Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich !

Mam taki problem....post-27764-0-87336900-1300564437_thumb.jpg

Posiadam ogrzewanie z grzejnikami i 4 pętle podłogówki , posiadam również zestaw rozdzielaczy z układem pompowo mieszającym .Zastanawiam się czy nie byłoby konieczne wstawienie zaworu, lub zaworów zwrotnych i gdzie byłaby taka konieczność aby uniknąć cofek do do obiegów mniejszych lub do powrotu.Piszę o tym ponieważ jedną pętle mam dość długą ok 100 m - tak mi jeden fachura zrobił i tak już zostało zalane i obawiam się że woda może iść na skróty gdzie indziej, np. na powrót. Właściwie jeszcze jedno pytanko bo różne czytałem wersje, termostat zanurzeniowy który posiadam ( tak zwany termostat bezpieczeństwa który nie dopuści do zbyt wysokiej temperatury i wtedy on ma załączać czy rozłączać pompę gdy wzrośnie temperatura na powrocie ? nie wiem jak podłączyć kabelki ponieważ ma dwie możliwości załączanie albo rozłączanie.

Proszę o pomoc , dla ułatwienia dołączam foto rozdzielaczy

pozdrawiam Andrzej

Opublikowano
  W dniu 19.03.2011 o 19:54, AndrzejZet napisał(a):

obawiam się że woda może iść na skróty gdzie indziej, nie wiem jak podłączyć kabelki ponieważ ma dwie możliwości załączanie albo rozłączanie.

Proszę o pomoc , dla ułatwienia dołączam foto rozdzielaczy

pozdrawiam Andrzej

Fachura skończył już podłączanie instalacji i ona działa źle ?

Opublikowano

Witaj Raper !

Fachura sobie poszedł i teraz sam modernizuje to, daleka historia.

Dotychczas miałem grzejniki i podłogę na jednym obiegu i nie mogłem grzejników rozgrzać bo by mi się podłoga sfałdowała :D teraz sam postanowiłem ulepszyć to po przez dodanie rozdzielaczy z układem mieszającym na podłogówkę no i jakoś mi idzie.Wczoraj miałem już same grzejniki i rozgrzałem je co nieco wreszcie grzeją jak powinny a nie 40 C.

Obiegi podłogi też mam już podpięte pod nowe rozdzielacze, tylko zastanawiam się gdzie by w wczepić zawory zwrotne żeby nie było przypadkiem cofek .Jak Ty to widzisz....?

Dołączam poprawiony projekt własny :D

pozdrawiam

Andrzej Z

post-27764-0-83610900-1300632904_thumb.jpg

Opublikowano

zamontowałbym jeszcze na Twoim miejscu odpowietrzniki na pętli idącej na piętro. Na powrocie i na zasilaniu tak, aby były najwyższym punktem instalacji.

Opublikowano

Polecam automatyczne odpowietrzniki (szczególnie przy podłogówce).

Ja mam tylko podłogówkę w całym domu, i przy pierwszym uruchomieniu bez automatów to bym latał ze dwa dni i odpowietrzał - a tak tylko odkręcałem zaworek co by ciśnienie utrzymać w układzie.

Co do miejsc - ja mam automaty na każdym rozdzielaczu (1 na piętro) na zasilaniu i powrocie.

Do tego jeden za pompą.

Koszt może i nie najmniejszy, za to każda zmiana w instalacji powoduje, ze odpowiertrzenie układu zajmuje chwilę.

pozdr

R.

Opublikowano (edytowane)

ta instalacja nie będzie pracować prawidłowo,

każdy z obiegów powinien mieć swoją pompę,

jeżeli masz kocioł gazowy, to nie ma sprawy,

pompa kotła obsłuży Ci instalację grzejnikową,

pompa z zestawu zasili podłogówkę,

jeżeli to kocioł na paliwa stałe, to potrzebna jest druga pompa,

ale sytuacja gdy podłogówka jest zasilana z grzejników jest nie do przyjęcia

Edytowane przez 1950
Opublikowano

Witajcie Fachowcy....

Mam instalacje odpaloną i podłogówka zimna d...... :( nie mam pojęcia co z pompą, czy na dzień dobry ma się załączać czy gdy osiągnie np. 50 stopni ?

Kocioł jest kondesat gazowy oczywiście z pompą, po odpaleniu grzejniki działają jak ta lala tylko ta podłogówka ............ :angry:

jak pompa włączona to obiegi coś nie bardzo ciepłe, wyłączy się to rośnie temp ale nie idzie na obiegi bo pompa wyłączona i nie pcha. Jak to wszystko ustawić i czy aby na pewno mam dobrze to podłączone ? odpowietrzniki mam właściwie już wszędzie jak by co ..

Myślałem że montując ten system rozdzielaczy to lepiej mi popcha podłogę ale coś tu nie tak..... tylko co..?

POMOCY... !

Pozdrawiam Andrzej Z

post-27764-0-94688500-1300908434_thumb.jpg