Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Animus jak zwieksze wiater to i przerwe podawania musze zmniejszyc bo inaczej zar cofa sie do rynny no i jeszcze jedno a mianowicie zwiekszam tym samym moc pieca i stoi on dluzej w podtrzymaniu a przeciez tego nie chcemy.

Tak nie chcemy podnosić mocy ,ale kocioł musi spalać węgiel przyzwoicie bez straty dla kieszeni prawda a sadza to czysty niespalony węgiel,więc jeżeli nie masz już możliwości zejścia z mocą kotła (palnik nie pozwala brak modulacji) to musisz pozostać na takiej mocy w której spalasz jeszcze  paliwo prawidłowo a kocioł odstawia się najrzadziej.Nasuwają się też 2  pytania i można się zastanawić czy przypadkiem nie masz przewymiarowanego palnika w kotle albo w rynnach modulacja jest marna.  

Opublikowano

Animus mam kociol ddu25kw a powierzchnia domu to 140m2. Co zrobic? Zwiekszylem przerwe pod na 53sek a podawanie mam 5 sek. Boje sie ze zar cofnie mi sie do srodka rury. Co masz na mysli z tym nie spalonym w pelni weglem, ze niby sadza powstaje? Co bys zmienil w moich ustawieniach, czym by bylo lepiej sterowac?

Opublikowano

To wielka krowa na takie mieszkanko .

Co zrobić? dobuduj jeszcze ze 200m2 chałupy bo kocioł strasznie się nudzi. :D  

Zrób zdjęcie popiołu jak wygląda i komory spalania w trakcie palenia.

Palnik pewnie w tym kociołku to ze 35kW ma.

Opublikowano

Witam, Panowie mam mały problem, pale od 2 lat w ddu 15kw i jakies obeznanie juz mam, zawsze jakoś z tymi ustawieniami było ok (oczywiście posiłkowałem się radami z forum). W tym roku kupiłem drobniejszą granulacje węgla niby jakiś sort z pieklorza. Nie jest to miał tylko jednakowe ziarenka ok 10 mm. Ustawienia: 5 s podawanie, przerwa: ok 40 s. i problem z nadmuchem, przy małym nadmuchu spieki straszne teraz nadmuch 50 i ogólnie jest ok ale na spodzie rynny jeden wielki spiek tylko w dolnej części. Coś doradzicie?

Opublikowano

Drobniejsza frakcja zawsze bardziej żużluje a pieklorza  trzeba spalać dłużnej na słabszym wietrze ,jak przyjdą mrozy to bedzie jeszcze gorzej ,najlepiej dokupić słabszego węglogrochu i zmieszać .

Opublikowano

Zgadzam się że wiatr powinien być słabszy ale jak z nadmuchem zszedłem do 17 to na palenisku był jeden wielki spiek, a teraz jak mam nawiew 50 to spieka tylko spód a ogólnie jest ok. Przychodzi myśl zeby z nadmuchem iść jeszcze wyżej ale czy to ma sens?

Opublikowano

Zmniejsz podawanie do minimum na 3s/24s albo 2s/16s  

Przy większym wietrze brak spieku na górze  to wynik  siły nadmuchu  dlatego że część wiązania się węgla wyrywa powietrze ,ale zastanawiałeś się czy takie mocniejsze napowietrzanie nie jest kosztem  większego zużycia węgla .

Może poeksperymentuj z mocą kotła ,przestaw moc kotła na sterowniku na wyższą ,niższej już się chyba nie da.Masz PID?

Opublikowano

Nie mam pida, a minimalny czas podawania mogę ustawić 5s i taką mam. Na razie nie brałem pod uwagę zużycia węgla tylko chciałem poeksperymentować i ustawić tak piec żebym miał taki popiołek w popielniku jak ten na górze rynny o którym wspomniałeś:)

Opublikowano

Animus co co radzisz zejsć z mocą kotła i dac powiedzmy 5 podawanie i 45 przerwa i schodzic po 2 3 stopnie z nadmuchem od 50 bo tyle teraz mam. Jak bede miał chwile to zrobie fotki tych spieków

Opublikowano

Panowie zalaczylem fotkę tych spiekow ale dziś zobaczyłem kolejny problem piec ogólnie bardzo sie nie brudzil na tym grochu ale dziś zobaczyłem ze sciana od strony podajnika cala jest w takiej mazistej smole :( moze cos widać na zdjęciu. Doradzcie cos bo kupiłem tego groszku trochę i juz się martwię.

post-56218-0-33892200-1446056974_thumb.jpg

post-56218-0-58002100-1446057297_thumb.jpg

Opublikowano

Animus a co powiesz jak kociol 25kw dogrzewa tylko bojler w trybie "letnim"? Znajomi maja podobne piece i domy tylko zamiast palnika jest retorta i nie maja ruszt wodnych.

Pale teraz retopalem z piasta.popiol wyglada rewelacyjnie jak z papierosa zero spiekow.

Opublikowano

Witam , Panowie a probowal ktos z Was palic zbozem , w instrukcji pisza ze kociol jest tez na owies , ja ostatnio kupilem na probe ekogroszek z castoramy 1 worek 20kg 9zl (porazka) piec nagrzewa sie do zadanej okolo 15 min na ekogroszku  za 900zzl nagrzewal sie 8 min , i drugi worek 25kg za 18zl , chcialem poprostu sprawdzic jak sie to pali ,  tzn tego za 18zl jeszcze nie probowalem , ale chyba szalu tez nie bedzie , a ten ^Retopal z piasta dobry to ekogroszek ?

Opublikowano

Kolego mogę Ci powiedzieć ze ekogroszki ze wszystkich marketów są kiepskie albo nawet bardzo kiepskie, jak zaczynałem palić to zrobiłem testy chyba na każdym i jakiś najdroższy z castoramy wyszedł jako tako:) Osobiście najlepiej spisywał się u mnie ekoret i wesoła. Czy ktoś doradzi coś z moim drobnym "ekogroszkiem" o którym piszę wyżej?

Opublikowano

Witam, Panowie mam mały problem, pale od 2 lat w ddu 15kw i jakies obeznanie juz mam, zawsze jakoś z tymi ustawieniami było ok (oczywiście posiłkowałem się radami z forum). W tym roku kupiłem drobniejszą granulacje węgla niby jakiś sort z pieklorza. Nie jest to miał tylko jednakowe ziarenka ok 10 mm. Ustawienia: 5 s podawanie, przerwa: ok 40 s. i problem z nadmuchem, przy małym nadmuchu spieki straszne teraz nadmuch 50 i ogólnie jest ok ale na spodzie rynny jeden wielki spiek tylko w dolnej części. Coś doradzicie?

Witam. Ja palilem takim drobnym mialem frakcji 10 mm szlo to dobrze, choc spieki byly. Probowalem roznych ustawien i niestety nie szlo tego wyeliminowac, niestety taki wegiel. Na sezon zakupilem tez 2 t mialu ale jeszcze drobniejszego o nazwie iskra, nie spiekal sie ale slimak mial ciezko i podwieszal sie w zasobniku co powodowalo wygasniecie kotla. Zmuszony taka sytuacja bylem do zakupienia 1 t ekogroszku u lokalnego dostawcy i mieszam to teraz pol na pol. Wegiel sie ladnie dopala i nie ma spiekow. Ja mam jeszcze zdemontowane rogi i zaslepione otwory po nich. W mojej ocenie one nic nie dwja, a jedynie wychladzaja kociol. Niestety kociol jak sie wsrodku smolil sadza tak nadal sie smoli i nic z tym nie zrobimy, wszystkiemu winny jest nieszczesny ruszt wodny ktory chlodzi spaliny. Tak ze raz w miesiacu porzadne skrobanie kotla. Ja osobiscie kociol czyszcze co 2 miesiace przestalem sie tym przejmowac, a i czy czyszcze go co tydzien czy co dwa miesiace sadzy jest tyle samo, najwidoczniej sie to dziadostwo spala. Zycie nie polega tylko na czyszczeniu pieca. Pozdrawiam.
Opublikowano

Pociesze Was. Ja mam ruszt żeliwny i też się smoli w kotle, najbardziej nad samą rynną ale przez to że gdy kocioł przechodzi w podtrzymanie to właśnie tam się kopci najbardziej. W zwykłej retorcie kopci się też ale na deflektor więc w trybie pracy może się to wypalić. Przy rynnie nie ma szans.

Opublikowano

Witam. Ja palilem takim drobnym mialem frakcji 10 mm szlo to dobrze, choc spieki byly. Probowalem roznych ustawien i niestety nie szlo tego wyeliminowac, niestety taki wegiel. Na sezon zakupilem tez 2 t mialu ale jeszcze drobniejszego o nazwie iskra, nie spiekal sie ale slimak mial ciezko i podwieszal sie w zasobniku co powodowalo wygasniecie kotla. Zmuszony taka sytuacja bylem do zakupienia 1 t ekogroszku u lokalnego dostawcy i mieszam to teraz pol na pol. Wegiel sie ladnie dopala i nie ma spiekow. Ja mam jeszcze zdemontowane rogi i zaslepione otwory po nich. W mojej ocenie one nic nie dwja, a jedynie wychladzaja kociol. Niestety kociol jak sie wsrodku smolil sadza tak nadal sie smoli i nic z tym nie zrobimy, wszystkiemu winny jest nieszczesny ruszt wodny ktory chlodzi spaliny. Tak ze raz w miesiacu porzadne skrobanie kotla. Ja osobiscie kociol czyszcze co 2 miesiace przestalem sie tym przejmowac, a i czy czyszcze go co tydzien czy co dwa miesiace sadzy jest tyle samo, najwidoczniej sie to dziadostwo spala. Zycie nie polega tylko na czyszczeniu pieca. Pozdrawiam.

Dzięki za podpowiedzi, czyli jeszcze się pomęczę z tymi ustawieniami jak nic się nie zmieni to będę mieszał z eko bo taki też mam. A jeśli chodzi o kwestię smolenia to wczoraj sprawdziłem to zjawisko dokładnie i czasami nie wiem czy w tym momęcie nie czyszcze pieca a nie brudze. Myślę tak dlatego, ze jak drape scianki pieca pogrzebaczem to ściągam tą smołe a wcześniej jak paliłem eko to nie miałem smoły tylko zbierała się taka warstwa sadzy którą można było ściągnąć i to wielokrotne nakładanie sie tej sadzy (pomimo systematycznego drapania) stworzyło twardą warstwę która w jakiś sposób teraz się topi czyli czyści. Ale mam takie zjawisko pierwszy raz dlatego pytałem.

Pozdro.

Opublikowano

Moim zdaniem gdyby udalo sie ustawic tak rynne aby kociol sie wcale nie odstawial w kotle bylo by czysto.

Opublikowano

Animus co co radzisz zejsć z mocą kotła i dac powiedzmy 5 podawanie i 45 przerwa i schodzic po 2 3 stopnie z nadmuchem od 50 bo tyle teraz mam. Jak bede miał chwile to zrobie fotki tych spieków

Może faktycznie dać więcej wiatru żeby wypalić ten badziew z węgla.

Panowie zalaczylem fotkę tych spiekow ale dziś zobaczyłem kolejny problem piec ogólnie bardzo sie nie brudzil na tym grochu ale dziś zobaczyłem ze sciana od strony podajnika cala jest w takiej mazistej smole :( moze cos widać na zdjęciu. Doradzcie cos bo kupiłem tego groszku trochę i juz się martwię.

Węgiel jest czymś zanieczyszczony co to jest to niebieskie?

Animus a co powiesz jak kociol 25kw dogrzewa tylko bojler w trybie "letnim"? Znajomi maja podobne piece i domy tylko zamiast palnika jest retorta i nie maja ruszt wodnych.

Pale teraz retopalem z piasta.popiol wyglada rewelacyjnie jak z papierosa zero spiekow.

Mam 38kW  ,który grzeje latem wodę ale to palnik fajkowy to inna bajka.

Tak ze raz w miesiacu porzadne skrobanie kotla. Ja osobiscie kociol czyszcze co 2 miesiace przestalem sie tym przejmowac, a i czy czyszcze go co tydzien czy co dwa miesiace sadzy jest tyle samo, najwidoczniej sie to dziadostwo spala. Zycie nie polega tylko na czyszczeniu pieca. Pozdrawiam.

Komory spalania się nie czyści, drzwiczek od środka się nie czyści,rusztów wodnych od spodu się nie czyści tylko szczeliny po bokach,cały ten nalot ,który się odkłada to izolacja ,palenisko próbuje sobie stworzyć lepsze warunki spalania  dopalania co się wypali to samo zleci.

Czyści się komin,wymiennik i popielnik.

Pociesze Was. Ja mam ruszt żeliwny i też się smoli w kotle, najbardziej nad samą rynną ale przez to że gdy kocioł przechodzi w podtrzymanie to właśnie tam się kopci najbardziej. W zwykłej retorcie kopci się też ale na deflektor więc w trybie pracy może się to wypalić. Przy rynnie nie ma szans.

To wina stosowania klapki przy wentylatorze odcinającej powietrze,zamiast niej powiano być RCK .

Opublikowano

Węgiel jest czymś zanieczyszczony co to jest to niebieskie?

Możliwe że jest tam widać taki dymek niebieski bo co jakis czas sype łyzeczke spalsadzy czy cos takiego i po sypnieciu tego proszku przez pewien czas jest taki niebieski ogien i szary jasny dym.

Opublikowano

Mówisz o deflektorze nad palnikiem. A jakim węglem palisz. Długo już palisz tym kotlem

Witam , dzis dowiedzialem sie jaki to ekogroszek  za ktory placilem 900zl , jest on z katowickiego holdingu wesola , to raczej dobry wegiel , a wedlug mnie nie spalal sie zbyt ciekawie , tzn mozliwe ze to wina nawiewu bo mialem wtedy ustawione na 40-60% , kupie jeszcze ten wegiel i ustawie piec tak jak radzil Animus podawanie 5s przerwa 35-40 s a nadmuch dam na 20-30% , chyba ze sprobowac innego ekogroszku , sasiad ma tez z Piasta po 800zl , powiedzcie jak ustawic przeslone wentylatora ? 

Opublikowano

Animus co to jest RCK. Mozesz przyblizyc o co tutaj chodzi? Jezeli chodzi o klapke na wentylatorze to co mam ja calkowicie odsunac i regulowac tylko nadmuchem? Mam teraz wiater rzedu 18% i klapka otwarta ma 2cm.

Opublikowano

Panowie chcialem zapytac jak to jest u Was jak piec przechodzi w faze podtrzymania , u mnie wyglada to tak ze jak przechodzi w faze podtrzymania to praktycznie ten wegiel sie tam nie pali jakby tak byl w podtrzymaniu z 30-40 min to napewno by wygaslo , a chyba powinno sie to jakos powoli palic , ;/

Opublikowano

Witam , dzis dowiedzialem sie jaki to ekogroszek  za ktory placilem 900zl , jest on z katowickiego holdingu wesola , to raczej dobry wegiel , a wedlug mnie nie spalal sie zbyt ciekawie , tzn mozliwe ze to wina nawiewu bo mialem wtedy ustawione na 40-60% , kupie jeszcze ten wegiel i ustawie piec tak jak radzil Animus podawanie 5s przerwa 35-40 s a nadmuch dam na 20-30% , chyba ze sprobowac innego ekogroszku , sasiad ma tez z Piasta po 800zl , powiedzcie jak ustawic przeslone wentylatora ? 

Jeżeli to wesoła to podawanie 2-3s i słaby wiatr ale musisz uaktualnić jak się da albo  kupić inny ster .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.