Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę odgrzeję kotleta ale proszę o wyrozumiałość ponieważ informacji na temat piecy jest w internecie masa ale nie mam za wiele czasu żeby wszystko przeczytać. Może ktoś udzieli cennych wskazówek i coś podpowie.

Kupiłem właśnie dom 15 letni oceieplony 5cm styropianem o powierzchni ok 170 m2 - parter z poddaszem użytkowym ( nie wiem jak ocieplony jest dach). Muszę wymienic piec bo stary jest już w rozsypce. Nie mam doswiadczeń z paleniem w piecu i ie znam sie na piecach itp. tematach. Czytałem troche o piecach z podajnikiem na miał i ekogroszek i podoba mi sie to rozwiązanie jednak mam obawy czy nie zrujnuje mnie to finansowo- chodzi o ilość spalanego paliwa przez sezon. Jeżeli wyjdzie drożej o jakieś 1000zł na sezon palenie w piecu z podajnikiem niż w zwykłym smieciuchu to koszt jest do zniesienia ale jesli jest to różnica kilku ton opału to chyba będę musiał kupic zwykły piec? Czy różnica w kosztach może być znaczna?

Co do samego pieca, to po powierzchownym przestudiowaniu tematu lepsza wydaje się opcja podajnika szufladoewgo/ tłokowego od ślimakowego, chyba że się mylę??? Nie wim na co zwrócić uwage przy innych elementach pieca bo wybór ich jest ogromny i ceny także bardzo różnie- znajomy ma kupowac SASa eco z podajnikiem tłokowym, inny zamontował właśnie DEFRO eco plus ale nie mają jeszcze doświadczenia w paleniu tymi kotłami.

Proszę o wszelkie sugestie bo musze w najblizszym czasie dokonać wyboru gdyż nadchodzi najlepszy okres kupwoania opału na zimę a ja nie wiem jaki piec kupić

Opublikowano (edytowane)

Co do kotłow to weź pod uwagę czy mają wymiennik pionowy czy poziomy. Przy półkowym kocioł będzie sprawny jakieś dwa dni i zasypie popiołem poziome półki a co za ty idzie zmniejszy się jego skóteczność grzania. Mój kocioł też jest już leciwy i przy zamawianiu nowego będę tę ewentualność brał pod uwagę. Co do serca czyli palnika w kotle to też należy dobrze rozważyć który jest bardziej uniwersalny i na jakie paliwa pójdzie w nim palić. Szukałem i wypytywałem z dwa miesiące i w końcu wstawiłem do mojego staruszka palnik z neotechu i palę dzisiaj miałem i mam spokój. Główny atut to zawsze powinna być uniwersalność kotła a nie jego wygląd katalogowy. Kocioł ma grzać i nie obciążać za bardzo budżetu.

Edytowane przez Kessel