nori76 Opublikowano 18 Lutego 2011 #1 Opublikowano 18 Lutego 2011 Jak to zmierzyć? Próbowałem pod piecem na śrubunkach na zasilaniu i powrocie ale temperatura w chwili załączenia się pieca na zasilaniu (na śrubunku) rośnie mocno do zadanej, w tym samym momencie powrót jest dużo chłodniejszy (na śrubunku), po chwili jak piec osiągnie zadaną szybko spada temperatura zasilania i jakby wyrównuje się z temperaturą powrotu - i tak w kółeczko. Można jakoś regulować temp. załączania się kotła (Saunier Combitek F21e) w sensie różnicy zasilanie powrót? Cytuj
vr5 Opublikowano 18 Lutego 2011 #2 Opublikowano 18 Lutego 2011 Witaj! Wydaje mnie się że nie masz problemu ze zmierzeniem temperatury na zasilaniu i powrocie (bo stąd byś wiedział, że spsda i rośnie?), lecz niepokoją cię wahnięcia temperatury. Chyba jest możliwość zmniejszenia mocy kotła? Jeśli jest to daj pokrętło gazu na mniejszą wartość - powinno pomóc. Cytuj
vr5 Opublikowano 18 Lutego 2011 #3 Opublikowano 18 Lutego 2011 Witaj! Oglądałem przed chwilą Saunier Duval Therma F 21 E . Jest w nim pokrętło (to dolne) opisane "Temperatura wody na zasilaniu c.o.". Jeśli u ciebie jest takie pokrętło, to obniż wartość temperatury na zasilaniu, gdyż podejrzewam, że masz ustawioną ją za moćno do potrzeb twojego mieszkania (pewnie są nowoczesne kaloryfery - mała pojemność wody). Układ szybko się nagrzewa i nie nadąża oddać ciepła do otoczenia. Pozdrawiam Cytuj
nori76 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor #4 Opublikowano 18 Lutego 2011 Moc kotła mam ustawiona na minimum bo ogrzewa tylko 51m2, a to minimum (8,9 kW) to i tak przecież za duzo realnie rzecz ujmując na to mieszkanie. Można jakoś jeszcze zmniejszyć moc kotła? Problem mam taki, że jedno to pomiar na śrubunkach pod piecem a drugie to pomiar na grzejnikach (góra i dół grzejnika). Na grzejnikach skryzowałem tak, że róznica pomiędzy górą a dołem jest +/- 20stopniC. A problem mam wlasnie z ta temperatura pod piecem, jest tak jak opisalem to powyzej. Może pomiar na śrubunkach nie jest miarodajny? Cytuj
nori76 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Jest w nim pokrętło (to dolne) opisane "Temperatura wody na zasilaniu c.o.". Jeśli u ciebie jest takie pokrętło, to obniż wartość temperatury na zasilaniu, gdyż podejrzewam, że masz ustawioną ją za moćno do potrzeb twojego mieszkania (pewnie są nowoczesne kaloryfery - mała pojemność wody). Układ szybko się nagrzewa i nie nadąża oddać ciepła do otoczenia. Jest takie pokrętło, zgadza się. Ja je ustawiam w zależności od temperatury na zewnątrz (powiedzmy taka ręczna pogodówka :) ) z krokiem co 4stopnieC (np w pozycji 2 mam kiedy na zewnatrz jest miedyz +2 a -2, krok przypada na połowę wartości wskazania pokrętła, czyli 2.5 przy zewnętrznej -3 do -7, itd.) Czyli co? Najlepiej byłoby tak ustawić pokrętło na piecu aby różnica zasilanie/powrót była tych ok. 10-15stopniC? A jak zniwelować tą dużą różnicę w momencie załączenia pieca kiedy temp. zasilania mocno wzrasta potem spada dorównując powrotowi? Edytowane 18 Lutego 2011 przez nori76 Cytuj
Gość mak Opublikowano 18 Lutego 2011 #6 Opublikowano 18 Lutego 2011 Szukasz problemów tam gdzie ich w ogóle nie ma. Co chcesz regulować i po co? Kocioł całkiem normalnie działa, jedynym udogodnieniem jakie powinieneś zastosować to termostat pomieszczenia lub na grzejniki zawory z głowicą termostatyczną, i nie zajmuj się różnicą temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem. Dla kotła gazowego nie jest to zjawisko niebezpieczne czy nie normalne. Cytuj
nori76 Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor #7 Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) Szukasz problemów tam gdzie ich w ogóle nie ma. Co chcesz regulować i po co? Nie szukam problemów lecz szukam optymalnego dla swojego mieszkania ustawienia go (pieca). Regulator pokojowy już posiadam. Edytowane 18 Lutego 2011 przez nori76 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi