Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie dopalony miał ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy może ktos wie, z jakiej przyczyny po wygaśnięciu w piecu pozostaje nie wypalony miał? Co może być przyczyną ,że wraz z popiołem 1/3 to jest nie spalony miał?...Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie....

Opublikowano

Witam.

W procesie spalania miału następuje nagrzewanie i wyplywanie smoły (jak to z węgla). Ta smoła skleja cząsteczki miału w większe bryły. Spalanie następuje tylko na powierzchni takiej bryły, bo

do jej wnętrza nie dochodzi powietrze.

Kiedy nie ma odpowiednich warunków do spalenia całkowitego (odpowiednia temperatura, dość powietrza, no i czas) to brylki pozostają niespalone. To samo zjawisko występuje zresztą i przy

węglu kawałkowym, nie mowiąc już o spalaniu w palniku retortowym. (także ekogroszku).

Opublikowano

A jak temu zaradzić? Co zrobić by tak się nie działo? Wkurza mnie , gdy widzę ile miału wyrzucam razem z popiołem...

Opublikowano

cyt: "Kotły centralnego ogrzewania HEITZ są kotłami najnowszej konstrukcji, przeznaczonymi do spalania miału, węgla i drewna.

Konstrukcja kotła jest połączeniem osiągnięć konstruktorów kotłów na paliwa płynne i tradycyjnych rozwiązań stosowanych w produkcji kotłów węglowych"

Jakieś niedopracowane to osiągnięcia, skoro nie dopala miału...Pytałeś może producenta, sprzedawcę ?

Żartuję, znam ich odpowiedż :" Nieodpowiednie paliwo, złe nastawy sterownika"...itd.

Poddaję się, przerobić pewnie by sie dało, ale chyba nie o to na tym forum chodzi, żeby po

kolei poprawiać każdy typ kotła ?

Pokombinuj cos z dodaniem paru cegieł szamotowych do paleniska, trzeba tam stworzyć wiekszą

temperaturę. Jak ustawić cegły ? Nie da się wszystkiego wytłumaczyć na odległość. Przeróbki

polegają przeważnie na wyrzuceniu i jednoczesnym dodaniu czegoś innego. Pozdrawiam.

Opublikowano

Mój znajomy spala miał w zwykłym Zębcu. Musi najpierw piec rozpalić drewnem i węglem, a następnie gdy temperatura kotła i spalin jest wysoka dokłada miał, który się spala w sposób gwałtowny przy wysokiej temperaturze spalin, co spowodowało pęknięcie przewodu kominowego. Ja z kolei spalam drewno naturalnym ciągiem, a węgiel przy pomocy miarkownika z bardzo dobrym skutkiem. Dla przykładu po sezonie grzewczym mój znajomy musi wywieść dwie fury popiołu z miału, a ja tylko trzy taczki. Dlatego proponuję Ci IWEN rezygnację z miału i przejście na węgiel, gdyż mniejsza cena miału daje tylko pozorne oszczędności. I tu muszę się zgodzić z Heso, że miał to paliwo bardzo specyficzne i wymaga określonej technologii spalania, którą można zrealizować najlepiej w warunkach przemysłowych.

A tak z ciekawości interesuje mnie przekrój konstrukcyjny kotła HEITZ .

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kazik ...tu masz link do przekroju mojego pieca. jak go kupowałem to bardzo mi odpowiadały duże drzwiczki załadowcze, które są ustawione dodatkowo pod kątem i w ten sposób miał mogę ładować z wiadra...co do tego niedopalonego miału to pojawił sie , gdy dostałem jego nową dostawę i tu chyba jest przyczyna. Co do pieca to bardzo sobie go chwalę , jedyną poprawkę jakiej sam dokonałem to szyber w czopuchu, ponieważ przy silnym wietrze rosła temperatura na kotle....

http://www.heiztechnik.pl/qplus.html

Opublikowano
Sorki że się wtrącam, ale czy Heitz i Heiztechnik to nie są przypadkiem 2 różne piece?

Nie , wydaje mi się ,że to są dwa identyczne piece. Wystarczy spojrzeć na przekroje

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat.

Mam podobny problem - niedopalony miał, a raczej takie małe "pumeksy"

Z jednej strony czytam, że należałoby dotsarczyć większa temperaturę i więcej powietrza, a z drugie, że może zmniejszyć obroty dmuchawy i zasłonić przesłonę.

Gdzie jest ten złoty środek, może ktoś jeszcze poda swoje doświadczenia?