Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Myślę o zakupie kotłów do kamieniczki ( domu rodzinnego) szesciomieszkaniowej.

Zdecydowałem się na kocioł w każdym mieszkaniu ( o powierzchniach 50 i 70 m kw.)

Miedzy kuchnią i łazienka są kominy więc myśle o kotłach dwufunkcyjnych turbo.

Problem polega na tym że wszystkie te kotły o małej mocy mają bardzo mały zakres modulacji, a przecież np. przy temperaturze otoczenia . minus 2 stopnie moc na mieszkanie 50 m kw 10 kW to za dużo, co spowoduje częste załączanie się pieca, przez co większe zużycie gazu i szybsze zniszczenie pieca. Może się mylę nie jestem fachowcem.Dlatego prośba do fachowców czy np piec JUNKERS CERACLASS ZW 14-2 DV AE turbo byłby odpowiedni, czy moglibyscie polecić coś o małej mocy ale dużej modulacji.

Dziękuję i pozdrawiam

Opublikowano

Największy zakres modulacji mają kotły kondensacyjne ( najpewniej odpadną z powodu ceny). W wersji atmosferycznej i turbo zależy od producenta ale moc minimalna to przeważnie od 30 do 50% mocy nominalnej i pewnie jakiś kocioł można dobrać. Nie wiem tylko kto Ci naopowiadał bajek pt "częste załączanie kotła = się wieksze zużycie gazu i szybsze zniszczenie" co właściwe miało by się zniszczyć i od czego to zwiększone zużycie gazu. Nie wierz w te opowieści bo to kompletna bzdura i żadnego potwierdzenia w faktach nie ma. Kotły trzeba poddawać corocznym przeglądom, a jak się jakieś części zużyją to trzeba je wymienić ale nie bardzo wiem które miały by być szczególnie narażone na zużycie.

Opublikowano (edytowane)

"częste załączanie kotła = się wieksze zużycie gazu ...

No ciężko się z tym nie zgodzić :) gdyby chciało być inaczej nie potrzeba by było aby kocioł się w ogóle wyłączał.

A w nawiązaniu do tematu, już wielokrotnie pisano, iż kocioł jest jak pojazd... do zadanej prędkości (temperatury) może dojść na różne sposoby, można spokojnie, nawet na 3/4 mocy, a można i pedał gazu (regulacja mocy kotła) wciskać do oporu.

Edytowane przez nori76
Opublikowano

Największy zakres modulacji mają kotły kondensacyjne ( najpewniej odpadną z powodu ceny). W wersji atmosferycznej i turbo zależy od producenta ale moc minimalna to przeważnie od 30 do 50% mocy nominalnej i pewnie jakiś kocioł można dobrać. Nie wiem tylko kto Ci naopowiadał bajek pt "częste załączanie kotła = się wieksze zużycie gazu i szybsze zniszczenie" co właściwe miało by się zniszczyć i od czego to zwiększone zużycie gazu. Nie wierz w te opowieści bo to kompletna bzdura i żadnego potwierdzenia w faktach nie ma. Kotły trzeba poddawać corocznym przeglądom, a jak się jakieś części zużyją to trzeba je wymienić ale nie bardzo wiem które miały by być szczególnie narażone na zużycie.

Takie rewelacje usłyszałem od człowieka z działu technicznego wiodącego producenta kotłów, jak również przeczytałem tutaj. http://www.kotly.pl/ABC_ogrzewania_kotly_grzewcze.php?artykul=palnik_modulowany_co_to_znaczy,

Opublikowano

Witaj!

O mniejszej minimalnej mocy jest JUNKERS CERACLASS ZS 12-2 DV AE bo od 4 kW, lecz jest to kocioł c.o. z przyłączem zasobnika c.w.u. (wbudowany

zawór trójdrogowy do współpracy z zasobnikiem). Czyli do c.w.u. potrzebny jest dodatkowo zasobnik.

Pozdrawiam