ignacy28 Opublikowano 14 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 14 Stycznia 2011 witam. po kilku próbach palenia róznym rodzajem opału zamierzam popróbowac palić w moim kotle miałem. posiadam tłokowca 25 kw marciniak. dla ekogroszku ustawienia regulatora tango były następujące: czas pracy podajnika 210s czsa dmuchawy w stanie nadzór 10s krotnoś podawania paliwa 3 czas przerwy dmuchawy w nadzorze 10min obroty dmuchawy praca 4 (skala1-120 obroty dmuchawy nadzór 4 i teraz pytanie jakim proponujecie palić miałem ( w mojej okolicy ceny wachają się od 430-540zł luz lub 550 z domieszką groszku) jakie ewentualnie parametry na piecu pozmieniać? czy palenie miałem jest opłacalne czy dużo więcej go spalę od eko i czy w ogólnym rozrachunku to mi sie będzie kalkulowało. pieklorz kosztuje u mnie ok 800zł luz. prosze o sugestie i porady Cytuj
miroslawm Opublikowano 14 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2011 Ja na początku w moim piecu paliłem ekogroszkiem a przez dwie ostatnie zimy palę miałem i zużycie miału i ekogroszku jest bardzo zbliżone, bynajmniej w moim przypadku, pomimo że teoretycznie ekogroszek ma wyższą kalorycznośc to jednak zużycie bardzo podobne a koszt blisko połowę niższy. Ja kupowałem najtańszy miał jaki dostałem, lecz możesz wziąć na próbę po worku i zobaczyć różnice. W moim piecu mam inny sterownik, lecz przy paleniu miałem w porównaniu do ekogroszku musiałem zwiększyć obroty dmuchawy a pozostałych parametrów nie pamietam jak zmieniałem. Ja jestem zadowolony z palenia miałem i tego samego życzę Ignacemu28. Cytuj
ignacy28 Opublikowano 15 Stycznia 2011 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2011 spróbowałem z najtanszym 430zł i palił się dobrze nie było spieków, najgorsze ( a może jednak najlepsze) ,że pogoda nam się poprawiła i nie wiem czy moje pomiary i obliczenie sa adekwatne Cytuj
groszek Opublikowano 16 Stycznia 2011 #4 Opublikowano 16 Stycznia 2011 Nie mam doświadczenia w paleniu miałem, bo w ubiegłym sezonie kupiłem tylko jedną tonę miału z kop. Wujek (podobno). Przy spalaniu okazało się, że powstaje b. dużo popiołu. Codziennie musiałem wysypywać pełną szufladę. Było to uciążliwe do tego stopnia, że więcej miału już nie kupowałem. A teraz gdy mam taki groszek, że z 2 pełnych zasobników powstaje szuflada popiołu nawet nie myślę wracać do miału. Może na południu Polski oferują miał lepszej jakości, ale do tego sprzedawanego w mojej okolicy nie mam zaufania. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.