Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc ja nieśmiało podpowiadam, co należało by uczynić.

Na początek okiełzać powietrze, które przedostaje się do komory dopalania, poza obszarem (warstwą) spalanego opału.

Taka myśl mnie naszła.

Gdyby powietrze należało kupować tak jak opał, to z pewnością większe poszanowanie dla powietrza było by.

sugerujesz zatkanie rogów aby powietrze trafiało w palnik tylko od dołu przez warstwę żaru?

Opublikowano

Moze Andrzej_M_ nam wyjasni jak palic w rynnie od a do z i wszystko jasne ;-).

Piszemy juz od dluuuzszego czasu a wyjscia nie ma. Sadza i smola i .... Ogolnie sie syfi. Ratuje nas panowie pellet!

Opublikowano

Jak masz hektary pola to jaknajbardziej tak. ;-)

Opublikowano

Tylko owsa chyba pojdzie wiecej niz pelletu, jutro wracam na 2 tyg do Pl to bede kombinowal z ustawieniami itp,moze jakas mieszanka owies +eko .. , Panowie moze ktos z Was da fotke jak powinien mniej wiecej wygladac kopczyk na rynnie , ja jak palilem to mozna by powiedziec ze to byl kopiec kreDa  :P

Opublikowano

No to do groszku najlepiej jak kopiec będzie na 1/2 rynny

Opublikowano

Nie rozumie tego jak ktos tlumaczy by kopczyk mial od 3-5 cm , to u mnie byl praktycznie na calej rynnie full kopiec :P

Edit 1: 3-5 cm to rozumiem wysokosciowosc tak :D ?

Opublikowano

...

Piszemy juz od dluuuzszego czasu a wyjscia nie ma. Sadza i smola i .... Ogolnie sie syfi. ...

Walek,  kilka lat wstecz jak nie doprowadzałem do palnika powietrza z góry paliłem taką mieszanką: Retopal 1/3, miał Piast 1/3, odsiewka z mielenia groszku Chwałowice 1/3 był to najlepszy opał jaki w tamtym czasie mi się zdarzył. Ta mieszanka lekko się spiekała i tworzyły się takie niewielkie kanały w węglu na palniku przez które powietrze z dołu bez problemu przenikało do góry i w ten sposób spalało się to bez dymu i sadzy.

Obecnie na składach w Bielsku wszystkie składniki do przygotowania takiej mikstury są dostępne (miał Chwałowice, miał Piast bo Retopal już masz), możesz spróbować.

Druga opcja skierować rogi z powietrzem wtórnym w miejsce gdzie palący węgiel przybiera postać żaru (z moich doświadczeń tylko to miejsce ma sens) , ich strumień powietrza ( nie musi byś go dużo, można zaślepić częściowo otwory jeżeli podają za dużo powietrza) musi dość mocno uderzać w palący się węgiel i rozpalać go od góry, strumienie mogłyby się krzyżować z niewielkim przesunięciem wtedy powinno to wszystko zawirować. 

U siebie na tłoku stosuję takie boczne podawanie powietrza, dmucha tak jak wyżej napisałem, czyszczenie raz na 2 tygodnie, sadzy i tak niewiele. Obecnie palę tak miałem z Piasta 23 Mj.

Podstawą jakichkolwiek sensownych zmian jest obserwacja palnika, kiedy dymi a więc szyba, ewentualnie szyba i latarka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie da się zbytnio ustawić wysokości kopa na rynnie bardziej długość

Opublikowano

Ciekawe jak teraz będzie palił pid jak po aktualizacji oprogramowania znikła opcja modyfikacji podawania. Chodź pojawiła się nowa opcja moc kotła można regulować od 0 do 125 %

Opublikowano

Niestety nie mam PID-a takze nic nie podpowiem , ciekawe czy do sterownika defro ag lux wydaja jakies aktualki czy ni chu chu .. :/

Opublikowano

Jacek61

Szyba i latarka? Jestes z bielska bialej?

Opublikowano

Zamiast drzwiczek na wysokości palnika wklejona albo ściskami założona szyba żeby było widać przy jakich obrotach palnik dymi .

Opublikowano

Ten palnik zawsze dymi, niestety. Retorta nie dymi! Oto cały problem. Nie wiem ile bys ustawił wiatru na wentylatorze to i tak będzie dymil.

Opublikowano

Jak ustawisz 9% wiatru to nie dosc ze dluzej dochodzi to tez wiecej pali i bardzo mocno sie osadza sadza w kotle. Lepiej to wyglada przy wiatrze rzedu 35 do 55% , ogolnie plomien jest ladniejsxy ale moc wtedy jest wieksza i ma dlugo sie odstawia i oczywiscie znow dymi.

Na to lekatstwa nie ma!

Opublikowano

Jacek61

Szyba i latarka? Jestes z bielska bialej?

Tak jestem z Bielska-Białej. Co do szyby i latarki to moim zdaniem to najlepsza metoda aby się dowiedzieć w którym momencie kocioł dymi a jak wiemy kiedy to można spróbować zaradzić.

W tym temacie więcej moich sugestii https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/20308-optymalne-ustawienie-kotła-defro-akm-22kw/page-1

Nie mam doświadczeń z palnikiem rynnowym a jedynie z tłokiem ale może coś się przyda.

Opublikowano

Witam , dzis po okolo 3 tyg nie palenia w piecu , przyszla pora by napalic , jak na zlosc dlugo sie rozpalalo , a do temp zadanej nie dobil przez pol dnia zadana 60 C a kociol dobijal tylko do 58 i dalej ni chu chu , , regulowalem nadmuchem tak by temp spalin nie przekraczaly 200C ale i to niewiele pomoglo , nie mam juz nerwow do tego dziadostwa , moje ustawienia podawanie 8s przerwa 48 , nadmuch 30% w podtrzymaniu nastawien nie podaje bo nie dobil do zadanej ehhh , do czego to ma sluzyc ?http://i65.tinypic.com/2uymzdi.jpg

Opublikowano

Wygląda jak obciążenie od pralki he he.

A jak tem. w pomieszczeniu może jeszcze nie nagrzane. Przykrec zawór 4d

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.