Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

według mnie to w tym popiele jest sporo niedopałów jeszcze tak przynajmniej w wiadrze to wygląda i dodatkowo sporo zanieczyszczeń o czym pisze Animus

ja bym spróbował jeszcze wydłużyć przerwę albo podnosić nadmuch 

lepiej żeby spiekł trochę popiół niż żeby był niedopał moim zdaniem

Tak obrotowa i był naprawdę duży problem z nią. (Nawet ten obrotowy element zdążył się w krótkim czasie całkiem przepalic)

Kumpel u którego brałem piec , zaproponowała darmowa wymianę na rynne i się zgodziłem (miała być lepsza- no ale chyba nie jest)

Zastanawiam się czy nie podjechać do niego i zapytac czy nie zalatwil by retory (ale jaka obrotowa czy nie bo takie też sa) - czy jest wogóle wymieniać?

Kolega Miro pisze o tych rogach zacięty, co tym sadzisz ANIMUS (może mógłbym takie załatwić i założyć póki co ?)

Mam obrotówkę Trio i coś była felerna od urodzenia,  jak nią kręcił to szybciej zawleczki leciały (jak złapało twardego węgla i w tym czasie obracało retortą)  .  Więc wyjąłem element pośredni i mam spokój z zawleczkami .Obrotówka Trio ma też rogi ,które zdjąłem a otwory zaślepiłem .Tak powstał podajnik standard.Obrotówka stoi spalam jak na zwykłej fajce  :)    

Deflektor w rynnie powinien znajdować się tylko w tej części gdzie świeży węgiel styka się  z żarem .

Erpolis

Zmieniłem ustawienia swojego pieca na 

wspólczynnik mocy kotła 4

współczynnik wentylatora -130

w nadzorze podawanie 5s/przerwa 5m/nadmuch 30%

kocił bardzo szybko dobija do zadanej ok 10-15 min. Co ok 2-2,5 min rośnie o 1 stopień. Prosze o podpowiedz czy to odpowiedznie czasy "dochodzenia" kotła do zadanej. Ponadto popiół wygląda już dużo lepiej. gdzieniegdzie wystepuje niedopalony groszek więc jeszcze zwiększyłem nadmuch na -110.

Ja również posiadam rogi takie nie do konca zagięte tzn 90*. czy te rogi wygięte całkowice 180* dają dużo lepszy efekt? 

O 14 zwiekszyłem przerwe podawania do 54 ( reszta bez zmian) opróżniłem popielnik

Teraz o 19: 30 spalanie wyglada jak na zdjeciach ( oprócz tego ze nie wyglada to perfekcyjnie to mam jeszcze pytanie czy nie za dużo jest tego )

post-37177-0-71917000-1452191554_thumb.jpg

post-37177-0-16109500-1452191600_thumb.jpg

post-37177-0-54563800-1452191635_thumb.jpg

Dobra, chciałbym żebyś przełamał pokruszył kilka tych kamlotów i zobaczył czy tam jest wewnątrz węgiel .

Spróbujmy z innej strony to spalić ,ustaw:

Praca 6S przerwa co 48S nadmuch 45 %

Mój ekogroszek to:

Ekogoszek workowany po 25 kg, 26 kJ, producent: Katowicki Wegiel, zakład przeróbczy " Juliusz" z Sosnowca

Od 3 lat kupuje ten groch. Z ten ostatni płaciłem 900 zł za tonę.

W moim regionie chwala ten groszek, ale chyba wychodzi na to, że nie jest wystarczajaco dobry.

Na samym początku mojej historii z tym piecem kupowałem luzem groszek - ale tam to dopiero było kamieni. Cały czas piec zrywal zawleczke (i były problemy). WTEDY TEZ WYMIENILem RETORE NA RYNNe.

Tak na przyszłość to jaki proponujecie sprawdzony groszek (najlepiej workowany).

Jestem z Nowego Sącza- czy można taki tutaj kupić czy ewentualnie zamówić prze internet (i czy to wogóle dobry pomysł z tym internetem w przypadku opalu)

Ekogroszek retopal z piasta

Ekogroszek julian

Ekogroszek ekoret wesola

Ekogroszek pieklorz

Najczesciej pale retopalem. Trzeba czesciej piec czyscic. Najmniej dyfu bylo z pieklorza.

Palilem tez mialem 25 z piasta.

Erpolis

Zmieniłem ustawienia swojego pieca na

wspólczynnik mocy kotła 4

współczynnik wentylatora -130

w nadzorze podawanie 5s/przerwa 5m/nadmuch 30%

kocił bardzo szybko dobija do zadanej ok 10-15 min. Co ok 2-2,5 min rośnie o 1 stopień. Prosze o podpowiedz czy to odpowiedznie czasy "dochodzenia" kotła do zadanej. Ponadto popiół wygląda już dużo lepiej. gdzieniegdzie wystepuje niedopalony groszek więc jeszcze zwiększyłem nadmuch na -110.

Ja również posiadam rogi takie nie do konca zagięte tzn 90*. czy te rogi wygięte całkowice 180* dają dużo lepszy efekt?

Im szybciej dochodzi tym lepiej.

Ciekaw jaka masz tem spalin ?

Żeby też nie wysyłać ciepła w komin

Erpolis

Właśnie byłem w kotłowni. aktualna temp spalin 120-130*. Po pracy jak tam zaklądałem to temp w przedziale 80-90*-wtedy bardzo delikatnie dmuchał wentylator

ok dzięki erpolis za inf. Bardzo mi pomogłeś. Paliłeś może kiedyś miałem albo mieszanką eko/miał? jak to się sprawdza?

Erpolis ja ostatnio palilem jeczmieniem bo tesc zamiast owsa kupil mi worek jeczmienia , hehe ja tez nie znam sie zbytnio na ziarnach , ale odrazu niespodobalo mi sie to ze niby to owies jest , ale palilo sie to dosc fajnie , na wiosne sieje na 2ha owies , 19 jade do pl to kupie teraz 100kg OWSA  i zobacze na ile wystarczy i jak sie pali :)

Erpolis. rozumiem. ja niestenty nie mam owsa ani jęczmienia. erpolis powiedz prosze czy jakieś aktualizacje do sterownika AG LUX PID są dostepne? gdzie można je znaleźć i jak zainstalować

Chyba nie ma. Jak to sterownik defro to na stronie defro zakładka serwis do pobrania. Musisz sam zobaczyć albo zapytać w defro. Jesli to sterownik techa to na stronie tech sterowniki. Aktualizacje instalujesz z pendriva jeżeli nie masz to pewnie trzeba odsyłać do nich

Ja tez nie mam owsa ale groszku też sam nie kopie :) ale można kupić u rolnika

dokładnie. kiedyś kolega palił takim starym, jakimś zepsutym owsem, który dostał od rolnika darmo. tylko musiał to przetransportować we własnym zakresie i mówił ze w kotłowni czysto i zapach jak w piekarni:)

Troszkę więcej popiołu jest ale dalej kawały czegoś tam.

To teraz może jeszcze krótsze dawki damy i spróbujemy to dopalić .

( praca 4s/przerwa 33s/dmuchawa 45%)

Na tym zdjęciu widać że:

post-37177-0-30943400-1452235346_thumb.j

część ciepła emitowanego przez palnik, uderza w ścianę przeciwległą

akurat tam gdzie nie ma wody tylko zaślepka do zamiany miejscami palnika,

będziesz musiał ten deflektor przeciąć na połowę albo zamontować pod kątem 45*

ANIMUS

O 17:30 zmieniłem ustawienia na 5/34/45

(Najmniejsza ilość podawania mogę ustawić na 5s, przerwę dlatego dałem 34 - zostawić tak?)

Koło 22 zrobię zdjęcia i wrzucę na forum - wcześniej chyba nie ma sensu- niech tak chwile popracuje)

Ta rynne skróce o połowę ale gdzieś koło czwartku, nie mogę ustawić tej budki pod kotem 45 stopni- z tyłu budki nie ma Szamotki, jak tak ustawie to płomień będzie się przedostawac i będzie uderzyć w tylna scianke

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.