Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam was wszystkich serdecznie. Trochę czytałem To forum i raz że za dużo tematów a 2 każdy inny. Ale teraz o mnie. Wraz z tatą chce remontować dom. Będzie on ocieplony nowy dach itd. Obecnie nie ma tam żadnego ogrzewania. Zamierzamy zrobić tak że na dole będzie ogrzewanie podłogowe i kotłownia a u góry ogrzewanie grzejnikowe. łączna powierzchnia użytkowa jaka jest to hmm 50m2 dół i 40m2 góra. Teraz takie pytania.

Jak się za to zabrać? Jaki piec będzie najlepszy do takiej instalacji? (inne piece niestety odpadają bo nie ma możliwości technicznych na gazowy piec np)

Czy może być tak że grzać będzie tylko góra bo na podłogówkę będzie za ciężko pchać?

Co będzie potrzebne dokładnie do tego? (jakie zawory najlepiej)

Ile może kosztować zrobienie projektu?

Ps Zaznaczę że tata robił już co i cwu i wszystko ładnie działa ale podłogówka to już jednak co innego zwłaszcza z piecem węglowym. Tak więc stad te pytania.

Pozdrawiam

http://img14.imageshack.us/i/dom2zj.jpg

Mniej więcej tak dół wygląda.

Edytowane przez klejnus
Opublikowano (edytowane)

obecnie instalacja z grzejnikami podłogówka i bojlerm to klasyka i takich schematów na forum jest co drugi temat

jak poczytasz wiecej to znajdziesz

piec musisz wybrac sam bo nikt tu nie wie co bys chciał i jakie sa warunki tech i finansowe i upodobania uzytkownika

podłogówka na 50 m2 powinna miec mieszacz i pompe do tego pompy na grzejniki i cwu

pomału to ogarniesz jak bedzie cierpliwie studiował w necie a pytajac o jakies watpliwosci ktos zawsze na forum pomoze

Edytowane przez Marek
Opublikowano

Piec bez zsypnika i chyba najlepszy byłby z dmuchawą sterowaną co? DO 15Kw Powinien wystarczyć prawda? Jakie firmy polecacie? I Jaki najlepszy byłby do podłogówki(bez zsypnika) . No i co z resztą pytań? Aaa i co jeszcze jak prąd wyłączą? Czy pozostaje mi wtedy gasić piec czy jak? Wiadomo że to ma wystarczyć na ładnych kilka lat wiec od początku trzeba to zrobić jak najlepiej.

Opublikowano

kotlownia w środku domu troche nie bardzo,wnoszenie opału, wynoszenie popiolu, brak okna, a napewno czasem sie nakopci.ale cóż układu budynku nie zmienisz. podłogówka w sypialni,czy po wstawieniu łóżka i mebli zostanie na tyle podłogi by ją ogrzać bez grzejnika?

u góry będą grzejniki więc zrób grawitację,jak braknie prądu to tam przeczekasz awarię.podłogówka moze pracować z kazdym kotłem zasypowym górno lub dolnospalającym,wybór nalezy do ciebie

Opublikowano

Co do sypialni to łóżko na pewno będzie na nóżkach a nie całe zabudowane. I ewentualnie jakaś szafa i nic więcej wiec myślę ze jak na małe pomieszczenie to powinno wystarczyć.W końcu w sypialni i tak powinna bym mniejsza temperatura. No i niestety układu się nie zmieni. I jakie zawory powinienem mieć? I ile pompek?