Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciał bym przerobic-zmodernizować instalację C.O. aby ograniczyc teperature na grzejnikach z 56 zadanych na piecy na 40 st jednocześnie nie schodząc ponizej 45 st na powrocie

Obecnie mam 2 rozdzielne układy

1 podłogówka z zaworem mięszajacym własna pompka

2 instalacja ogrzewania sciennego do której podłaczony jezs zasobnik cwu

Znajomy proponuje załozenie mi zaworów termostatycznych na grzejnikach(ograniczzajace teperature do 40-45st) pomijajac piwnice oraz suszarki w łazienkach,jednak czy takie rozwiazanie nie spowoduje obnizenia tęperatury powrotu do pieca ponizej 45 st??-prawdopodobnie tak

Zamontowanie zaworu 4 drogowego mięszajacego -czy taki układ bedzie działą poprawnie bez pompki w przypadku braku zasilania

Przykładowy oprojekt pod zawór 4d mieszajacy

a2e7d867f3fc5944med.jpg

Obecnie wygląda to tak"

f7ac614965f31537med.jpg

Czy istnieje inne rozwiazanie które spełni ta sama funkcje jak zarór 4d a bedzie wymagało mniejszej przeróbki w kotłowni,np na zasilaniu i powrocie po jednym 3d oraz rurka łącaca je.

Jednocześnie instalacja w przypadku braku zasilania bedzie działąc na grawitacji.

np829058d7a7bd1865med.jpg

Na obecna chwilę musiał bym prawie całą instalacje co w kotłowni przerobić

Opublikowano

Zawory termostatyczne tak należy zamontować, będą utrzymywały temperaturę w pomieszczeniu, obniża temperaturę powrotu

Zawór czterodrożny trudności z zapewnieniem grawitacji - szukaj na forum schematów, zabezpiecza przed zbyt niska temperaturą powrotu

Można zamontować zawór trójdrożny z dodatkowym niezależnym obiegiem kotłowym schematy na forum. Układ dla grawitacji zabezpiecza się zaworem grawitacyjnym (bajpas)

Opublikowano

Moze napisze co chcę osiagnąc poprzez zmiane

Cały układ ma działąc grawitacyjnie w przypadku braku zasilania

Interesuje mnie obnizenie temperatury wychodzacej z pieca np 60 do 40 st na grzejniki (tu zdały by egzamin głowice termostatycze o zwiekszonym przepływie pod ukłąd grawitacyjny)

Jednak gdy woda wejdzie w grzejniki przy 40 st i odda swoje ciepło powruci do pieca przy 30 stopniach.Jak ją ogrzac??

Zawór 4d,3d nie działaja na grawitacji wiec w domku zimno.

Sa jakis inne rozwiazania ??

Sasiad podczas ostatniej awari zasilania majac zawó 4 d dogrzewał dom piecykiem gazowym.

Ja chce tego uniknac

Opublikowano
  W dniu 25.01.2011 o 12:52, guitar napisał(a):

Tak to mój schemat zamieszczony na formum. Dodac należy tylko zawór grawitacyjny na obejściu pompy obiegowej.

Tylko czy palac na piecy na 55 st w grzejniki wpuszczajac 45 st na powrocię uzyskam 45-50 st

Czy obieg kotłowy bedzie działać poprawnie bez pompki?

Co z zaworem mieszajacym 3d w przypadku braku pradu w układzie c.o.

Umieszczenie na zasilaniu tegoz ze obiegu zaworu róznicowego to jedno a sam mieszajacy 3D i grawitcyjny obieg to inna inszośc

Opublikowano

1

Czy tak narysowany schemat jest poprawny w omawianej instalacji z udziałem grawitacji

2

Ze wzgledu na mała ilośc miejsca zastanawiam sie jak te układy wpiac w kocioł.

Który pierwszy a który ostatni patrzac od strony pieca na zasilaniu jak i powrocie

4 trójniki moga sie nie zmieścic(15 cm musi sostac na róznicówke

post-24887-0-97907800-1296139805_thumb.jpg

post-24887-0-20650000-1296139817_thumb.jpg

Opublikowano

Czy ktos ma zastosowany obieg krótkikotła w swojej instalacji?

Jaka pompke nalezy zastosowac,czytałem rózniez ze taki obieg mozna tłumic zaworem jednak wpływa to niekorzystnie na zywotniośc samej pompki.

Czy zawór trójdrozny 1 cal wystarczy do zaopatrzenia w wode 200 zeberek aluminiowych,czy go delikatnie przewymiarowac na 5/4 (dojscie ciepłej i chłodniejszej wody na wyjsciu redukcja na 1 cal pod pompkę

Opublikowano

Pompa obiegowa może obsługiwać wszystkie obwody grzewcze, byle tylko miała odpowiednią wydajność. W takim przypadku nie ma możliwości sterowania temperaturą c.w.u. Jeśli zachodzi taka konieczność to trzeba stosować zawór elektromagnetyczny, dwudrożny z siłownikiem, bezpośredniego działania , który odetnie podgrzew c.w.u. po osiągnięciu temperatury zadanej c.w.u.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 4.02.2011 o 09:04, guitar napisał(a):

Pompa obiegowa może obsługiwać wszystkie obwody grzewcze, byle tylko miała odpowiednią wydajność. W takim przypadku nie ma możliwości sterowania temperaturą c.w.u. Jeśli zachodzi taka konieczność to trzeba stosować zawór elektromagnetyczny, dwudrożny z siłownikiem, bezpośredniego działania , który odetnie podgrzew c.w.u. po osiągnięciu temperatury zadanej c.w.u.

Nie rozumie jeszcze jednego

W obiegu kotłowym stosuje zawór ograniczajacy przepływ-za pompa

Jednak co z sama pompa ,dajac pompe 25/40,ustawiajac ja na 1 biegu nadal mam nadmiar wydajności co prowadzi do szybkiego zurzycia wirnika pompy.

Coś przeoczyłem odnośnie samego układu kotłowego??

Edytowane przez Paweł26