Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ganek jest wielkości 6m/kw temperatura to tak maks do 18 stopni,czyli mam rozumieć że od kotła mam prowadzić rure 20 , aodpowietrznik starczy tylko ten wkręcany do korka.

Opublikowano

Czy może ktoś potwierdzić lub poprawić takie podłączenie jak napisałem wyżej.

Opublikowano (edytowane)

dobrze - z kotła wyjdziesz największą średnicą na instalację i w miejscu odgałęzienia na ganek założysz redukcję na 20 albo trójnik z odgałęzieniem na 20

6m2 ganek - 10 żeberek to troche dużo, ... ale od czego jest termostat. Na jakim parametrze będzie pracował ten grzejnik / instalacja ??

Edytowane przez German
Opublikowano

A co to znaczy " Na jakim parametrze będzie pracował ten grzejnik / instalacja ??" ,a co do tego podłączenia to z kotła tylko ten zestaw będzie podłączone ,pozostałe punkty są na innych pionach.Ten zestaw chce podłączyć obecnie jak dodatkowy.Zdecydowałem się dlatego żeby wykorzystać ganek do rozbierania się i ubierania z wierzchniego okrycia ,obecnie było tam stanowczo za zimno.

Opublikowano

Potwierdzi mi ktoś czy od kotła mam cały czas lecieć rurą 20 czy stosować redukcje pewien odcinek 25 i póżniej 20 i czy wystarczy sam odpowietrznik w korku. Co to znaczy " Na jakim parametrze będzie pracował ten grzejnik / instalacja ??"

Opublikowano

Jest to normalna instalacja bez zaworów cztero i trójdrożnych jak temperatura na piecu taka idzie w instalacje.Jak w tym roku miałem maksymalnie 65 stopni,a tak przewaznie to 50-55.

Opublikowano

Mam teraz jeszcze jeden temat jak wcześniej pisałem o cyrkulacji i prowadzeniu rur i rozmiarze,ale jeśli w bojlerach są wyprowadzone końcówki na 3/4 cala doradzaliście zeby pion z ciepłą wodą stopniować najpierw 1 cal potem 3/4 i 1/2 , znaczy że zaraz po wyprowadzeniu z bojlera trzeba zredukować na większy rozmiar.

Opublikowano

Czy jest mi jeszcze ktoś w stanie doradzić w w/w zagadnieniach.

Opublikowano

A nowy zestaw jak podłączyć odległość od kotła to około 7 m i robić to cały odcinek 20,czy w piwnicy dać 25 i jak wychodzi do góry 20.

A co do cwu to proszę jeszcze raz o potwierdzenie od kotła w piwnicy dać 30,do góry przez dwa piętra 25 a do punktów 20 i powrót cyrkulacji do bojlera 20.

Opublikowano

Prosze o potwierdzenie tego co napisałem wyże i podsumowanie całego tematu.

Opublikowano

Prosze o potwierdzenie zastosowania jak wyżej rozmiaru rur jakie chce zastosować czy ma być inaczej.

Opublikowano

Czy już nikt nie może napisać czy dobrze dobrałem wielkości rur do punktu co i Cwu o których była mowa w tym poscie.

Opublikowano

Mam teraz jeszcze jeden temat jak wcześniej pisałem o cyrkulacji i prowadzeniu rur i rozmiarze,ale jeśli w bojlerach są wyprowadzone końcówki na 3/4 cala doradzaliście zeby pion z ciepłą wodą stopniować najpierw 1 cal potem 3/4 i 1/2 , znaczy że zaraz po wyprowadzeniu z bojlera trzeba zredukować na większy rozmiar.

Witam! Uważam,że wystarczy od bojlera do przedostatniego punktu dać 3/4".Zbyt duża ilość wody w rurach nie jest potrzebna.Mimo izolacji będzie się wychładzać.Cyrkulację zrobiłbym 1/2"

Opublikowano

Jeszcze jedno!

Pisząc o nowym zestawie miałeś na myśli grzejnik?

W/g mnie wqystarczy też 1/2".To jest osobny obieg do jednego grzejnika.

Posłuchaj innych też i zrób jak będziesz uważał.Pozdr.

Opublikowano

Tak to jest nowy zestaw ma być 8 zeberek aluminiowych,ale zastanawiam się czy nie za duża odległość od kotła jest około 7m.Jezeli starczy 20 to bedzie troche taniej.Ale potwierdżcie mi jescze czy starczy 20 czyli 1/2 cala.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Wznowie ten temat bo po nowym roku bede się brał za zamontowanie boilera i stąd moje pytania:

1.jakiej wielkości zamontować bojler na CWU i jakiej firmy są dobre - mam 2 łazienki i 2 kuchnie liczba osób 4

2.Jeśli chciałbym podłączyć zawór 3 lub 4 drogowy to jaki zastosować i jak go podłączyć do przedstawionej instalacji.

A może ktoś inny schemat podłączenia mi zasugeruje,ale nadmienie że nie chce za dużo ingerować w obecną instalacje,nadmienie że wyprowadzenie z kotła instalacji jest 2 " i jak na razie nie da się tego zmienić.

post-24934-0-76084300-1324585303_thumb.jpg

Opublikowano

1. Zawór nr 7 do natychmiastowego demontażu. Kolego nie widzisz, że odcinasz sobie naczynie? A może to układ zamknięty? Ale przepony nie widać. Ewentualnie zawór "na lato" wędruje na powrót.

2. Dorysuj gdzie to nieszczęsne naczynie masz.

3. Pompa cyrkulacji ma wtłaczać wodę do boilera a nie ją z niego wyciągać. Taka reguła, ale może i tak działa.

4. Teraz do mnie dotarło, że pytasz o wielkość boilera, czyli że go nie ma i instalacji pewnie też nie. Można więc coś jeszczew uratować. Wielkość sam musisz wyczuć. Znam nastolatki, które spod prysznica wychodzą gdy już chłodna woda zaczyna lecieć i reszta rodziny czeka godzine na kolejny podgrzew :lol: Większości wystarcza 120-150l, dwupłaszcz lub min podwójna wężownica. Ewentualnie grzałka el na lato.

5. Panie sati! O zaworach 4D i 3D jest tutaj tematów zatrzęsienie. Proszę poczytać trochę, bo instalacja wydaje się być bardziej standardowa niż standard przewiduje.

Opublikowano (edytowane)

Dorysowałem zbiornik wyrównawczy dopowiem że instalacja centralnego jest z lat 70,co do zużycia ciepłej jest raczej normalne 3 osoby starsze i jedna młodsza.U mnie raczej wchodzi tylko bojler pionowy(stojący) jakiej firmy zastosować żeby go szlak nie trafił za jakieś 5 lat.Czy zawór 3 lub 4 D ma u mnie zastosowanie,czy trzeba przerabiać instalacje.

post-24934-0-96896200-1325008078_thumb.jpg

Edytowane przez sati
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki za bojlery ale teraz jeszcze jedno dorysowałem zbiornik wyrównawczy w mojej instalacji woli wyjaśnienia znajduje się w najwyzszyn miejścu wpięty w pion - pytanie czy w takim układzie moge wpiąć zawór 4D a jeśli tak to moze ktoś dorysuje do tej instalacji jak to zrobić.