Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mieszkam w domu jednorodzinnym wyposażonym w centralne ogrzewania gazowe oraz podgrzewanie wody w 100 l bojlerze elektrycznym. Niedługo czeka mnie wymiana kotła CO i przyszła mi do głowy nast. koncepcja.Na wstępie inf.- piec oddalony jest od kabiny prysznicowej o ok.13m. a bojler ok 5m a od zlewozmywaka ok 3m.. Zakupić piec co dwufunkcyjny i cwu podłączyć na zasilenie do bojlera zamiast zimnej wody z sieci wodociągowej.Bojler w ten sposób zasilony wg. mnie zużywałby znacznie mniej energii elektrycznej zapewniając jednocześnie wystarczającą ilość wody o wyrównanej temperaturze, którą mogę dość precyzyjnie regulować.Mam tylko jedną wątpliwość - czy piec CO będzie chciał podawać podgrzaną wodę do bojlera pod ciśnieniem sieciowym czy też musi mieć zapewniony swobodny wypływ z baterii.

Będę wdzięczy za wszelkie sugestie związane z tym pomysłem.

Pozdrawiam.

matbos77

Opublikowano

Z twojego opisu wynika że stary bojler elektryczny ma być zbiornikiem akumulacyjnym dla cwu. Nie przemawia do mnie twój pomysł i uważam że szkoda na jego realizację czasu i pieniędzy. Na forum już kilkakrotnie były opisywane podobne koncepcje i chyba żadna nie zadziałała (powertuj trochę forum to pewnie znajdziesz te tematy). Przy tak dużych odległościach od punktów poboru ciepłej wody, uważam że najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem (lub dwufunkcyjnego z dużym zasobnikiem ładowanym warstwowo) a do tego układ cyrkulacji cwu z pompą.

Opublikowano

Zdaję sobie sprawę z niefortunnego usytuowania mojego pieca w stosunku do punktów poboru....ale tego już się nie da poprawić.Koszt mojego pomysłu to ok 3 m rury łączącej wylot cwu z bojlerem.Natomiast prawdą jest, iż piece dwufunkcyjne są tańsze od jednofunkcyjnych. Lecz głównym dla mnie problemem jest pytanie: czy taki układ będzie poprawnie działał pod względem ciśnień i wielkości przepływu wody.

Opublikowano

Powinno działać zainstaluj tylko zawór zwrotny pomiędzy bojlerem a kotłem, żeby nie doszło do przepływu zwrotnego podczas wzrostu ciśnienia w bojlerze w momencie dogrzewania magazynowanej przez grzałkę.

Dodatkowo wiedz o tym, że zanim kocioł gazowy doprowadzi do bojlera gorącą wodę spłynie do kilku dobrych litrów wody.

Pozdr

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź odnośnie zaworu zwrotnego.Czy tą role nie spełni istniejący na dopływie zawór bezpieczeństwa?On też jest chyba zwrotny?Taki z odpływem i dźwigienką.Czasami lubi sobie coś tam kapnąć z niego:).

Pozdr.

Opublikowano

On jest tzw zaworem 3-funkcyjnym. Posiada zawór bezpieczeństwa, zwrotny oraz upustowy, który za cholere nie wiem po co :D

Jego funkcja jest taka że przy powstałej róznićy ciśnień pomiędzyy bojlerem a zasilaniem puszcza wodę z zasobnika w celu zmniejszenia ciśnienia. Co w konsekwencji prowadzi bo przepływu zwrotnego :D

Pozdrawiam.