Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prosty Schemat C.o. Od Zielonego - Sprawdzenie/korekta

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

kupilem niedawno mieszkanie w domku 4-ro rodzinnym. Tej zimy niestety przyszło mi palić w piecach kaflowych (2 szt.), jednak chciałbym zrobić na przyszłą zimę CO. Sam prawdopodobnie nie będę tak czy inaczej robił instalacji, bo mam w rodzince hydraulika, ale wiadomo - jest fachowiec i jest fachowiec, a zanim wziąłbym się za to chciałbym samemu mieć cokolwiek o tym pojęcia.

Mam już kupione grzejniki (potrójne-trzy płytowe), piec SOLEI (Elektromet) Eko-KWR 15kW i 100m aluplastu, mieszkanie 95,5m2, ale wysokie 3 metrowe i nieocieplone

Kotłownie będę miał na tym samym poziomie, co mieszkanie. Nie wiem więc czy alu-plast to dobre rozwiązanie czy lepiej byłoby zrobić je w miedzi skoro i tak nie będę kilkometrów rur kładł.

Poniżej zamieszczam projekt własnej roboty (taki na sztukę) układu mieszkania i jak myślę ułożyć instalację.

Myślałem, żeby puścić jedną nitkę na kuchnie i salon, drugą na sypialnię, a trzecią na łazienkę i bojler razem - gdybym w lecie chciał sobie np. wodę podgrzać w bojlerze (140l), żeby od razu w łazience grzejnik mógł się nagrzać (w łazience trochę dodatkowego ciepła nigdy nie zaszkodzi, tak myślę).

schematprojekt.png

Bardzo będę wdzięczny za opinie i sugestie, bo sam raczej jestem zielony w tych tematach i chciałbym sam zakumać co i z czym. Gdybym w razie nawet przy zatrudnieniu hydraulika już wiedział o czym z nim rozmawiam.

pozdr

schemat - projekt.bmp

Opublikowano

Ja w takim układzie proponował bym przejście przez wymiennik płytowy na układ zamknięty. Między piecem, a wymiennikiem dać stal lub miedz. Następnie od wymiennika dać miedź do rozdzielacza i od rozdzielacza pex-em podejść pod każdy grzejnik. Sterowanie temperaturą na głowicach przy grzejnikach. Ciepłą wodę możesz zostawić na otwartym układzie.

Opublikowano

zastanawiam się czy bawić się rzeczywiście tym alu-plast'em czy cała instalację wykonać w miedzi, dużo jej nie będzie tak czy inaczej bo jest to i tak raczej mała instaacja, a słyszałem opinie, że miedź mimo wszystko jest o niebo lepsza od alu-plast'u. co sądzicie w tym temacie?