Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prawidlowe Napelnianie Instalacji C.o

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich czytelnikow tego forum otoz mam taki problem .; w moim domu mam zainstalowane c.o w ukladzie zamknietym piec mialowy zbiornik przeponowy gdzie pisze 3.9 bar jakie czynnosci wykonac krok po kroku aby instalacja byla napelniona prawidlowo narazie brak wody w piecu i ukladzie prosze o wskazowki . :( :(

Opublikowano

Witam,

Po pierwsze sprawdź jakie jest naprawdę ciśnienie w zbiorniku (od strony wentyla).

Czy to jest nowa instalacja, czy już była użytkowana?

Jaka jest wysokość instalacji?

Ten miałowiec to jakiś pancerny chyba - jakie jest jego maksymalne ciśnienie robocze?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  W dniu 9.09.2011 o 13:14, scoti napisał(a):

...zbiornik przeponowy gdzie pisze 3.9 bar jakie czynnosci wykonac krok po kroku aby instalacja byla napelniona prawidlowo ...

Ten kocioł prawie na pewno jest na 1,5Bar, jak inne u nas, a naczynie ma podane ciśnienie max. dla przepony (to taki amortyzator dla rozszerzającej się wody w ukł zamkniętym). Napisz coś o tej instalacji, niewielkie fotki .jpeg mile widziane!

PozdrA.

Opublikowano

Witam jest to kociol KWMS mialowy Kaczmarek Pleszew jego cisnienie max 0.15 mpa zostala spuszczona z niego woda poniewaz po 10-ciu latach uzytkowania pojawily sie wycieki wewnatrz pieca wymienilem rowniez zawor bezpieczenstwa 1.5 bara piec pospawany musze teraz napelnic wode w kotle i calym ukladzie moje pytanie jakie ma byc cisnienie na zbiorniku przeponowym i piecu po nabiciu woda calej instalacji prosze o instrukcje krok po kroku jak nabic ta instalacje. ;)