Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie posiadam zamontowany zawór 4ero drożny firmy honeywell. Niestety zawór ten rozregulowałem chciałem zmniejszyć temperaturę na dom i jak przekręcałem zawór to po prostu przeskoczył w inne położenie. Wcześniej jak zakładał mi go fachowiec to mówił że by ostrożnie bo później jak przeskoczy to nie da się go ustawić bez rozbierania. Ustawione wcześniej było tak że na skali było 9 i wtedy zawór puszczał na dom fuul a jak przekręcałem na 1 to zmniejszało temperaturę może macie jakieś pomysły co z tym zrobić dziękuje z góry za pomoc

post-23681-0-42637200-1296401308_thumb.jpg

post-23681-0-60900300-1296401355_thumb.jpg

Opublikowano

Cóż tam mogło Tobie przeskoczyć? Skoro nie przekręcałeś tej czerwonej tabliczki z opisem ustawień to powróć do poprzedniej pozycji i finał - oczywiście przy założeniu, że po montażu zaworu instalator prawidłowo ją przykręcił. Bo tą tabliczkę można przekręcać co 90 stopni kątowych odkręcając i przykręcając mocujące ją 2 śrubki plus odwrócenie jej i kolejne 4 możliwości. w sumie 8 możliwości.

A kto Tobie naopowiadał bzdur że bez rozkręcania zaworu się nie da? Rozkręcać zawór trzeba tylko wtedy jak cieknie w osi zaworu w celu wymiany oringów, czyli uszczelnień. Jeśli będziesz miał problem dalej to pisz na Forum.

Opublikowano

Cóż tam mogło Tobie przeskoczyć? . Jeśli będziesz miał problem dalej to pisz na Forum.

Wcześniej jak przekręcałem na 9 to było czuć delikatny opór a jak niechcący szarpnąłem mocniej to przekręciłem dookoła pokrętło a potem zdjąłem pokrętło porównałem temperaturę na piecu jak było 70 to tym zaworem przekręciłem tak żeby pokazywało tyle samo co wyjście na dom. Ale nie dawało mi to spokoju czy prawidłowo włożyłem bo gość który instalował zawór to mówił żeby uważać bo później trzeba zawór wykręcać żeby wyskalować .

Opublikowano

Najprawdopodobniej zerwałeś tylko rączkę zaworu. Nie spotkałem się z przypadkiem zerwania samej osi zaworu.

Jednak jeśli to nastąpiło to niestety tylko wymiana. I w zaleznosci od zużycia można dowiedzieć się czy producent nie ma w sprzedaży tylko samych "środków", bez korpusu zaworu. Wtedy wymiana będzie dużo łatwiejsza. Jednak jeśli dojdzie do konieczności wymiany zaworu to zamontuj mosiężny, nie żeliwny, ESBE i ciesz się możliwością bezproblemowej regulacji.

'

Opublikowano

Najprawdopodobniej zerwałeś tylko rączkę zaworu. Nie spotkałem się z przypadkiem zerwania samej osi zaworu.

Masz rację oś zaworu ok , bo jednak przekręca się i widzę że temperatura spada lub rośnie w zależności w jakie położenie ustawię