Balzak Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #76 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Dudus to juz zrobiłeś modernizacje instalacji. wstawiłeś ten zawór 4d?? Cytuj
dudus1234 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 #77 Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Bez modernizacji założyłem siłownik na zawór 3 drozny . W czerwcu kiedy hydraulicy mają luz będę wstawiał zawór 4 drożny i zadbam o ochrone powrotu tak aby kociołek był wygrzany. Przy takim dużym spalaniu jak u mnie ( 6 ton ) warto walczyc o szczegóły . Myślę że zaoszczędzę ok. 1 tony ekogroszku na całym sezonie grzewczym. Cytuj
dudus1234 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 #78 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Dostałem juz przesyłke od TECHa z moim sterownikiem ST-431n . Napisali że zmienili oprogramowanie na nowsze plus małe korekty w dokładnościach pomiarów i czasów . Jak uruchomie zpowrotem całość to dam znać czy firma wywiazała sie z mojej reklamacji . Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez dudus1234 Cytuj
gonzo2 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 #79 Opublikowano 12 Kwietnia 2013 Podaj wersje oprogramowania. Cytuj
dudus1234 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 #80 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 (edytowane) Podłączyłem w końcu sterownik ST-431 N który wrócił z serwisu TECHa. Wgrali nowe oprogramowanie i juz nic sie nie resetuje i nie znika ekran podaczas obrotu siłownika. Dodatkowo dali nową opcję widoku ekranu z wszystkimi temp. czujników + szybka zmiana zadanej temp. zaworu Czas kalibracji teraz równa sie wklepanemu czasowi otwacia zaworu . Mniejszy błąd odczytu temperatury . Teraz zaniża ok. 2 st. C a wcześniej zanizał o 4 st. C Jestem zadowolony . Edytowane 29 Kwietnia 2013 przez dudus1234 Cytuj
gonzo2 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 #81 Opublikowano 30 Kwietnia 2013 (edytowane) Widać z tego,że mam taką sama wersję oprogramowania jak ty. U mnie pomimo podpięcia czujników ze sterownika st37 i 430 w jednym miejscu na rurze to też jest rozbieżność w pokazywaniu temp. Jeśli dłużej poczekasz to te różnice zanikną.Wynika to z zastosowaniu różnych procesorów w obydwóch sterownikach i ich prędkości reagowania na zmiane temp. Ponadto powinieneś mieć korekcję temp. zewnętrznę w menu instalatora. Ta zawsze była do korekcji. Czujniki ,które są zastosowane też nie są jakieś super czułe.mają tolerancję błędu 1-2st. Poza tym nie można być ciepło w domu ,a nie równo na czujnikach :) Pomimo wielu narzekaczy na forum na firmę TECH ,ja jestem z nich zadowolony.Spełniają rolę o jaka mi chodzi w cenie zdecydowanie tańszej niż bardziej zaawansowane. Edytowane 30 Kwietnia 2013 przez gonzo2 Cytuj
Jakob Opublikowano 24 Lutego 2016 #82 Opublikowano 24 Lutego 2016 Witam. Też posiadam sterownik ST-430. Zastanawiam się z jaką dokładnością sterownik utrzymywał by temperaturę w pomieszczeniu przy przeniesieniu czujnika, który umieszcza się za zaworem do pomieszczenia i ustawienie temperatury za zaworem na żądaną w tym pomieszczeniu. Sterownik powinien być ustawiony w rybie standardowym utrzymując stałą temperaturę za zaworem czyli w naszym pomieszczeniu. Ustawienia: przerwa pomiaru, skok jednostkowy i współczynnik proporcjonalności należało by reakcja sterownika była dla nas najodpowiedniejsza. Pytanie - czy jest sens w moim rozumowaniu takiego wykorzystania tego sterownika? Pozdrawiam. Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Lutego 2016 #83 Opublikowano 24 Lutego 2016 (edytowane) To takie druciarstwo troche. Masz to sprzezone z regulatorem pokojowym? Edytowane 25 Lutego 2016 przez Visitor1230 Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Jakob Opublikowano 26 Lutego 2016 #84 Opublikowano 26 Lutego 2016 Tak mam. Żałuje że nie wypróbowałem tej konfiguracji przed podłączeniem regulatora pokojowego ale pod jesień spróbuje. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi