Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Pytanie do specjalistów jak w temacie. Buduje nową instalacje CO. Dzięki instrukcjom podanym przez Was w innych tematach jestem już na etapie podłączania do pieca instalacji. Moze troche danych: instalacja w układzie otwartym, piec SAS 14KW bez elektroniki, parter 70m2 - 4 grzejniki bez podłogówki, pietro - 70m2 ale na razie tylko 1 grzejnik oraz na pietrze CWU 120l, CWU w odległosci 2m od pieca, naczynie wzbiorcze zabezpieczone przed zamarzaniem, w układzie zamontowany zawór 4D oraz pompa na CO, CWU ma być osobnym ukladem z mozliwością odciecia latem grzejników i grzania samemu wody - i tu pytanie czy oprócz zaworów odcinajacych trzeba przy CWU montować jakiś zawór zwrotny lub bezpieczeństwa tudzież inne zawory? Naczynko podłączone bezposrednio z zasilania pieca i tu pytanie o zawór bezpieczenstwa - czy montowac i jesli tak to w którym miejscu? czy warto zamopntować manometr? Dzieki za odpowiedzi. Aha instalacja robiona w PP. Jeśli trzeba wieczorem wrzucę jakieś fotki. Czy przy CWU montować odpowietrznik i gdzie?

Edytowane przez santosz
Opublikowano

Po stronie instalacyjnej nie ma potrzeby montażu zaworu bezpieczeństwa, to załatwia naczynie otwarte, jeśli chodzi o zawory odcinające -te zawsze się przydają, zawór zwrotny zabezpieczy przed cofaniem się wody gdy nie będzie pracowała pompa na c.w.u.. Po stronie c.w.u nie ma potrzeby montowania odpowietrznika

Opublikowano

Witam . sprawa jest prosta ( kolega wczesniej ma racje ) ale musisz koniecznie zamontowac zawór bezpieczestwa za zasobniku . ponieważ gdy wzrosnie w sposób nie kotrolowany woda w zasobniku c.w.u wzrosnie również cisnienie (lub nie bedziesz odbierał c.w.u)

ja jeszcze wstawił bym naczynie przeponowe 8l. wystaqrczy na taki zasobnik , ponieważ woda podgrzewana zwieksza swoją obietośc ( zaraz mnie okrzycza że po co - a poto żeby nie pompowac cisnienia w instalacje ma je odbierac naczynie )

zresztą przepisy mówia jasno każdy zasobnik zamkniety służący do podgrzewania wody musi bys wyposażony w grupe bezpieczstwa !!!!!!!!!!!

Opublikowano

Witam,

Czemu od razu mieliby krzyczeć ;)

Ja bym to tylko trochę uporządkował.

Kolega pytał o układ c.o., o tym też pisał guitar.

Mam wrażenie (bo jasno nie jest opisane), że masz na myśli układ cwu a nie c.o.

To, żeby pytający nie zaczął instalować zbiornika przeponowego w instalacji otwartej.

Jeśli idzie o odpowietrzniki, to takowy może się okazać potrzebny przy zbiorniku cwu [po stronie c.o. oczywiście :P ]

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziekuje za zainteresowanie. Układ CO jest otwarty i poradzono mi jednak montaż zaworu bezpieczeństwa mimo wszystko na zasilaniu naczynka wzbiorczego - czy ja mówi Guitar - nie jest potrzebny a ja go zamontuje to bedzie on spełniał swoja rolę?

DEruga sprawa - układ CWU po odcięciu grzejników w lato stanie sie układem zamkniętym - zakupilem juz naczynie przeponowe 12l oraz zawór zwrotny zeby zapobiec cofaniu sie wody - czy to wystarczy? oczywiscie dwa zawory kulowe na zasileniu i powrociezeby w razie czego mozna wymienić bojler bez konieczności demontazu polowy instalacji. Pytanie odnosnie odpowietrzników w instalacji CO i CWU - gość w sklepie specjalistycznym powiedział mi ze w układzie otwartym nie ma potrzeby mointazu odpowietrzników - wystarczy jeden przy najwyzej połozonym grzejniku - czy to prawda?

Opublikowano

Jeśli idzie o odpowietrzniki, to takowy może się okazać potrzebny przy zbiorniku cwu [po stronie c.o. oczywiście :P ]

Dlaczego moze sie okazać potrzebny montaż odpowietrzników? I co to znaczy po stronie CO

Opublikowano

Po stronie instalacyjnej nie ma potrzeby montażu zaworu bezpieczeństwa, to załatwia naczynie otwarte, jeśli chodzi o zawory odcinające -te zawsze się przydają, zawór zwrotny zabezpieczy przed cofaniem się wody gdy nie będzie pracowała pompa na c.w.u.. Po stronie c.w.u nie ma potrzeby montowania odpowietrznika

Kolejna sprawa - nie mam pompy CWU - czy w tym przypadku tez jest potrzebne naczynie przeponowe i zawór zwrotny? Pompa jest tylko na CO

Opublikowano

Witaj santosz zasobnik cwu jest wymiennikiem w jego wnętrzu jest woda urzytkowa z hydroforu lub z wodociągu ,oraz w wężownicy lub w 2 gim płaszczu woda grzewcza brana z CO ,Guitar pisał o naczyniu przeponowym na wodzie z wodociągu ,po to że na rurze z wodociągu jest zawór zwrotny zabezpieczający przed cofaniem się wody ,krany zamknięte woda pod wpływem temperatury zwiększa ciśnienie w baniaku i może być BUM lub przecieki.Jeśli masz wodę z własnego hydroforu i nie masz zaworu;to prawda, nie potrzeba naczynia bo za nie robi zbiornik hydroforu.Co do układu zamkniętego CO w lato to robisz lipę między piecem a naczyniem wzbiorczym otwartym ( na rurze wznośnej zabrania się montować zawory). poz Hermogenes

Opublikowano

DEruga sprawa - układ CWU po odcięciu grzejników w lato stanie sie układem zamkniętym - zakupilem juz naczynie przeponowe 12l oraz zawór zwrotny zeby zapobiec cofaniu sie wody - czy to wystarczy? oczywiscie dwa zawory kulowe na zasileniu i powrociezeby w razie czego mozna wymienić bojler bez konieczności demontazu polowy instalacji. Pytanie odnosnie odpowietrzników w instalacji CO i CWU - gość w sklepie specjalistycznym powiedział mi ze w układzie otwartym nie ma potrzeby mointazu odpowietrzników - wystarczy jeden przy najwyzej połozonym grzejniku - czy to prawda?

Tu kolego coś mi się nie zgadza z Twoim pierwszym postem.

Otóż po odcięciu grzejników latem układ ten nie stanie się układem zamkniętym tylko nadal będzie otwarty.

Po co więc te armaty na wróbla?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Gość w sklepie powiedzial ze wtedy zrobi sie uklad zamkniety - rzeczywiscie przeciez i tak bedzie obieg do naczynia wzbiorczego, do hermogenesa - na rurze wznosnej nie montuje zadnych zaworów z wyjatkiem zaworu bezpieczenstwa i manometru - tylko zawory beda przy samym CWU, zamykajac zaworem 4D dopływ wody do grzejników powoduje grzanie wody w bojlerze wiec nie potrzebuje zaworów, zawory tylko przy samym CWU zeby w razie wymiany mozna go bylo łatwo zamontowac. Czyli czy naczynie przeponowe jest potrzebne czy nie? sam jusz nie wiem. kupiłem za 117zł i musze wiedziec czy je montowac. Czytałem tez o cieknacych zaworach przy braku naczynia przeponowego.

Opublikowano

Zbiornik trzeba zamontować ale po stronie cwu - tam gdzie woda do kranu idzie.

Ma być między zaworem zwrotnym a zbiornikiem.

Ale to nie jest układ c.o. i zbiornik też nie ma być do c.o. czyli czerwony.

Ma to być zbiornik srebrny z atestem higienicznym.

Opublikowano

Mój jest niebieski, natomiast gosc rozrysowal mi ze zbiornik musi być podłączony na nitce zasilajacej CWU w zimna wode z sieci, najpierw zawór, potem naczynie a potem CWU - z tego co piszesz to mam go zainstalowac na nitce odprowadzajacej ciepla wodę do sieci mieszkania? czyli najpierw CWU, potem naczynie a potem zawor?

Opublikowano

Nic ci nie poradzę, że jest niebieski - może jakiś daltonista malował.

Najważniejsze, żeby miał atest higieniczny.

Zrób tak, jak zrozumiałeś instalatora. Ja też napisałem: "ma być między zaworem a zbiornikiem", czyli zawór, naczynie, zbiornik cwu.

Oczywiście zawór zwotny od zimnej strony - inaczej to nie miałoby sensu.

Opublikowano

Ciśnienie sprawdzić można manomentrem jak do kół samochodu - na odpiętym od instalacji zbiorniku.

Ciśnienie to zawsze ma być na nim naniesione i pewnie jest.

Jak je zmienisz, to nową wartość trzeba na nim zapisać.

A jak sie reguluje - jak w kołach (najlepiej azotem) - zgodnie z milicyjną zasadą "dmuchasz albo wypuszczasz".

Ile ustawic? Zalezy od instalacji - rozumiem że wodociągowa, masz założony reduktor ciśnienia?

Opublikowano

nie mam reduktora, instalacja wodociagowa, wlasnie montowalem ten zbiornik, zamontowalem bez pakul i zaczal gwint przepuszczac, wykrecilem i zalozylem pakuly, ale w czasie wkrecania zerwal sie gwint i teraz w ogole nie łapie, chyba juz jest do wyrzucenia - nie wiem co mam kurcze zrobic, czy ten zbiornik jest niezbedny?