Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to jesli tylko ma podgrzewac wode ta elektrownia ,zakładając srednio dniową 20% sprawnosc to 140l bedzie za mało o ile w przy srawnosci 20% wody dobrze nie przegrzejesz to juz przy 30% bedziesz gotował wode w zasobniku po całym dniu ,nie wiem co planujesz czy tylko nadmiar ciepła przeżucić na zasobnik a reszte na dom i potrzeby bytowe czy tylko na zasobnik musisz to okresilc ,zeby nie było tak ze przy wietrznym dniu po 4 godzinach bedziesz gotował wode i braknie pomysłu co z reszta energi zrobić

Opublikowano
WITAM

Kupiłem mała elektrownie wiatrową którą mam zamiar połączyc z terma w celu uzyskania ciepłej wody w lato i oszczendzeniu na opale w zime .

CO O TYM SADZICIE?

No to jest fajny pomysł ale jak napisał automatyk, terma może nie wystarczyć do odbioru energii, chociaż to jest bardzo łatwo wysterować - szkoda tylko tej ew. możliwej do uzyskania energii

Opublikowano

WITAM

Pomysł na podłączenie mam taki: wiatrak bezpośrednio do termy 96V60A w termie grzałka 1 kw / 110V nadmiar ciepła pompa obiegowa od c.o. przepchnie z termy przez piec na dom .Piec mam na eko z podajnikiem więc rzadziej będzie się załanczał --oszczędnośc na opale ,,a druga grzałka będzie na powrocie do pieca i jej zadanie to podniesienie temperatury wody która wraca z obiegu . oczywiście obie grzałki będą na termostacie tak wiec będzie można ustawic temperaturę i niedopuścic do zagotowania wody.

Opublikowano
WITAM

Kupiłem mała elektrownie wiatrową którą mam zamiar połączyc z terma w celu uzyskania ciepłej wody w lato i oszczendzeniu na opale w zime .

CO O TYM SADZICIE?

pomysł rewelacyjny tak jak i energia słoneczna jednak zapytam z czystej ciekawości. Czy sprawdzałeś jak w twoim rejonie jest z wiatrem :P ? jest na internecie taka ogólna mapka pomiarowa, i tam można zobaczyć gdzie naprawdę warto instalować taki zestaw. Z tego co pamiętam to najlepiej wypadają pomorskie, kujawsko-pomorskie, wielkopolskie a najgorzej Śląsk, Opolszczyzna

Opublikowano

witam

tak pomiary wyszły ok a co do energi słonecznej to temat przereklamowany ,za drogi i za mały zysk w stosunku do kosztów nie w Polsce za mało słońca wtedy kiedy go potrzeba czyli w zimie . moda która minie a wiatraki zostana

Opublikowano

witam

jak tylko zdecydowałem sie na takie rozwiazanie to starałem sie zapoznac z tematem dogłebnie na ile to tylko mozliwe i sadze ze sie uda , nie jestem pierwszy który w to wszedł , prosze wiec o podanie słabych stron tego rozwiazania a ja postaram sie odeprzec te argumenty w miare moich skromnych mozliwosci ., moze w ten sposób dojdziemy do jakis rozwiazan których nie wziołem pod uwage

Opublikowano

dokładne pomiary zleć firmie która się tym profesjonalnie zajmuje, zapłacić 800zł ale będziesz mieć pewność że takie rozwiązanie ma sens. Sprawdzanie wiatru za pomocą palca nie wiele się zda.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Podobny problem zgłębia ktoś na http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1498839.html

"

Witam Serdecznie

Jestem nowym użytkownikiem więc z góry przepraszam za błędy.

Chcę poruszyć temat który w przyszłym roku będę realizował ,a mianowicie elektrownia wiatrowa zamiast paneli słonecznych jako źródło ogrzewania.

Zaczynam budowę w przyszłym roku( dom 130m2) i całość będę robił od podstaw więc nie chcę popełnić błędu bo one kosztują. Jeszcze tak naprawdę nikt do końca nie zgłębił tego tematu : Jak ma wyglądać instalacja całości?

Ok. dość na wstępie. Do konkretów.

Mam zamówioną elektrownię taką jak HELIX WIND 5KW tylko, że to będzie 400v a nie jak w oryginale 110V. i chcę zastosować ja do ogrzewania wody bieżącej w lato oraz wspomagać piec w zimę.

Wymyśliłem to sobie tak jak na rysunku, ale nie jestem specem i mam nadzieje że ktoś pomoże mi tak zmodernizować ten układ żeby miał on jak najwyższa sprawność.

Rysunek:

Wiatrak (prądnica synchroniczna 5KW) podaje bezpośrednio prąd do grzałki Przyjmę że z zapasem moc 6kw) i ogrzewa wodę w zbiorniku 500l. W lato mam ciepłą wode bez palenia w piecu. W zime robi to co w lato z tym że jeśli temperatura spadnie odpala mi się piec i dogrzewa całość . I teraz najważniejsze ze zbiornika pobiera ciepło ogrzewanie podłogowe z górnej wężownicy. Nie wiem czy to powinno byc w jednym zbiorniku ale tak przypuściłem.

Liczę na to że właśnie przy pogodzie ok. 10-5 stopni przy takim wietrz jak mam na Suwalszczyźnie nie będe musiał codziennie palic w piecu tylko np. co 4 dni. i tu oszczędzam . no i w lato nie muszę grzać wody bieżącej.

Proszę was o opinie i ewentualne sugestie co do instalacji.Ja wykonałem rysunek instalacji na podstawie informacji z internetu nie z doświadnienia bo takowego mi brak .

Za pomoc dziękuje .

"

Ma rysunek instalacji.

pozdrawiam

post-12498-1259669988_thumb.jpg

Opublikowano

Witam

Zanim zaczniesz cokolwiek budować zacznij od pomiaru "wietrzności" w twojej okolicy. Zobaczysz że nie jest tak kolorowo. I zacznij od wyliczeń dotyczących akumulacji projektu. Najczęściej jest to niestety przerost formy nad treścią. Założę się że nie wieje więcej niż 10 dni w miesiącu - taką mocą jak liczysz. Ale kombinuj. Tylko takich szanuję. Nie tych co kupują i pławią się co nie mają i czemu to nie służy.... Apeluję o rozsądek. Pozdrawiam i powodzenia życzę.

Opublikowano

dzięki za radę .

Na moim terenie były robione badania już dawno temu i teraz stawiają duże elektrownie wiatrowe.Z badań wynika że mam na swojej działce dobre warunki wietrzne.

Tak że nie strzelam kulą w płot.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie licz na wielkie grzanie. Miałem elektrownie 6 łopat ,średnica wirnika 10 m maszt 15m Prądnica 8kv moc jest tylko w teori.W praktyce było dużo mniej.Ja uzywałem tą energie do pdgrzewnia wody w bojlerze,zima pdłąnczałem grzejniki w zeleznosci od sily wiatru.Te 8kv mialem tylko przy silnych wiatrach co na szczeście bylo rzadko. Przy silnych wiatrach był problem z zagospodarowniem energi.Ja mieszkam koło Lublina. Elektrownie testowałem przez10 lat z przerwami"awarie", na moim terenie jest za mało wiatrów powyzej 5m\s.Lepsze efekty mam z kolektora słonecznego,zbudowanego z paneli grzejnikowych "tylko w lecie"

• 7 lat później...
Opublikowano

Pobieranie ciepła z wężownicy to nieporozumienie dzialac nie bedzie, to znaczy bedzie dzilac tylko marnie! Kazdy pośrednik to strata dla końcowego odbiorcy. Ja to chce zrobić tak mam pv 5kw i do inwertera chce dopiąć jeszcze prądnicę wiatrową ze 3-5kw tylko jest jedno ale musi przy minimalnych obrotach dawać 250v aby ruszylo a przy max 1000v i to jest problem. Prądnica o takich parametrach prąd w inwerter nadmiar w siec a reszte naped sprężarki pc