Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jeszcze raz wszystkich. Potrzebuję pomocy przy wyborze pieca na eko-groszek . Zastanawiam sie nad firmami Zębiec, Stąporków, Enka. Najbardziej interesuje mnie Stąporków typ Eko-Tech 17 kw. Czy ktos z was spotkal sie z nimi. Naprawde nie wiem co wybrac . Acha interesuja mnie kotly w cenie do 6500 pln. I jeszcze jedno pytanie jakie sa pozostałe koszty instalacji poza piecem. Moj domek bedzie maly 120 mkw z uzytkowym poddaszem. Mam nadzieje ze moj wpis bedzie poczatkiem dluzszej obecnosci na tym forum

Opublikowano

Witaj

Ja proponował bym coś z Defro. Nie są drogie a stosunkowo dobre. Najlepszym rozwiązaniem ale nieco droższym był by kocioł z Hef lub jakiś Klimosz. Przemyśl czy nie lepiej zainwestować w kocioł do którego wrzucisz też miał. To co przepłacisz przy zakupie zwróci się w dwa sezony. Są to kotły z palnikiem BRUCERA lub palniki z obrotową retorą. Takie kotły dają możliwości do spalaniu miału w mieszankach z groszkiem zrębką peletem czy zbożem. Moim zdaniem warto.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jak najbardziej. Można też rozważyć zakup kotła z podajnikiem tłokowym. Popularne rozwiązanie ostatnio. Cena będzie porównywalna z Defro (śliamkowy).

Pozostałe koszty trudno określić. Będzie zawór czterodrogowy ? (powinien być), obieg cwu itd ?

Może to być jeszcze 1500 zł a może być i 3000 zł.

Pozdrawiam

Opublikowano

dzieki za zainteresowanie. chce wydac maksymalnie 12 tys. na ogrzewanie i licze w tym kociol i cala reszte co jest potrzebne. zawór czterodrogowy jak najbardziej. zastanawiam sie nad firma Enka bo jest bardzo blisko praktycznie w tej samej miejscowosci. Chodzi mi o to ze transport ,montaz i ewentualne pozniej problemy bede mogl szybko zalatwic. Znasz moze ta firme .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam. posiadam piec EKO TECH 22KW Staporkow. Zaplacilem za niego prawie 7000 pln . jak na te pieniadze uklad sterowania piecem (piec jest polautomatyczny) jest fatalny!!! nie wiem moze nie doczytalem instrukcji (jak to zwykle robia faceci ) dlatego przy pogodzie wiosennej i jesiennej gdzie temperatura na zewnatrz w dzien osiaga ok 25 st C a w nocy spada ponizej 10 bedziesz stalym bywalcem piwnicy gdyz sterownik pieca nie posiada funkcji dla takiego przypadku( w instrukcji obsługi tego pieca jest oczywiscie opis pracy programatora "funkcji letniej" gdzie temperature w dzien i nocy mozesz sobie zaprogramowac) ale firma widocznie uznala ze do pieca za 7 tys nie oplaca sie montowac programatora za 300 zl zamontowala wiec programator za 200zl. kolejne fatalne rozwiazanie to to ze przy paleniu na dodatkowym ruszcie sterownik automatyczny jest tylko z nazwy. caly proces palenia od poczatku do konca musi byc kontrolowany przez uzytkownika . sterowanie pompą. tak ze kupujac ten piec kup sobie lozko (najlepiej w kolorze pieca) i ulokuj w kotlowni bys sie zanadto nie wysilal palac w piecu. zanim dokonasz wyboru pieca sprawdz instrukcje obslugi bo moglem cos przeoczyc i wpuscic cie w kanal . pozdrawiam i milego opalania domu

Opublikowano
Witam jeszcze raz wszystkich. Potrzebuję pomocy przy wyborze pieca na eko-groszek . Zastanawiam sie nad firmami Zębiec, Stąporków, Enka. Najbardziej interesuje mnie Stąporków typ Eko-Tech 17 kw. Czy ktos z was spotkal sie z nimi. Naprawde nie wiem co wybrac . Acha interesuja mnie kotly w cenie do 6500 pln. I jeszcze jedno pytanie jakie sa pozostałe koszty instalacji poza piecem. Moj domek bedzie maly 120 mkw z uzytkowym poddaszem. Mam nadzieje ze moj wpis bedzie poczatkiem dluzszej obecnosci na tym forum

Zgodze się z przedmówcą lepiej zainwestować w kocioł troszeczkę droższy i mieć pewność a koszt taki zwróci się po dwóch lub trzech sezonach użytkowania. Z firm polecam HEF, która jest na rynku ponad 25 lat i mają swoją renomę. Firma ta ma również w swojej ofercie kotły na miał i eko-groszek. Gorąco polecam tą firmę jestem użytkownikiem kotła i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że firma jest porządna.

Pozdrawiam

enx85

Opublikowano

Potwierdzam. Hef to dobra, krajowa firma. Jednak ceny troszkę za wysokie moim zdaniem. Tej jakości kupisz Klimosz a jednak taniej.

Piszesz, firma blisko Ciebie... hm jest to jakiś argument, lokalną przedsiębiorczość należy wspierać. Najlepiej niech wskażą kilku klientów gdzie ich kotły jakiś czas pracują i trzeba spytać.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...