Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może spróbuj od przeniesienia zasilania i termostatu, tak jak Ci narysowałem. Wtedy przed pompą będzie mieszanie wody z zasilania z woda chłodniejszą z powrotów, a termostat nie będzie Ci wyłączał pompy jak temp. będzie 55 st. za zasilaniu pompy, tylko na zasilaniu podłogówki. Poregulować przepływy i sprawdzisz, co dalej! Teraz termostat na pompie wyłączy Ci zbyt szybko pompę i temperatura mixu jest zbyt niska! Ja bym zaczął właśnie od przeniesienia termostatu najpierw i poregulowaniu. To może już wystarczyć! Spróbuj i daj znać! pompę zdążysz jeszcze przełożyć!

post-9321-0-87689000-1301828549_thumb.jpg

Opublikowano

Witam !

Dzięki za rozwijanie tematu i za wyjaśnianie zasady działania tego mieszacza, na to wychodzi że będę musiał dać pompę z prawej strony czyli nie będzie obiegu między jednym rozdzielaczem a drugim tylko dolny będzie zasilaniem i przez pętle wróci do górnego i z powrotem to kotła ????

Podwyższać temp na kotle nie bardzo bym chciał ponieważ jest kondesacyjny i nie za bardzo byłoby to ekonomiczne- woli drań niższe temperatury :D

Plan mam taki : wykręcę pompę z rozdzielaczy , przesunę rozdzielacze na lewo i pompa cały ten moduł wkręcę z prawej strony tylko najlepiej jakby pompa pchała w duł , ale to chyba nie bardzo Co ? i czy to nie podobna zasada by była ?

Witam , akurat dla pieca kondensacyjnego nie jest ważna tak bardzo tem, zasilania którą możesz podnieść i wcale nie będzie to nie ekonomiczne ważna jest natomiast temperatura powrotu , musi być znaczna różnica miedzy zasilanie wtedy następuje kondensacja i wtedy taki piec ma sens , dlatego gdy się decyduje ktoś na taki piec to powinien zrobić odpowiednio" prze wymiarowaną" instalację inaczej kasa wyrzucona w błoto , dlatego zacznij jak pisałem wcześniej od założenia zaworu nastawnego na powrocie , na próbę możesz popróbować zmniejszać przepływ tym kulowym zaworem choć on do tego nie służy , pozdr

Opublikowano

Po spokojnej analizie całego układu (odpoczynek niedzielny czyni cuda), trudno nie zgodzić się z Kolegą "tomkiemb".

Na dobra sprawę, to faktycznie jedyny poważny problem, to kryzowanie powrotu, aby zwiększyć ciśnienie na belce zasilającej i dobrze to przeregulować.

Resztę zostawić! Jak nie zaskoczy, walczyć dalej!Ale powinno!

Trzeba po najmniejszej linii oporu zadziałać i sprawdzić, czy układ zadziała.

Jak pisałem wcześniej, doświadczenie Kolegów z forum droższe pieniędzy :) .

Pozdr.