marras Opublikowano 31 Marca 2011 #1 Opublikowano 31 Marca 2011 Moja istalacja CO bedzie sie składała z obiegu grzejnikowego na poddaszu, obiegu podłogowego na parterze i zasobnika CWU. Zasilana będzie z kotła gazowego jednofunkcyjnego sterowanego pogodowo. Tak się zastanawiam jak pogodzić 2 obiegi CO, wymagające innych temperatur zasilania. Z tego co wiem to pogodówka na podstawie temp. zewnętrznej dobiera temperaturę wody zasilającej. Jak jednak mam sterować temperaturą obiegu podłogówki? Oto co mi przyszlo na myśl: 1. Zastosować drugi sterownik pogodowy + zawór 3D i siłownik. 2. Termostat pomieszczenia/podłogi + zawór 3D i siłownik. pozdrawiam serdecznie, Marek Cytuj
vernal Opublikowano 31 Marca 2011 #2 Opublikowano 31 Marca 2011 1. Zastosować drugi sterownik pogodowy + zawór 3D i siłownik. 2. Termostat pomieszczenia/podłogi + zawór 3D i siłownik. Witaj Marek. Z tymi pogodówkami do podłogi to tak średnio mi się to podoba. Duże koszty, dużo składników (bo termostat pokojowy i tak musi być) Tak czy owak zawór 3D jest potrzebny. Ale dałbym normalnie, bez siłownika ale termostatyczny. Oczywiście pompa do tego. I sterować tylko włączaniem pompy z odpowiednią częstością. Robi to termostat pokojowy (nie podłogi) z zastosowaniem przelicznika PI. Już tu nieraz pisałem - tak jak to jest opisane w instrukcji Euroster 2026. Jak nie zrozumiesz instrukcji (bo dość zawile opisane) to zadzwoń do producenta i dopytaj o szczegóły. Proste i o wiele tańsze a wg mnie skuteczniejsze niż cała reszta. Jak Ci się spodoba, to tak zrobisz. Cytuj
Gość mak Opublikowano 31 Marca 2011 #3 Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Wszystko zależy od możliwości sterownika. Są na rynku urządzenia z funkcją pogodową i sterowaniem dwoma i więcej obiegami grzewczymi w tym obiegiem z mieszaczem. Wtedy jeden sterownik rozwiąże twoje problemy, może nie jest to opcja najtańsza, ale tańsza od układu z dwoma sterownikami, czy układem sterownik pogodowy + termostat pomieszczenia. Zresztą trzeba uważnie dobierać takie urządzenia bo nie zawsze chcą ze sobą współpracować a współpraca sterownika pogodowego z termostatem pomieszczenia w niektórych modelach jest wogóle niemożliwa, a można zastosować czujnik temperatury pomieszczenia lub zdalne sterowanie. Edytowane 31 Marca 2011 przez mak Cytuj
marras Opublikowano 31 Marca 2011 Autor #4 Opublikowano 31 Marca 2011 (edytowane) Wszystko zależy od możliwości sterownika. Są na rynku urządzenia z funkcją pogodową i sterowaniem dwoma i więcej obiegami grzewczymi w tym obiegiem z mieszaczem. Wtedy jeden sterownik rozwiąże twoje problemy Z takich urzadzen znam Junkersa ze sterownikiem FW200 i De Dietricha. Czy sa jeszcze jakies inne? Edytowane 31 Marca 2011 przez marras Cytuj
krisb Opublikowano 31 Marca 2011 #5 Opublikowano 31 Marca 2011 Są, jak mnie Admin nie zabije za linka, to proszę: http://sklep.pwkey.eu/EKO_2200-17.html Zastrzegam, że profitów za reklamę nie pobieram! Po prosu, 100% profesjonalne podejście do problemów klienta. Cytuj
Gość mak Opublikowano 1 Kwietnia 2011 #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Z takich urzadzen znam Junkersa ze sterownikiem FW200 i De Dietricha. Czy sa jeszcze jakies inne? Są w ofercie wszystkich producentów, czasem jako opcje dodatkowe , ale można kupić kocioł już z takim sterownikiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi