mati82 Opublikowano 14 Marca 2011 #1 Opublikowano 14 Marca 2011 (edytowane) Dzień Dobry na wstepie powiem że całkowicie sie nie znam na centralnym ogrzewaniu mam takie pytanko mam już zrobioną instalacje w domu tzn rozprowadzoną do grzejników z rozdzielaczy 2 szt parter 1 i pietro 1 teraz jestem na etapie wykonania instalacji w kotłowni i z tąd moje pytania cała instalacja jest z miedzi od grzejników do rozdzielaczy (brak podłogówki) instalacje w kotłowni też chcę zrobić z miedzi będe miał piec Optima Komfort Plus 15 (powierzchnia domu 137 m2) i mam dwa pytania 1. czy warto założyć zawór czterodrogowy bez sterowania (obecnie z braku kasy nie stać mnie na takie sterowani gdyż to koszt co najmniej 600 zł) moj instalator twierdzi że na piec i tak będzie wracać ciepła woda do pieca ponieważ najbliższy grzejnik od kotłowni oddalony jest zaledwie 1,5m to jest wyrzucanie pieniędzy w błoto tłumaczenie instalatora 2. czy zakładać pompkę cwu do bojlera dwupłaszczowego tylko bojler ponieważ niema instalacj z obiegiem wody do kranów. Proszę o odpowiedz mam nadzieje ze jest to zrozumiałe co napisałem Edytowane 14 Marca 2011 przez mati82 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 15 Marca 2011 #2 Opublikowano 15 Marca 2011 Woda powraca ale chłodna, dlatego miesza się ciepłą wodę z wodą z powrotu z instalacji aby uzyskać odpowiednia temperaturę wody wracającej do kotła (np. 50 st. C), co zabezpiecza kocioł przed korozją. Niektórzy producenci wymagają takiego zabezpieczenia powrotu aby gwarancja była ważna. Ponadto praca całego kotła na wyższych parametrach jest dla kotła korzystniejsza. Wtedy temperaturę na instalację reguluje się zaworem regulacyjnym (trzy -czterodrożnym). uważam, że warto go kupić, nawet przy regulacji ręcznej. Często można otrzymać komplet siłownik z zaworem w cenie siłownika (przy zakupie kompletu). Cytuj
reaper Opublikowano 15 Marca 2011 #3 Opublikowano 15 Marca 2011 Sam siłownik też nie kosztuje 600PLN (znaczy są i w takiej cenie i wyższej). Dobry można kupić już za około 250PLN. Cytuj
mati82 Opublikowano 15 Marca 2011 Autor #4 Opublikowano 15 Marca 2011 Dziękuję za odpowiedz raczej sie zdecyduje na ten zawór a jakiej firmy polecacie i czy możecie poradzić cos na 2 pytanie Cytuj
mati82 Opublikowano 17 Marca 2011 Autor #5 Opublikowano 17 Marca 2011 czy ktoś mi może odpowiedzieć na moje pytanie nr 2 Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 17 Marca 2011 #6 Opublikowano 17 Marca 2011 Montaż pompy na c.o. daje możliwość sterowania temperaturą w tymże. Cytuj
mati82 Opublikowano 18 Marca 2011 Autor #7 Opublikowano 18 Marca 2011 Jakiej firmy polecacie zawór 4 drogowy i jak z tą pompką cwu czy warto ja założyć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi