Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałbym pokazać swój sposób na temat zaworu 3D i utrzymanie odpowiedniej temperatury powrotu.

Mój piec to Defro Duo 15kW, zamontowany zawór 3D i 2 pompy od CWU i CO - schemat w załączniku. Palę w nim już 2 sezon i na razie idzie mi dobrze

Cały czas obserwowałem wątki zaworów 3D i problemów z temperaturą powrotu, myśląc, że w zasadzie mnie to nie dotyczy. Do czasu, gdy podczas czyszczenia pieca w przedziale z retortą pod warstwą sadzy znalazłem rudawe zabarwienie. Zacząłem wtedy dogłębnie czytać wszelkie wzmianki dotyczące tego problemu - zwłaszcza kol. Guitara - i doszedłem do wniosku, że na wiosnę czeka mnie przeróbka instalacji, tak aby dodać obieg kotłowy, który pilnowałby temperatury powrotu.

Ponieważ z wykształcenia bliżej mi do prądu elektrycznego niż zagadnień hydraulicznych, oraz że lubię proste rozwiązania zapewniające dobre wyniki, przeanalizowałem swój schemat instalacji, schematy z różnych wątków, oraz to co mam już zainstalowane w kotłowni.Obieg kotłowy to kolejna pompa, kolejne rury miedziane, spuszczanie wody itp.

Po przeanalizowaniu schematu, stwierdziłem, że w zasadzie od strony teoretycznej, ja już mam taki obieg kotłowy, tylko go nie obsługiwałem od strony automatyki sterownika.

Wystarczyło przenieś czujnik temperatury CWU z bojlera na rurę wlotową do pieca. Dobrze ją przymocować i zaizolować. Następnie ustawiłem tryb pracy na praca pomp równolegle (pompa CWU i CO działają razem na swoich parametrach). Ustawiłem zakres CWU na 45°C (histereza 3°), CO mam ustawioną na 65°C i ku mojemu zdziwieniu temperatura powrotu waha się pomiędzy 40° a 52°C.

Ponieważ temp. CO mam ustawioną na 65°C to na bojlerze mam wodę o temp. 60°.

Pompa CWU włącza się cyklicznie co kilka minut, a powrót mam ciepły. Teraz obserwuje czy wzrośnie zużycie węgla i zastanawiam się jak to będzie pracować w lato.

Co myślicie o tym rozwiązaniu? Wg mnie jest tanie bo wykorzystałem istniejącą instalację i jej elementy.

Jakie widzicie wady lub zalety tego rozwiązania?

Wydaję mi się, że jak ktoś ma podobny układ to może to sprawdzić u siebie.

Pozdrawiam

Bogdan

system CO.pdf

Opublikowano

Podobnie miałem tak zrobione,ale jak masz temp.60st.na bojlerze to może przez nieuwagę dojść do oparzeń , w szczególności jak sie ma małe dzieci,a i dorosłemu może sie przytrafić.

Opublikowano

No i sprawa zakamieniania zbiornika - zależy od twardości wody, ale jeśli niezbyt twarda, do można zastosować mieszacz termostat na wyjściu CWU np.TM50 Honeywella. Choćby taki: http://allegro.pl/termostatyczny-zawor-mieszajacy-tm50-honeywell-i1508518671.html

Bardziej fachowe rozwiązanie masz tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9206-zastosowanie-mieszacza-a-oszczednosc/page__view__findpost__p__78142

PozdrA.

Opublikowano

Czyli jak rozumiem, utrzymywanie wysokiej temp. na bojlerze skutkuje osadzaniem się kamienia?

Myślałem, że im cieplejsza tym mniej jakichś mikroorganizmów w wodzie.

Co do poparzenia się, to na razie w domu mieszkają 2 osoby dorosłe, a w planach mam zamontowenie mieszacza, tak by z 250l wody o temp. 60°C uzyskać więcej wody o temp. np. 45°C

@gonzo2 - jak Ci się ta metoda sprawdziła? Dalej ją stosujesz, czy poszedłeś w zawór 4D? Jeśli już jej nie używasz to dlaczego?

Pozdrawiam

Bogdan

Opublikowano

Przerobiłem na układ wg Guitara. Małe dzieci ,a i sam nie raz pusciłem od razu za gorąca wodę na ręce.

W tej chwili jestem zadowolony.Zmienione mam oprogramowanie w sterowniku na kotle,że np gdy mam ustawiony priorytet bojlera to mam możliwość ustawienia temp.zadanej wiekszej niż aktualnie zadana na kotle.Zaletą szybsze nagrzanie bojlera podczas kąpieli. Np. zadana na kotle 63st, a gdy zalącza sie grzanie bojlera zadana np 73st.

pozdr...

Opublikowano

Generalnie nieźle wymyśliłeś, ale jeśli chodzi o taniość rozwiązania to jeśli domontujesz zawór 3D z termostatem do CWU to wyjdzie prawdopodobnie tak samo jak zakup 4D, może lepiej kupić 4D a cwu utrzymywać niższą temp tj 45 st

Opublikowano

Co do taniości to zawór 3D już jeden mam, nie chce kupować następnego. Wszystkie moje kombinacje wynikają z tego, że nie chce rozmontowywać za bardzo instalacji jaką mam obecnie.

Jeżeli chodzi o temp. wody w bojlerze to wystarczy zmienić u mnie temp CO na np. 60°C, a w bojlerze będzie tak z 5°C mniej.

Czy macie może dobrą metodę na przytwierdzenie czujnika temperatury do rury miedzianej, tak aby była najlepsza przewodność cieplan?

Obecnie na próbę mam przymocowany czujnik przy pomocy opaski zaciskowej, a całość zaizolowana rurą piankową.

Jednak dzisiaj zauważyłem, że czujnik pokazuje np 45°, a ja mogę dotknąć rury miedzianej ręką i nie czuję gorąca. Poruszałem czujnikiem i temp. spadła do 38°C.

Pozdrawiam

Bogdan

Opublikowano

też w ten sposób kombinowałem ale mnie przekłamywało o 10 st C, w końcu wstawiłem trójnik i taką "skuwkę" na termometr (czujnik oczywiście też wchodzi). Niestety wiąże się to w ingerencje w rury :(

Opublikowano

Witam!

Przemyśleń (na razie teoretycznych) ciąg dalszy.

Na razie poprzedni układ chodzi już jakiś czas.

Wyrysowałem następny schemat, gdzie na wejściu do pieca umieściłem zawór termostatyczny, jaki był w tym wątku proponowany.

Umieściłem również pompę obiegu kotłowego, tylko nie wiem czy powinna tam być. Obieg powinna wymuszać pompa CO i/lub pompa CWU. Jeśli się mylę to piszcie.

Jeżeli pompa powinna być, to co nią ma sterować, by nie chodziła 24h na dobę?

Czy w obieg kotłowy powinienem dać jakiś zawór zwrotny, blokujący przepływ w drugą stronę?

I czy ten schemat jest poprawny? Wydaję mi się, że powinno chodzić (nawet bez pompy obiegu kotłowego).

Za wszelkie rady i opinie - dziękuję.

Pozdrawiam

Bogdan

system CO.pdf