biart Opublikowano 28 Sierpnia 2008 #1 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 witam Jestem zainteresowany zakupem Metalters Kocioł ECOI o mocy 12kW[/url] Mam dom parterowy o powierzchni 95m2 posiadam już ogrzewanie gazowe piec termet i grzejniki konwekcyjne "lech" w calej instalacji jest ok 17litrów wody.Woda musi być nagrzana do minimum 80 stopni inaczej grzejniki są zimne.Obieg wody zasilany jest dzięki pompce , (nie jest to system grawitacyjny)Obawiam się że gdy zabraknie mi prądu to woda może się zagotować. Znajomy doradził mi, żebym dokupił przetwornik z 12v na 220v. i podłączył do akumulatora jako zasilanie awaryjne Nie jestem pewien czy to jest jednak dobry pomysł, Proszę o radę w doborze pieca i ewentualny pomysł na rozwiązanie połączenia tego wszystkiego :D Z góry dziękuje Cytuj
and7 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 #2 Opublikowano 28 Sierpnia 2008 A co będzie jak ci nawali zasilanie awaryjne :D Najlepszym rozwiązaniem był by bufor, ale bufor to dodatkowy koszt, w twoim przypadku uważam że doskonale by się sprawdził. Jeżeli chodzi o piece są takie z wężownicą schładzającą, podłączasz do zimnej wody i w momencie przegrzania otwiera się zawór z zimną wodą i schładza piec a ciepła woda odprowadzana jest do kanalizacji. Chyba ten piec ma taką wężownicę http://kotly.com/product_info.php?cPath=16...ae0eaa422881dc5 wadą tego pieca jest mała komora zasypowa i to że gruby opał potrafi się zawieszać. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi