Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy Martwia Was Ceny Ekogroszku?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam takie pytanie dla osób które maja kocioł z podajnkiem badz chca kupic zwłaszcza.

Ja wymieniłem kocioł w styczniu tego roku na cichewicz Logica 20-27kW.

Wiem wiem jedni pisza ze to szajs a inni by go chcieli miec (normalka) ale nie w tym rzecz.

Jest to kociol w którym spalnie niemal "wszystko" wegiel miał drewno trociny muł wegiel i miał z brunata itd...

Taki kocioł wybrałem ze wzgledu na uniwersalnosc i mozliwosc opalania tym co akurat jest i jest w "normalnej cenie" a ogrzewam ponad 200m2..

Zastanawiałem sie nad kotłem z podajniekiem ale nie potrafiłem przezwycieżyc strachu co bedzie z tym sortem za rok dwa trzy...

Jak w tym kraju jest kazdy wie cos sie sprzedaje cena rosnie.

Ja jestem ze slaska ale i tu nie ma tak rózowo wegiel drogi coraz to gorszej jakosci a i tak sprzedaja bo ludzie kupowac musza.

Moje pytanie jest dla osób majacych taki kocioł badz chca taki kupic czy nie martwi Was to co dzieje sie w naszym kraju z cena opału a zwłaszcza ze jest sie uzlaeżnionym od 1-2 rodzajów paliwa (ekogroszek i miał).

Kazdy ma swoje opinie....kiedys 2-3 lata temu u mnie szło kupic miał za 180zł (kamienny) a teraz nawet za 510 dlaczego??

Mi sie wydaje ze kotły z podajniekim dziisaj umozliwiaja spalanie miału wiec cena tak drastycznie poszło w góre.

Chetnie poznam Wasza opinie czy bierzecie pod uwage to co moze sie zrobic z cena ekogroszku i czy kosztem podajnika wzieli(byście) zwykły zasypowy piec??

Pozdrawiam i czekam na opinie.

Opublikowano

...Moje pytanie jest dla osób majacych taki kocioł badz chca taki kupic czy nie martwi Was to co dzieje sie w naszym kraju z cena opału a zwłaszcza ze jest sie uzlaeżnionym od 1-2 rodzajów paliwa (ekogroszek i miał).

Kazdy ma swoje opinie....kiedys 2-3 lata temu u mnie szło kupic miał za 180zł (kamienny) a teraz nawet za 510 dlaczego??

Mi sie wydaje ze kotły z podajniekim dziisaj umozliwiaja spalanie miału wiec cena tak drastycznie poszło w góre.

Chetnie poznam Wasza opinie czy bierzecie pod uwage to co moze sie zrobic z cena ekogroszku i czy kosztem podajnika wzieli(byście) zwykły zasypowy piec??

Witam!

Mając porównanie ze starym moim kotłem zasypowym w którym dobrze palił się jedynie koks, z obecnego kotła jestem zadowolony. To prawda, że ceny miału i ekogroszku poszły w górę, ale pozostały asortyment węgla i koks też podrożał. Mimo więc tych wyższych cen gdybym teraz kupował kocioł, też kupiłbym z podajnikiem tłokowym. Zawsze można zasypać go miałem, jak ekogroszek będzie za drogi. Z pewnością zwiększony popyt na miał i ekogroszek wpłynął w pewnym stopniu na wzrost cen, ale myślę że jakaś granica tego wzrostu chyba będzie, bo jak nasz będzie za drogi to obrotni Polacy sprowadzać go będą choćby z Australii. Zresztą ceny gazu też nie stoją w miejscu, drewna tak samo.

Na zapas nie ma co się zamartwiać, tylko jesienią nie siedzieć w domu, ale z całą rodziną iść na wybory. Sami pozwalamy by rządzili nami ludzie którzy ceny gazu wynegocjowali z Rosjanami wyższe niż Niemcy. Dobre rządzenie krajem nie polega chyba na ciągłym patrzeniu na sondażowe słupki i propagandowych hasłach, ale na walce z korupcją i takimi mafiami jak węglowa. Teraz okazuje się, że Aleksis jest czysta jak łza, a śp. B. Blidę zastrzelił Ziobro. Ale dość już o polityce. Cieszę się, że już coraz cieplej, bo spaliłem od września chyba z 6 ton groszku. Dużo, no ale co zrobić. Palmy u nas niestety nie rosną. Pozdrawiam.

Opublikowano

Pewnie, że martwią a nawet wk.... Ale w moim Galmecie mogę spalać również miał, a jak na razie jeżeli chodzi o paliwa stałe nic tańszego na naszym rynku nie ma.

Opublikowano

A co do wyborów,byłem raz i ostatni. Głosowałem na Lecha i mam to co chciałem ,żyję w wolnym kraju ,komuny nie ma ale za to każdy robi to na co ma ochotę.Tona eko prawie 950zł a cukier w gdańsku widziałem za 6,80 zł..Ja nie zachodzę w pałę co będzie i tak musimy iść do przodu, najwyżej będziemy zbierać chrust i nim palić ,a jak chrust się skończy to wyjdziemy na ulicę tak jak zrobili to inni.Pozdrawiam

Opublikowano

Ale panowie, przeciez jak ceny rosna, to i nam dają podwyżke :)

Moze to dobry argument, aby isc po podwyzke, tak samo jak wzrost cen ropy

Edytowane przez tqlis

Opublikowano

witam ja tez mam obecny rzad w dupie bo moim zdaniem to najgorszy rzad jaki był w tym chorym kraju.

Co jak co ja tam wole ten cały jak to ludzie opowiadają "chory" PIS ale to nic i tak moda jest na PO a ludzie nie znaja histori ale tej po 80 roku.

Tusk juz 3 parte sobie zrobił KLd porazka potem Uw porazka teraz PO został sam olechowski sie wypiał a płażynskiego juz nie ma wiec co nieco to o tym człowieku mówi<lol>

Powracajac do tematu ja ostatnio pale groszko-miałem z brunatnego wychodzi tanio i jest fajnie ale wiadomo ludzie kupuja ceny pojda w góre i kółko sie kreci...

Opublikowano

A ja wpadłem na genialny pomysł i do mojego galmeta na eko sypię eko groszek wymieszany ze zrębkami . I mniej węgla idzie i troszkę taniej iii ..... i czasami się wszystko w podajniku zawiesi :rolleyes:

Opublikowano

A ja do eko dosypałem orzechy włoskie i też poszło, miałem cały worek.

Opublikowano

Fajnie, tylko że za ten worek orzechów mógłbyś mieć 10 worków eko.

Ale co się nie robi dla nauki ;)

Opublikowano

Witam serdecznie

Mam takie pytanie dla osób które maja kocioł z podajnkiem badz chca kupic zwłaszcza.

Ja wymieniłem kocioł w styczniu tego roku na cichewicz Logica 20-27kW.

Wiem wiem jedni pisza ze to szajs a inni by go chcieli miec (normalka) ale nie w tym rzecz.

Jest to kociol w którym spalnie niemal "wszystko" wegiel miał drewno trociny muł wegiel i miał z brunata itd...

Taki kocioł wybrałem ze wzgledu na uniwersalnosc i mozliwosc opalania tym co akurat jest i jest w "normalnej cenie" a ogrzewam ponad 200m2..

Zastanawiałem sie nad kotłem z podajniekiem ale nie potrafiłem przezwycieżyc strachu co bedzie z tym sortem za rok dwa trzy...

Jak w tym kraju jest kazdy wie cos sie sprzedaje cena rosnie.

Ja jestem ze slaska ale i tu nie ma tak rózowo wegiel drogi coraz to gorszej jakosci a i tak sprzedaja bo ludzie kupowac musza.

Moje pytanie jest dla osób majacych taki kocioł badz chca taki kupic czy nie martwi Was to co dzieje sie w naszym kraju z cena opału a zwłaszcza ze jest sie uzlaeżnionym od 1-2 rodzajów paliwa (ekogroszek i miał).

Witam

Ja robię miejsce w kotłowni na drugi kocioł. podstawowy mam na gaz.

Chcę wstawić Dakn Dor 32D, taki kocioł robi za wszystkopalny - makulatura, drewno, węgiel oraz dodatkowo zainwestować w solary.

pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Myślę, że lepiej nie będzie i nie ma znaczenia kto kręci się na ministerialnych stołkach. Pani Blida (szacun do niej), nie zrobiła sobie sama krzywdy ponieważ nie lubiła chłopców z cba - powód musiał być, a że kobieta honor swój miała.... - przynajmniej jedna. Dopóki będą zamykać kopalnie a monopolistyczny holding zajmował się będzie wyłączną dystrybucją, klient będzie w czarnej d... Jak Ty i ja nie kupimy, to resztki eksportem do niemiec bo tam droższy, wspomną coś o zanieczyszczeniu dołożą akcyzę i...oni wyjdą na swoje...., a my zostaniemy przy naszych zarobkach i unijnych cenach, ktoś musi być "czarnym ludem europy"

Popatrzcie na to:

SORTYMENT WĘGLA

ZŁ/TONA*

brutto

ORZECH 27/08/12 - 633,45 zł

GROSZEK 27/07/12 - 596,55 zł

MIAŁ MIIA 20/25/12 - 405,90 zł

MIAŁ MIIA 22/18/12 - 444,03 zł

To ceny z Bogdanki obowiązujące od 07 lutego 2011 - która prowadzi własną dystrybucję z wyłączeniem holdingu węglowego (nie wk...wia Was coś?). W zeszłym roku groszek mieli poniżej 490 zł, ale dlaczego nie podnieść ceny skoro w holdingu podnoszą i sprzedają?

Spróbuje wrócić do tego paliwa i majstrować ustawieniami, aż będę mógł powiedzieć, "propaganda, że to zły węgiel jest kolejną fikcją holdingu".

Takie jest moje zdanie.....

....i taniej nie będzie

pozdro

j

Opublikowano

[/

Edytowane przez 1973

Opublikowano

Myślisz że jestem aż taki głupi, orzechy były przesuszone dlatego je spaliłem ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

A ja kupiłem sobie kociołek Defro AKM UNI z palnikiem rynnowym w którym moge spalać groszek, miał, owies i pellet. Będzie to mój pierwszy sezon i też patrze na cene groszku i miału. Ale wpadłem na pomysł że kupie ze 2 tony groszku i dogadałem sie z jednym rolnikiem z okolic i kupie od niego ze 2-3 tomy owsa i bede to mieszał. Zrobiłem już prube i byłem całkiem zadwolony z wyników. Po co nabijać kase cwaniakom od węgla jak można sie dogadać z rolnikami i dać im zarobić a przy okazjii i samemu zyskać. Zastanawiam sie jeszcze czy nie zainwestować w peleciarkie, kupić od rolnika słomy i samemu sobie w wolnych chwilach nie produkowac paliwa.

Opublikowano

Jak już masz mieszać to idź na całość: mieszaj owies z miałem - ta mieszanka pali się bardzo dobrze. [po co przepłacać za groszek]

Ale owies obecnie kosztuje więcej niż miał i tyle co groszek, wieć wogóle mieszanie wydaje się być dziwne...

Pozdrawiam.

Opublikowano

obecnie już chyba nam został tylko miał do palenia, groszki i pelety są już w takich cenach, że nie bardzo się opłaca w to bawić w porównaniu do gazu z kondensatem

ale jak ktoś nie ma wyjścia to tylko miał.

fajna tabelka z konkurencyjnego forum

https://spreadsheets.google.com/ccc?key=tQAmsjRNiB2P61uI816EQwg&authkey=CPfu-_8B#gid=0

Opublikowano

Z tabelki wynika że palenie koksem jest tylko minimalnie droższe od palenia miałem, szkoda że nie można palić koksem w kotle z podajnikiem. :angry:

Opublikowano

jest dwukrotnie droższe

skopiuj sobie te tabelkę podstaw swoje wartości rocznego zapotrzebowania nie ciepło i ceny paliw jakie cie interesują a jakie masz w okolicy, sprawności też możesz zmieniać i zobacz jaka jest różnica paląc ze sprawnością 50% a jak z sprawnością 70%

tabelka jest nie zabezpieczona wiec każdy sobie kręci po swojemu

zobacz różnice miedzy ekogroszkiem 900zł/t sprawność 60% i gz50 w kondensacie

potwierdza się to co pisał kol dorecho

Opublikowano

Coś mi się przewidziało, rzeczywiście koks to porażka cenowa.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tabelki wynika że palenie koksem jest tylko minimalnie droższe od palenia miałem, szkoda że nie można palić koksem w kotle z podajnikiem. :angry:

dlaczego nie można? ja palę, żywotność?

Edytowane przez montez

Opublikowano

Chodzi mi o trwałość podajnika, koks jest twardy i ostry.