Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym zamontować bojler 100L i zastanawiam się czy muszę zamontować dodatkowa pompę.

Obecnie mam pompę zwykła, ale chciałbym wymienić na pompę samo regulacyjną np Grunfosa lub Wilo

Przesyłam zdjęcia mojej kotłowni.

post-5784-0-88465100-1304413613_thumb.jpg

post-5784-0-62359600-1304413675_thumb.jpg

post-5784-0-16858100-1304413732_thumb.jpg

post-5784-0-67638700-1304413771_thumb.jpg

Gość Digitrax
Opublikowano

Przed zaworem 4D masz przygotowane przyłącza do podłączenia "bojlera" zakończone zaworami. Dodatkowa pompa będzie wymagana z racji tego, że posiadasz zawór 4D.

Opublikowano

Zależy czego od instalacji wymagasz.

Zakładając, że ma być tylko jedna pompa, to trzeba wyrzucić 4D i dalej już "klasycznie". Tracisz jednocześnie funkcję ochrony kotła i redukcji temp na grzejniki. Regulacja temperatury wody w obiegu za pośrednictwem regulatora kotła.

Można też wpiąć boiler na wyjściu zaworu 4D, wtedy może się okazać, że nie dogrzejesz wody w zasobniku, np. zmieszasz na zaworze do 40sC to taką max temp dostaniesz w kranie (w praktyce niższą). Można oczywiście ustawić 4D na "full", tylko czy to ma sens?

Najrozsądniej chyba podpiąć się do tych gotowych przyłączy i dorzucić drugą pompę.

Opublikowano

Moim zdaniem jeżeli bojler będzie podwieszony nad piecem na odpowiedniej wysokości to zadziała grawitacyjnie.

Oczywiście nie będzie on sterowany i temperatura wody zasilającej bojler będzie taka sama jak na małym obiegu.

Opublikowano

Temat przerobiłem. Dochodzi do odwrócenia obiegu grzania boilera. Woda się nagrzewa, ale słabo i trwa to bardzo długo.

Może pomogłoby wpięcie boilera tuż przy wyjściu i wejściu kotła na dużych średnicach, jednak nie drążyłem dalej tego niepewnego tematu.

Mimo to życzę powodzenia i dalej obstaję przy swoim.

Pozdrawiam.

Gość Digitrax
Opublikowano

Jeżeli jest już jedna pompa za zaworem 4D na obiegu CO to bez drugiej dla CWU się nie obejdzie. Temat wałkowany wielokrotnie ...

• 4 tygodnie później...