tylko w obrębie wężownicy i troszkę poniżej, mieszanie tej wody ma na celu zwiększenie ilości ciepłej wody w bojlerze, ponieważ w takim przypadku nigdy się nie nagrzeje cały bojler,choćby tydzień z niego nikt wody nie pobierał,

Wracając do szklanki 1/2+1/2 , czym się różni mieszanie wody powiedzmy w ilościach 0,12L +0,12 L a 75L+75L lub może 7,5tysL+ 7,5tysL ? : niczym jedynie nakładem pracy . Nie obracaj teraz kota ogonem bo nieźle tutaj zawaliłeś- nie filozofuj ;)

Opublikowano

bojler111.th.png[/url] Uploaded with ImageShack.us[/img]

a wyobrażałeś sobie kiedykolwiek ruch wody w zwykłym bojlerze ? nie wydaje mi się żeby zimna woda wyła taka chętna się pchać prosto pod wylot ciepłej wody, przy odkręcenie wody w kranie na 1/2 to pęd wody wpadającej do bojlera jest już tak duży że ta woda nie zostaje na dnie tylko leci w górę i miesza ciepłą wodę ty samym ma możliwość dolecieć do rury wylotowej, Spodkał ci ekiedy zimny prysznic przy choćby do połowy nagrzanym bojlerze ?? bo mnie jakoś nie spotkał ...

Opublikowano
  W dniu 23.12.2011 o 08:19, EdisonIras napisał(a):

a nie wydaje mi się żeby zimna woda wyła taka chętna się pchać prosto pod wylot ciepłej wody, przy odkręcenie wody w kranie na 1/2 to pęd wody wpadającej do bojlera jest już tak duży że ta woda nie zostaje na dnie tylko leci w górę i miesza ciepłą wodę ty samym ma możliwość dolecieć do rury wylotowej,

po to producenci zasilanie zimnej i wylot ciepłej umieszczają z różnej strony bojlera ( na krzyż ) a czasem ma nawet ukieronkowany dopływ ZW wewnątrz bojlera

W dniu 23.12.2011 o 08:19, EdisonIras napisał(a):

Spodkał ci ekiedy zimny prysznic przy choćby do połowy nagrzanym bojlerze ?? bo mnie jakoś nie spotkał ...

to zrób tak jak chcesz a zobaczymy

Opublikowano

ja nic u siebie nie będę robił bo mam bojler 240l ustawiony pionowo i przy ciągłej pracy CO wystarcza mi ciepłej wody na : zmywanie (zmywarka) , pranie (pralka) ,kąpanie, prysznic-owanie, i na bieżąco do mycia, a w sezonie letnim mam junkers gazowy 1-funkcyjny na butlę gazową . Dla zainteresowanych polecam podłączenie pralki i zmywarki ciepłą wodą . Pralka jest zasilana ciepłą i zimną , a zmywarka tylko ciepłą. Znacznie to obniża koszty energii elektrycznej i polepsza efekt prania, ponieważ pranie zaczyna się od samego początku w ciepłej wodzie. Jak ktoś nie jest pewny czy można zasilać ciepłą wodą te urządzenia to w instrukcji obsługi obu urządzeń było napisane : " DOPUSZCZA SIĘ ZASILANIE URZĄDZENIA CIEPŁĄ WODĄ JEŻELI TEMPERATURA WODY NIE JEST WYŻSZA OD 60*C ". więc nie ma stresu . :D

Opublikowano
  W dniu 23.12.2011 o 07:48, EdisonIras napisał(a):

Wracając do szklanki 1/2+1/2 , czym się różni mieszanie wody powiedzmy w ilościach 0,12L +0,12 L a 75L+75L lub może 7,5tysL+ 7,5tysL ? : niczym jedynie nakładem pracy . Nie obracaj teraz kota ogonem bo nieźle tutaj zawaliłeś- nie filozofuj ;)

Jak widzę spór jest czysto akademicki, a filozofów jest dwóch, bo układu takiego w praktyce nie widziałeś.

Do kotów z kolei nic nie mam, tym bardziej, że jeden z kolegów mógłby się obrazić ;)

Mieszanie wody w dowolnych ilościach faktycznie różni się nakładem pracy, ale dlaczego piszesz "jedynie", skoro cały wątek spieramy się o metodę?

Boiler jest urządzeniem w układzie, powiedzmy "dynamicznym", gdzie nie sposób przewidzieć chwili zapotrzebowania na podgrzaną w nim wodę. Właśnie dlatego metoda mieszania jest tak istotna. W każdych warunkach trzeba zapewnić możliwie największą ilość wody o temperaturze żądanej (zadanej). Kwestią wtórną jest zapewnienie szybkiego wymieszania świerzej wody. Metoda "odwrócenia" cyrkulacji (nawet jeśli przyłącza są oddalone i cyrkuluje się tylko wodę w zbiorniku) jest z związku z powyższym gorsza od metody "standardowej". Innymi słowy ciepłe do zimnego a nie na odwrót :P

Pozdrawiam.