Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. mieszkam w mieszkaniu komunalnym 2 pok. kuchnia, łazienka, razem 57m. ogrzewane jest jednym piecem kaflowym. chce to wymienic na c.o. kocioł stalowy z dolnym spalaniem HEF Mini + 5 grzejników. mam pytanie czy moge sam wykonac instalacje, czy ktos z uprawnieniami musi ja zaprojektowac, czy na wymiane pieca kaflowego na piec c.o. musze miec zgode kominiarzy, itp

Opublikowano

Witaj,

W podanym układzie zmieniasz piec na kocioł. Opinia kominiarska dotycząca ciągu kominowego i drożności kanału dymowego jak najbardziej. Zorientuj się w administracji czy nie będą mieli nic przeciwko. Nie powinno być problemów bo i w tym wypadku i w tym ogrzewanie jest na opał stały. Jednak slyszałem o sytuacjach, że administracja wydała nakaz zdemontowania takiego ogrzewania. Jednak szczegółów nie znam więc i przyczyna jest mi całkowicie nieznana. Dobrze mieć jednak na piśmie takie sprawy.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Zdarzają się również przypadki,że administracja chce miec projekt instalacji.Zwykle wystarczy prosty ,ale w miarę estetyczny i techniczny rysunek z zaznaczeniem miejsc przechodzenia rur przez ściany,wykonany przez kogokolwiek.Chodzi o to,że oni chcą miec plan z umiejscowieniem rur,po to,by w przyszłości,przy jakichkolwiek projektach jakichś nowych instalacji miec wiedzę o już istniejących.

Opublikowano

Witam.

Jeśli właścicielem mieszkania jest miasto to nie możesz nic zrobić bez ich zgody bo to po prostu ich piec. Jeśli właścicielem jesteś Ty to zazwyczaj wymagają zgody innych współwłaścicieli bo rozumiem że jest to budynek wielorodzinny. Złoś się do zarządcy budynku - powinien Cię pokierować.

Co do samego kotła to w tej chwili piece na paliwa stałe mozna stosować w budynkach do 3 kondygnacji nadziemnych włącznie (o ile nie jest to sprzeczne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego). Nie jestem pewny jak to będzie w Twoim przypadku ale według mnie nie podciągniesz tego pod wymianę pieca. Zmieniasz piec kaflowy na kocioł i budujesz nową instalację której w tej chwili nie ma. Dla mnie nie jest to remont i według mnie powinieneś mieć niestety pozwolenie na budowę.

Zarządca budynku będzie tutaj jednak bardziej kompetentny (pewnie nie jesteś pierwszym mieszkańcem który modernizuje ogrzewanie) bo jak to u nas co miasto to inni urzędnicy i interpretacje przepisów.

Pozdrawiam.