Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie na FLu też jest ok 5 % podbicie nadmuchu przed podaniem i 20 s po podaniu. Moim zdaniem jest to lepsze niż ograniczanie nadmuchu, a najwięcej sadzy u mnie powstaje gdy większość czasu palnik jest w podtrzymaniu, przy pracy ciągłej jest tylko szaro brązowy pył na wymienniku.

W rozważaniach nad recyrkulacją spalin, po przestudiowaniu rysunku:

Strefy%252520palnika.jpg

Wpradł mi do głowy taki pomysł, by odsunąć górną płytę ceramiczną od tylnej ścianki palnika i umożliwić palnikowy zasysanie części spalin z nad palnika do jego wnętrza, a tym samym ponowne przejście przez komorę spalania.

palnik3.jpg

kol Robogaz mógłbyś napisać coś więcej o sterowaniu dmuchawy poprzez czujnika spalin? To coś na wzór eCoal czy jakaś nowa ciekawa myśl?

Trzeba stworzyc sobie program w sterowniku i zaprogramować według własnej wiedzy o piecu.I to wszystko

Opublikowano

czytałem o fosterze ale jeszcze to nie jest to i napewno ma fajne funkcje ale ja już zostaje przy swoim.

:)

Też mi jeszcze to "nie pasi", więc rozwijam sobie na spokojnie coś innego.

Daję sobie na to rok czasu, aby bez nerwów (w nawale pracy) dojść do optimum i dopiero raz jeszcze podejść do tematu tłoka w nieco inny sposób niż do tej pory.

Fajnie,że masz coś swojego i dopasowałeś to do swoich wymogów.

Opublikowano

Własnie dzisiaj mnie zdenerwowało sterowanie dmuchawą zaczeła isc swoim zyciem i momentami nie reaguje zwłaszcza jak dostaje poślizgu.

Teraz wprowadziłem falownik dodatkowo do sterownika ale tylko na ster dmuchawą

Wyjście normalnie ze sterownika na pompe przekażnikiem na 230V czyli załacz/wyłacz

Reszta funkcji na falowniku.

Sterowanie jest jak narazie perfekcyjne można pociągnąć do 70Hz

Bede próbował z synem zrobić nowy ster do tłoka na 2 falownikach zespolonych ze sterownikiem.Narazie przymiarki ale na przyszły sezon jak da rade to może???????

Chcemy wprowadzić czujniki żaru przy płycie paleniskowej i odpalanie wysokim napięciem takim jak stosuje się w płytkach ceramicznych.Palnik do wypalania płytek na propan.

Ale to są narazie przymiarki. :)

Opublikowano

Ten czujnik żaru to w celu optymalizacji położenia żaru czy jakiś inny cel? Bo jeśli byłoby tak jak ja myślę to wg. mnie strzał w dziesiątkę, odpadł by problem żaru za małego lub żaru w wpadającego do popielnika.

Opublikowano

Jeżeli mnie pytasz o ten czujnik żaru, to ja tylko reklamę papierową tego cuda widziałem z opisem o zgłoszeniu do ochrony patentowej.

Produkt firmy recalart, nic więcej na jego temat powiedziec nie potrafię.

Opublikowano

Ten czujnik żaru to w celu optymalizacji położenia żaru czy jakiś inny cel? Bo jeśli byłoby tak jak ja myślę to wg. mnie strzał w dziesiątkę, odpadł by problem żaru za małego lub żaru w wpadającego do popielnika.

Tak czujnik będzie pilnował żaru na płycie w odpowiedniej lini.Bedzie wyliczona ilość Kw.

Docelowo będzie ich chyba 8 sztuk.

Nic więcej narazie nie powiem poniewaz musimy z tym zadziałac aby cokolwiek wywnioskowac. :)

Opublikowano

Witam zima za pasem wiec i temat odżył :)

Kol. Dodan właśnie zakupiłem perfekt T właśnie z najnowszym softem 1.39.06 ty i posiada on możliwość regulacji przedmuchów w nadzorze niestety wiecej nie mogę jeszcze napisać bo sterownik już pojechał do producenta /awaria/.

Myślę ze jak wróci wklepiemy identyczne nastawy jak ty miałeś z włączonym :\"pidem" i zobaczymy jak na tym sofcie wygląda ta modulacja pracy dmuchawy lub jej brak :)

Pozdrawiam i życzę słonecznej pogody z zimie a wtedy każdy piecyk będzie mało palił

Ok nie ma sprawy, mozemy zrobic doswiadczenie, ale ja nie chcialem juz pid-a, nawet z regulowana dmuchawa, wole ten dwustanowy z regulacja dmuchawy w nadzorze, ale oczywiscie pid tez bedzie , ale ten sam z nieregulowana dmuchawa, czyli wracac do niego nie ma po co :D

Opublikowano

Witam właśnie dotarł perfekt t i po pierwszej próbie okazało się ze faktycznie przy dochodzeniu do zadanej nie zmniejsza obr dmuchawy tylko wydłuża przerwy podawania .

tu moje pytanie bo dziś prób więcej nie bedę robił bo ciepło, czy po każdym przejściu z trybu nadzoru do pracy ster zaczyna od podania opalu czy odlicz pozostałą cześć co została z przejścia z pracy w nadzór .

Opublikowano

Witam Palaczy Kotłowych?

jestem na etapie testowania palnika i sterowania Perfekt T

I mam pytanko jakie nastawy macie w podtrzymaniu , jaka dawka jednorazowa opalu i ile czasu najdłuższą przerwę podawania udało wam sie uzyskać

U mnie dawka 180 gr dmuchanie po podaniu 60 s przedmuch 15 s co 5 min . czas jaki wytrzymuje zeby ni wygasło to 60 min

mozna wiecej ?/????

Opublikowano

Witam wstawiam zdjęcie płyty paleniskowej przez 4 doby palenia i zesypało sie do komory nawiewu ok 100 gr i tu mam problem muszę przerobić , powiekszyć i ulatwić dostęp do komory nawiewnej , a u was jak to wygląda?

plyta ma wymiary szer 160mm dł 180mm a to zagęszczenie otworów na środku ma 80 mm i po spaleniu około 20 kg miału pojawił sie jak widać na zdjęciu w pobliżu pierwszej lini otworów /tych gesto wierconych nagar / jak myślicie jakie mogą być tego przyczyny ?

Na pozostalych zdjęciach piec po czterech dniach palenia 98% czasu w podtrzymaniu po spaleniu około 20 kg miału

myślicie ze ilość sadzy jest duża?

post-25111-0-09376600-1317489603_thumb.jpg

post-25111-0-06214500-1317489650_thumb.jpg

post-25111-0-61176700-1317489691_thumb.jpg

post-25111-0-75562600-1317489737_thumb.jpg

Opublikowano

Na pozostalych zdjęciach piec po czterech dniach palenia 98% czasu w podtrzymaniu po spaleniu około 20 kg miału

udało ci się na tej płycie i takim paleniu utrzymać żar na całej powierzchni?

Opublikowano

Witam wstawiam zdjęcie płyty paleniskowej przez 4 doby palenia i zesypało sie do komory nawiewu ok 100 gr i tu mam problem muszę przerobić , powiekszyć i ulatwić dostęp do komory nawiewnej , a u was jak to wygląda?

plyta ma wymiary szer 160mm dł 180mm a to zagęszczenie otworów na środku ma 80 mm i po spaleniu około 20 kg miału pojawił sie jak widać na zdjęciu w pobliżu pierwszej lini otworów /tych gesto wierconych nagar / jak myślicie jakie mogą być tego przyczyny ?

myślicie ze ilość sadzy jest duża?

Te dziury w palenisku to porażka, poczytaj to od postu 217 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8431-przerobka-kotla-uklad-tlokowy/page__st__200

Opublikowano

Określenie porażka :)

- ciekawe czy dlatego ze Twój kocioł posida nacięcia i dlatego porażka :)

-czy robiłeś testy porównawcze i dlatego porażka :)

Przy ustawieniu nadmuchu /Sterownik Perfekt t

dmuchawa max 40 %

dmuchawa min 20%

Ilość powietrza 28% / jeszcze nie doszedłem jak ma sie ten trzeci parametr od dwóch poprzednich ale myslę ze dojdę i do tego /

min przerwa podawania 360 s bywało ze zar mały bo mały ale spadał do popielnika

Ale skąd ten nagar ??????????//

Opublikowano

otwory jak otwory, sam mam więc nie krytykuje ;)

ale jest ich moim zdaniem trochę za dużo, szczególnie jak na aktualne moce grzewcze.

nadmuch min - max ustawiasz dla pida, ilość powietrza to najważniejszy parametr bo ustala proporcje powietrze/paliwo we wcześniej określonym zakresie dla pida (min/max dmuchawa).

Tak jak już wcześniej pisałem dopóki nie zaczniesz spalać 25-30kg na dobę wyłącz pida i steruj ręcznie, przerwa podawania i ilością powietrza.

Nagar, to takie dobrodziejstwo inwentarza, każdy to ma i każdy musi się do tego przyzwyczaić.

Generalnie im mniej koksujący miał np 31,1-31,2 i im bardziej suchy tym zjawisko mniejsze.

Co jakiś czas trzeba to oczyścić, bo przez ten garb spiętrza się, spieka i słabo pali.

Opublikowano

Określenie porażka :)

- ciekawe czy dlatego ze Twój kocioł posida nacięcia i dlatego porażka :)

-czy robiłeś testy porównawcze i dlatego porażka :)

Przy ustawieniu nadmuchu /Sterownik Perfekt t

dmuchawa max 40 %

dmuchawa min 20%

Ilość powietrza 28% / jeszcze nie doszedłem jak ma sie ten trzeci parametr od dwóch poprzednich ale myslę ze dojdę i do tego /

min przerwa podawania 360 s bywało ze zar mały bo mały ale spadał do popielnika

Ale skąd ten nagar ??????????//

ROBOGAZ robił porównania otworów i rowków, ale jak Ci pasują te dziurki to nie będę się spierał.

Opublikowano

Ja sie przy otworkach nie upieram tylko to określenie Porażka mnie troszke zmroziło :)

sam mam zamiar pokombinować z przecięciami oraz mam w planach jak gdzieś na forum była plyta paleniskowa wypukła

oczywiście jak czas pozwoli :)

Robogaz pochwal sie nową plytą paleniska !!!!!!!!

Opublikowano

Panowie nie mam jeszcze się co chwalić poniewaz jeszcze jestem w trakcie testów

Jwezeli zas chodzi o same płyty czyli nawiew otwory czy nacięcia to wybieram nacięcia.

Dlatego nacięcia poniewaz po długim paleniu nie ma w wyczystce podpalnikowej miału a przy takim samym paleniu na palniku z otworami trzeba czyścić co 4-5 dni

Natomiast do słabszego opału jest lepsza płyta dziurkowana bo lepiej napowietrza opal

U mnie nowa płyta to dokładnie taka sama która jest w taurusie tylko leko przesunięta w strone popielnika i ma inaczej nacięcia

Opisze ja pózniej. :)

Opublikowano

Płyta jak pisałem taka jak taurusie ale lekko przerobiona na wydaje mi sie plus

Czyli potrzebująca nieco mniej powietrza do palenia i nie ma tędencji do robienia takich lini palących sie w jednym miejscu.

Duzo szybsza w osiąganiu temperatury zadanej jak i temp.w czopuchu

Kolega pisze o sadzy i ja zrobiłem taki test na identycznej płycie tego samego opału

Miał raczej słaby ok 21 Mj suszony czyli jest jak pieprz

1 wyczyszczony piec wsunieta płaska blacha i palone 24h z powietrzem PW pod deflektor ceramiczny

2 wyczyszczony piec wsunięta płaska blacha i palone 24h bez powietrza pod deflektor

Efekt sadzy mniej zdecydowanie przy paleniu bez powietrza

Ktoś z Kolegów pytał mnie jak mam zrobione to sterowanie z czujnika spalin

Juz odpisuje

Jest zrobiony taki własny algorytm krzywej grzewczej dla mojego budynku

Zadanie tego jest takie po obserwacjach wcześniejszych stwierdziłem ze najlepsze grzanie jest przy temp. 120*C

I tak ustawiam na sterowniku np.120 *C i piec pali

Gdy temperatura jest np.105 czy 90 to wcześniej ustawionymi parametrami dmuchawa i podajnik podnosi czasy o np. 20s

A gdy przekrochy 120*C to to samo dzieje się w odwrotna strone czyli zwalnia

Parametry dla czujnika moge ustawić od 2 do 300s ponieważ więcej nie potrzeba.

Dodatkowo dopisaliśmy program do dmuchawy i w tej chwili korzystam z podbicia powietrza przy podawaniu plus jeszcze od 5 do 300 s

Zrezygnowałem też przy obecnym sterowaniu z PW.

Od paru dni mam na stanie sterownik OGNIK PLUS PID i współczuje wszystkim użytkownikom palenia na tym cudzie techniki. :)

No oczywiście żartuje ale tak naprawde to podobno II nadaje się do sterowania.

Opublikowano

Od paru dni mam na stanie sterownik OGNIK PLUS PID i współczuje wszystkim użytkownikom palenia na tym cudzie techniki. :)

No oczywiście żartuje ale tak naprawde to podobno II nadaje się do sterowania.

Ja też dla zdecydowanej większości sprzedaży dałem sobie spokój z ognikiem pid w wersji tłokowej, trzeba go przestawiać przy zmianach opału.

Wolę zdecydowanie model Titanic dla tłoka.

Jaką masz wersję softu? Po załączeniu sterownika leci krótka prezentacja, na koniec jest np. sl.24 jako wersja ślimak, soft 24-ty lub tl.24 jako wersja tłok, soft 24-ty..

Odczytaj, co masz......

Generalnie musisz:

wejść w menu kodowe 3111, softy tłokowe zaczynają się od nr8 jak dobrze pamiętam

następnie ustawiasz czas przerwy dla 100%mocy Twojego tłoka

następnie ustawiasz czas obrotu krańcówki (pozycjonowanie tłoka)

teraz jest jeszcze jeden parametr, ale nie pamiętam o co z nim chodzi

W zasadzie to potrzebował byś jeszcze tabeli, aby wiedzieć, co się dzieje przy danych korekcjach PP...

Mogę Ci wysłać na e-mail, podaj na priva.

Opublikowano

Jak myślisz o jego zakupie, to dla wersji tłokowej odczekaj minimum ten sezon.

Wersja ślimakowa jest zawsze łatwiejsza w zrobieniu, nie trzeba myśleć o szeregu stanach awaryjnych, pozycjonowaniach itd, w tłoku pułapek jest sporo i zalecam odczekać....

Jak pytasz o moduły dodatkowe, to wiem, że funkcjonują na ST48 z PID Multi, opcja sterowania przez neta polega na ekranie graficznym obrazującym dom i można zmieniać temp. C.O. oraz CWU. Mam gdzieś instrukcję od modułu ethernet do tego modelu sterowania.

Opublikowano

Ja też dla zdecydowanej większości sprzedaży dałem sobie spokój z ognikiem pid w wersji tłokowej, trzeba go przestawiać przy zmianach opału.

Wolę zdecydowanie model Titanic dla tłoka.

Jaką masz wersję softu? Po załączeniu sterownika leci krótka prezentacja, na koniec jest np. sl.24 jako wersja ślimak, soft 24-ty lub tl.24 jako wersja tłok, soft 24-ty..

Odczytaj, co masz......

Generalnie musisz:

wejść w menu kodowe 3111, softy tłokowe zaczynają się od nr8 jak dobrze pamiętam

następnie ustawiasz czas przerwy dla 100%mocy Twojego tłoka

następnie ustawiasz czas obrotu krańcówki (pozycjonowanie tłoka)

teraz jest jeszcze jeden parametr, ale nie pamiętam o co z nim chodzi

W zasadzie to potrzebował byś jeszcze tabeli, aby wiedzieć, co się dzieje przy danych korekcjach PP...

Mogę Ci wysłać na e-mail, podaj na priva.

Nie mogę ci podać nr. softu poniewaz dzisiaj odjechał sterownik do właściciela .Mialem go tylko pare dni ale się poddałem z jego znakami.

Może i jest spoko ale ja lubie jak jest jasno i wyrażnie co i jak i do czego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.