Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumie. Dzis wrocilem na wiater rzedu 18% i powiem szczerze ze nie ma zadnej roznicy jesli chodzi o wnetrze kociolka. Opal ladnie sie dopala ale komora w piecu jak zarastala tak zarasta sadza. Jest taki filmik na necie i gosc ma czysciutko zero sadzy tylko pozamiatac. Heh...

Opublikowano

Panowie, używacie "rogów" do spalania czy macie zaślepione przy ekogroszku?

Opublikowano

Witam.testowałem palenie bez rogów z rożnymi   ustawienia sterownika ale ekogroszek nie dopala się, palnik jest za krotki i nie dopalony opał lądował w popielniku   i gdyby palnik rynnowy defro byłby dłuższy to mogło by działać .także pale z rogami które mam skierowane na żar nie duży nadmuch 25 %maks i ładnie się wypala.   

Opublikowano

Witam.

Te rogi uszczelniałeś jak je wkładałeś? Bo u mnie są tak tylko wsunięte i skierowane na palnik.

Dzięki.

Opublikowano

A jak wgrywać nowy soft do SPK LUX to wyłączyć też sterownik?

Witam. gilal skąd masz soft do sterownika spk lux?

Opublikowano
Opublikowano

Witam Panowie , poitrzebuje pomocy ;/ od kilku dni kombinuje z ustawieniami kotla akm duo uni 22kw , pale ekogroszkiem 900zl tona , moje ustawienia to podawanie 15s , przerwa podawania 100s , wentylator 40% podtrzymanie 15s przerwa podtrzymania 20 min , piec co jakies 15 min sie zalancza , potrzebuje okolo 10 min do nagrzanie do zadanej temp , pozniej 15 min i znowu sie zalacza , w podtrzymaniu wegiel ledwo co sie pali , zastanawiam sie nad ta zasowa ktora zasowa sie podczas palenia np:drewnem by oslonic palenisko weglowe , moze wyjac ta zasowe , bo tak to plomien nie grzeje bezposrednio plaszczu wodnego tylko ta blaszana zasowe ktora jest okolo 5cm pod plaszczem wodnym , pale 4 dni a sadzy jest juz sporo ehhh , wegiel nie spala sie za specialnie sa spieki , nie wiem co dalej kombinowac ehhh 

Opublikowano

Zmień na podawanie 5s  przerwa 35 i zejdź trochę z nawiewem jak nie pomoże to to 3/20 i nawiew delikatnie taki węgiel trzeba spalać powoli i podawać często,

Opublikowano

Dziekuje za odp , dzis sprobuje zmienic ustawienia na te ktore podales , a co z ta oslona (zasowa) wyjac ja z pieca czy poprostu tak ma byc ze plomien nagrzewa ta zasowe a nie plasz wodny ?

Opublikowano

Co z filmikiem bez rogow ,że tak spytam?

Animus przy malym wiaterku kociol sie mocno zasyfia sadza, zarasta. Nie idzie tak zrobic by komora spalania w piecu byla w " rudawa " wtedy wystarczy pozamiatac i po wszystkim.

C

Jak macie ustawiona przeslone na wentylatorze? Co ma wieksze znaczenie przy spalaniu eko tj. Przeslona na wentylatorze czy predkosc w % dmuchawy?

Opublikowano

dzięki za wskazówkę, Próbowałem wgrać ale jakoś nie chce ruszyć, może mam za stary soft?

Opublikowano

musi byc co najmniej 4.0. U mnie też nie wchodził (miałem soft 4.2.2) , ale po wskazówkach "sargonax" zmieniłem pena i poszło :)

Opublikowano

ja mam soft 2.1.4

Opublikowano

Mówisz o deflektorze nad palnikiem. A jakim węglem palisz. Długo już palisz tym kotlem

Ten deflektor musi byc w piecu tak? pale ekogroszkiem 900zl tona , pale dopiero 4 dni .

Opublikowano

ehh nie wiem z jakiej kopalni , kupowalem od sasiada ktory ma sklad wegla , mial do wyboru po 800 i po 900 wzialem ten drozszy bo wieksza kalorycznosc , rozumiem ze deflektor zostaje w piecu tak ?dzis zmienilem ustawienia , podawanie 5 s przerwa podawania 38s wentylator na 20% piec do zadanej temperatury nagrzewa sie 8 min , temp spada po 22 min i piec sie zalancza.

Opublikowano

Klapke w dolnych drzwiczkach delikatnie uchylilem na 3mm i juz nie kopci sie tak w piecu jak wczesniej , takze i sadzy bedzie mniej ,nie ma jakiegos sposobu na sadze? , moze dosypywac ten proszek na sadze do wegla ? co myslisz zeby od czasu do czasu np palnikiem wypalic sadze ? czy lepiej wyczyscic to jakas szczotka druciana?

Opublikowano

ja mam soft 2.1.4

zobacz jeszcze na stronce TECH-a może mają niższe softy, a potem zapodaj to najnowszą. O ile tak można.

Opublikowano

jednak nie ma na stronce tech-a :( może do nich napisz?

Opublikowano

Witam.testowałem palenie bez rogów z rożnymi   ustawienia sterownika ale ekogroszek nie dopala się, palnik jest za krotki i nie dopalony opał lądował w popielniku   i gdyby palnik rynnowy defro byłby dłuższy to mogło by działać .także pale z rogami które mam skierowane na żar nie duży nadmuch 25 %maks i ładnie się wypala.

To coś masz nie teges na tym palniku, rogi nie są potrzebne do spalania węgla,część tego powietrza nie bierze udziału w spalaniu studzi wymiennik. ,Na żar powinien być skierowany deflektor .Trudno ocenić to na odległość.

Dziekuje za odp , dzis sprobuje zmienic ustawienia na te ktore podales , a co z ta oslona (zasowa) wyjac ja z pieca czy poprostu tak ma byc ze plomien nagrzewa ta zasowe a nie plasz wodny ?

Tak ma być oslona to deflektor on pomaga w spalaniu  dopalaniu węgla.

Animus przy malym wiaterku kociol sie mocno zasyfia sadza, zarasta. Nie idzie tak zrobic by komora spalania w piecu byla w " rudawa " wtedy wystarczy pozamiatac i po wszystkim.

C

Jak macie ustawiona przeslone na wentylatorze? Co ma wieksze znaczenie przy spalaniu eko tj. Przeslona na wentylatorze czy predkosc w % dmuchawy?

Jeżeli zarasta to znaczy że zszedłeś za nisko z nawiewem .

Na ustawieniach PID przesłona ma być całkowicie otwarta ,na sterowaniu ręcznym używa się tej przesłony .

Opublikowano

Animus jak zwieksze wiater to i przerwe podawania musze zmniejszyc bo inaczej zar cofa sie do rynny no i jeszcze jedno a mianowicie zwiekszam tym samym moc pieca i stoi on dluzej w podtrzymaniu a przeciez tego nie chcemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.