Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam mętlik w głowie i liczę na Waszą pomoc drodzy forumowicze. Otóż przeglądając miliony postów nie udało mi się jak do tej pory natrafić na podobne zapytanie - gdyby takowe było to proszę o wyrozumiałość i skierowanie mnie na właściwe tory.

Mieszkam w małym mieszkaniu na 2 piętrze - nie jest własnościowe. Odpada mi więc zrobienie kotłowni w piwnicy lub strychu. Ponieważ spółdzielnia nie widzi problemu w tym, że piece jak stanęły w latach 50 tak stoją bez modernizacji itd a maleństwo w drodze muszę znaleźć jakieś rozwiązanie. Mam dwa piece na węgiel - tradycyjny kaflok i kuchnię. Kuchnia jest praktycznie nie używana ze względu na nieszczelność kafli, szamotu - co się zapali i wypali to temperatura b. szybko wraca do wyjściowej ok 7-10 st. w zimie. Grzejemy się przy kaflowym - który niestety dwa razy w sezonie grzewczym musi być rozbierany i czyszczony. Teraz uzyskałam informację z urzędu miasta, że można się starać o częściowy zwrot za wymianę instalacji grzewczej, jednakże nie jest to zawrotna kwota bo do 2 tyś. a ceny jakie pojawiają się na forach zdecydowanie nie wchodzą w grę. I tu pojawiają się moje pytania i wątpliwości. Nie mam możliwości podłączenia do gazu więc zostaje piec na eko groszek? kominek? koza? Ponieważ mam trochę zapasu drewna i węgla chciałabym móc go również wykorzystywać więc piec musiałby być troszkę "uniwersalny" jeśli chodzi o paliwo aczkolwiek najważniejsze żeby był bezpieczny. Co radzicie? będę wdzięczna za każdą wskazówkę.

Opublikowano

Witaj Arnikowa!

Myślę ,że w Twojej sytuacji dobrym rozwiązaniem byłoby wstawienie tzw. pieco-kuchni.Kaflaki należałoby zdemontować (rozebrać).Nie znamy układu Twojego mieszkania.Może dałoby się zamontować grzejniki pod oknami.Przy takim rozwiązaniu w zimie grzejesz mieszkanie ,ciepłą wodę i gotujesz na kuchni. W lecie tylko ciepła woda i gotowanie.Dobrze byłoby abyś narysowała rzut poziomy mieszkania. Podaję ci przykładowy adres do firmy gdzie sprzedają takie pieco-kuchnie.Na pewno są inne firmy ,które też coś takiego mają.

www.slawex.pl

Czekamy na inne propozycje forumowiczów.Pozdr.Franek

Opublikowano

Witam.

Też myślę że pieco-kuchnia bedzie dobrym rozwiązaniem na stronie Kostrzewy widziałem w cenie 1850 zł.(wyprzedaz kotłów) wygląda ciekawie,

Opublikowano

Hej,

Zobacz również piecyki Zibro, na naftę. Grzałem kiedyś czymś takim 40m2 przy wysokości około 3,7m (bez ogrzewania nim łazienki).

Kupiłem w końcu ten "laser" (stoi dziś na strychu :D ), kosztował 1600-1800 nie pamiętam, ale wystarczał na pokój i kuchnie, w łazience niestety elektryczne grzanie.

Sprawdź w Obi cenę tej nafty wtedy kosztowała około 100 zł za 20l, nie wiem ile dziś, nam szło około 30l miesięcznie, ale mieszkanie narożne, pod spodem sklep z ubraniami, gdzie nie ogrzewali w weekendy, sąsiadem ogromna klatka schodowa, oczywiście również nie ogrzewana. Wcześniej ogrzewaliśmy elektrycznie - masakra kosztowa około 500zł miesięcznie w 2005-2008r i wiecznie zimno, lubię około 21,5-22,5*C.

Smród, opary, włóż między bajki, spaliśmy przy tym, nigdy nie było jakichkolwiek problemów, w chwili włączania lekko czuć, ale momentalnie zapach znikał i zostawało tylko ciepełko, zwykła wentylacja wystarcza. Rzuć na to okiem, zawsze to jakaś alternatywa.

pozdro

j

Opublikowano

.... i na pewno wygodniejsze niż węgiel, czy drzewo w mieszkaniu. Można wyłączyć na noc i nastawić, żeby odpalił się nad ranem - przynajmniej mój model.

Jak jesteś z lubelskiego lub okolic mogę pożyczyć do wypróbowania.

Nie sprzedam, trzymam jako awaryjne gdyby mi kocioł nagle "zdechł" :D

pozdro

j