spiewak Opublikowano 29 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2011 Witam. Mam następujący problem . Planuję remont mieszkania - blok, wielka płyta, ostatnie piętro w bloku 3 piętrowym. Blok z roku 1981, instalacja na rurach stalowych. Obecnie rury do grzejnika w łazience idą bardzo nieestetycznie na wierzchu przez całą ubikację. Korzystając z okazji chciałbym zrobić porządek z instalacją nie tracąc na funkcjonalności. W moim przypadku najbardziej odpowiedni byłby grzejnik przedstawiony na załączonym obrazku. Będzie miał on ok 50-60 cm wysokości. Obecny grzejnik w łazience nie działa, a w pomieszczeniu jest ciepło, więc nowy grzejnik będzie mały (będzie służył głównie do suszenia ręczników, nie zależy mi na dużej wydajności ). Chciałbym aby rury zasilania i powrotu wchodziły od dołu grzejnika. (jak na obrazku instalacja.jpg) Jest to jedyne rozwiązanie w którym będę mógł estetycznie ukryć rury. W związku z powyższym mam następujące pytania: 1. czy taka instalacja ma szansę działać? 2. jakie FI rurek zastosować (to będzie plastik) ? 3. jak wysoko należy podnieść koniec pionu od górnej krawędzi grzejnika? Proszę o radę, gdyż spotkałem się już z dwoma fachowcami i jeden mówił, że się da, a drugi że się nie da (twierdził że wejście musi być od góry grzejnika a wyjście u dołu) Pozdrawiam Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 30 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2011 1. Taka instalacja będzie działać. 2. Plastik? W bloku - przemyśl to jeszcze raz. Proponuję jeśli pex to 16 - 20 mm, jeśli PP to stabi 20 mm. 3. Sam grzejnik może być końcówką pionu pod warunkiem zachowania odpowiedniego wznosu rur - zmontuj dobry odpowietrznik Afriso i po sprawie. Jeśli administracja bloku zgodzi się na przeróbkę to pędź do osoby, która zatwierdza takie pomysły z dobrą flaszką i nie oszczędzaj na jej pojemności. 1 fachowiec - dobry fachowiec, podejście techniczne, w porządku. 2 fachowiec - ostrożny fachowiec, podejście fizyczne ( boję się! ), na wszelki wypadek nie podejmuje się. Bierz pierwszego. Cytuj
garenty Opublikowano 30 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 30 Stycznia 2011 po 1 wejscie u góry a wyjscie u dołu po 2 w tak małych drabinkach zasilanie i powrót może być od dołu,obok siebie. Cytuj
Paweł26 Opublikowano 30 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 30 Stycznia 2011 co za nowości opisujesz tu.Suszarka zasilana od góry a powrót na dole,wiekszosc suszarek ma zasilanie dolne,sporadycznie boczne Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 30 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Od biedy można podłączyć grzejnik łazienkowy i z góry, tylko po co. Kol Spiewak chce estetycznie podłączyć ten grzejnik i także estetycznie poprowadzić rury. Więc od dołu. Cytuj
spiewak Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor #6 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Czyli wnioskuję, że się da i nie będzie problemu. Dziękuję Wszystkim za odpowiedź. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi