Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie odnośnie instalacji grawitacyjnej. Ponieważ zastanawia mnie, czy ruszy instalacja ,gdy powrót do pieca jest wyżej od powrotu w kaloryferach. Problem polega na tym, że dom nie ma podpiwniczenia i parter jest użytkowy na równi jest kotłownia pieca nie da rady obniżyć i zastanawiam się jak rozwiązać ten problem. Dom posiada też piętro całość ok 200m kocioł zwykły kopciuch Zębiec 25kw + bojler 140L. Nie mam za dużego doświadczenia z układami grawitacyjnymi a znajomy chce pompę i tez grawitacje bo często wyłączają prąd. Uważam że gdy powrót kotła jest wyżej od wejścia do kotła to nic mu nie ruszy oprócz bojlera i może jakiegoś kaloryfera na górze, ale wiem że jest tu wielu bardzo dobrych fachowców i może nie mam racji. Sam już nie wiem czy coś działać z ta grawitacja ,czy szkoda roboty nie lubię coś schrzanić a może coś podpowiecie w tym temacie.

Pozdrawiam Maciek.

Opublikowano

Witam! Parter na grawitacji nie będzie grzał.Na tomiast bojler i piętro tak.Przydałby się schemat tego c.o.-obecnego.

Potrzebna będzie pompa,lub dwie.Pozdr.

Opublikowano

Załączam schemat kotłowni ma być prosto wykonana bez zaworów mieszających i na jednej pompie. Tak to zaprojektowałem cała kotłownia w rurach stalowych dalej PP stabi myślałem dać albo pod sufitem trójnikwo do kaloryferów góra dół ale to chyba na grawitacji nie bardzo pójdzie. Dziękuję za zainteresowanie.

schemat.bmp

Opublikowano

Witam

Parter z rozdziałem górnym jeżeli można (rury powrotu poprowadzić po ścianach i drzwi nie przeszkadzają ,a piętro od dołu tak jak myślisz . Przy zachowaniu spadków i średnic ruszy na grawitacji.

Powodzenia!

Opublikowano (edytowane)

kotłowy w większej połowie domu można puścić rury przy suficie i zachować jako takie spadki i z góra nie ma problemu tylko zastanawia mnie ten dół gdzie jak grzejniki powieszę pod oknami to będą powroty niżej o jakieś 10cm od powrotu do kotła a na dołem rure jak bym puścił to nie wyrobię się w poziomie równo a nawet do kotła musiał bym dać pod górkę i myślę czy zasilania i powrotu nie dać gałązka przy gałązce pod sufitem i spuścić zasilanie i powrót do kaloryferów i dół by mu nie grał ale w jakimś stopniu ze 3 pokoje na górzę może pociągną i jak to z tą średnicą rur czy to na stabi 32 poleci już za kotłownia czy trzeba dawać stalowe??zrobiłem schematy.

Pozdrawiam.

schemat.bmp

Edytowane przez Maciekk