Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Palić W Kotle Z Palnikiem Rynnowym Defro Duo Uni

thepablo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Balzak teraz ustawilem dmuchawe z 18 % na 22% i zobaczymy za tydzien, reszta param bez zmian

Opublikowano

troche mi nie dopalalo wegla i troche dlugo piec dochodzil do zadanej temp okolo 9 min srednio . Teraz nie wiem bo nie mierzylem a widze ze przy 22% jest lepszy efekt , ladniejszy popiolek spada z rynienki. Zobacze jak minie tydzien to dam znac jak wyszlo , powiem ze kuweta na popiol zapelnila sie po prawie 2,5 tygodnia palenia. Mysle ze to dobry wynik.

Nie wiem tak dokladnie z tym podtrzymaniem jak to ustawic to podawanie i dmuchanie w podtrzymaniu. Teraz temp rury mam w zakresie 39 st do 43 st

Opublikowano

Walek masz sporą kuwetę i dlatego długo sie zapełnia. w Moim kotle szybciej gdyż jest ona nie za duża. Obserwuj ze nie spieka bardziej jak wiatr podniosłeś, ale nie powinno ewentualnie gdyby coś klapkę przysłoń delikatnie

Opublikowano

?balzak a zrobiles ten deflektor jak dudus  ?

Opublikowano

Panowie kupiłem kilka worków miału, chciałem zobaczyć jak bedzie się palić, dziś chce zasypać podajnik 2 workami ale nie wiem jak z ustawieniami?

Na czym sie skupić, czy możecie podpowiedzieć jakieś ustawienia?

Opublikowano

ja bym zostawil takie samo ustawienie jak pod eko,

ewentualnie zmniejszyc wiater na 20 % i zwiekszyc czas podawania , przerwa bez zmian

Opublikowano

Walek własnie jestem po próbie i chyba masz racje, chcialem pokombinowac troche ale ostatecznie jest bardzo podobnie jak na eko.

jutro zobacze jak to wyglada i najwyzej jakas korekta. 

Mam mały problem, nie wiem jak ustawic zegar na sterowniku:)

Ktoś podpowie??

Opublikowano
...

Mam mały problem, nie wiem jak ustawic zegar na sterowniku:)

Ktoś podpowie??

Jeśli masz sterownik AG-Lux (i kocioł Defro oczywiście) to w menu znajdź MENU INSTALATORA i wybierz ZEGAR, tam ustawisz czas i dzień tygodnia

Opublikowano

Ja mam Defro AG. Jedynej opcji jakim mi w nim brakuje. To cyklu pompy jak kocioł chodzi z regulatorem pokojowym.

...

a zaglądałeś tutaj...

tnowokotowniadduni25kwa.jpg

może po prostu przeoczyłeś, tyle tego jest

Opublikowano

Panowie jak powinien pracować kocioł bardziej tak by podtrzymaniu czy tak by temp spadała do 1st hierezy bo ja mam podtrzymanie 10min i nawet nie wytrzmuje tyle raz wytrzyma a już kolejne 10min już nie

Opublikowano

a zaglądałeś tutaj...

tnowokotowniadduni25kwa.jpg

może po prostu przeoczyłeś, tyle tego jest

No własnie sprawdzałem bardzo dokładnie i nic nie ma takiego u mnie w sterowniku. 

Opublikowano

?balzak a zrobiles ten deflektor jak dudus  ?

Szczerze to nie mam czasu i takiej płytki szamotowej, ale na szybko chciałem zobaczyć w włożyłem płytkie klinkerową dość gruba ale szybko pękła od temp. i nici z eksperymentu, ale juz po płytce widziałem ze napewno to coś pomoże

Macie może jakis sposób aby ograniczyć stopień kopcenia w podtrzymaniu?? Wkurza mnie to niemiłosiernie 

Opublikowano

kazdego to wkurza kto ma szczelny kociolek ,prawda? :)  Kiedy sie go delikatnie rozszczelni to dymu nimai juz.

Co wy to macie z cyklem pompy CO? Jak juz to szkoda ze czas przerwy wynosi tylko do 30 min ( jakby byla godzinka przerwy lub dwie to by bylo ok), a czas pracy tez krotki max 100 sek. Nie wiem dlaczego takie sa ustawienia min i max dla pracy i przerwy pompy???

Moze ktos pomoze?

Opublikowano

Ale jak go rozszczelnisz to szybciej sie wychładza i większe zużycie jest, kolega ma kociołek taki sam jak mój tylko z retortą i nie ma zadnego dymienia jak u nas, nawet dym z komina ciezko u niego dostrzeć, a ja dziś patrzyłem ze komin sie niezle zabrudził, o blchodachówce nie wspomne. 

A ten cykl pompy fajna sprawa jak działa regulator pokojowy nie wychładza sie tak woda w instalacji. 

Opublikowano

nie mam regulatora pokojowego. I mam pytanie czy mozna ustawic prace tej pompy bez regulatora pokojowego?

Ja w podtrzymaniu tez mam zadymiony kociolek i tutaj retorta czy palnik rynnowy oba dymia , przeciez nie ma dostepu powietrza wiec musi sie dusic bo jak inaczej?

Opublikowano

Witam. Drodzy forumowicze proszę was o pomoc. Mam piec Defro Duo Uni że sterownikiem ag lux do ogrzewania trzypoziomowego domu. W piecu pale, a raczej próbuje palić groszkiem. Problem polega na tym że do popielnika spada masa nie wypalonego grochu.Do tego niemożliwym jest osiągnięcie temperatury nawet 47 stopni. Walczę z piecem już od kilku dni stosując masę ustawień i ciągle jest nie tak. Aktualne nastawy to

Podawanie 10, przerwa 70, nadmuch 52%.

Serdecznie proszę o pomoc ponieważ nie mam już nerwów do sprzętu który kosztował sporo pieniędzy. Jeśli potrzeba jakiś dodatkowych danych proszę o komentarz.

Opublikowano

Napisz coś więcej.

- Jakim ekogroszkiem palisz

- Coś o instalacji czy masz zaworu 3d,4d głowice na grzejnikach

- Jaki dom ocieplenie itp

- Możesz też zdjęcia popiołu wrzucić

- Czy mierzysz temp. spalin??

Napewno coś pomożemy. 

Zasada przy ustawieniach jest prosta zawsze zmieniaj tylko jeden parametr i poczekaj kilka godzin aby w piecy były zmiana. 

Wydaje mi sie ze masz za duży nadmuch i za długo przerwę, to tak na szybko na początek, ale czekamy na twoje dane

Opublikowano

Groszek 27kj, znajomi twierdzą że spala się u nich bardzo ładnie.

Dom trzy poziomowy (parter, piętro, poddasze), ocieplony (styropian 5, na dachu wełna, bardzo ładnie zaczął trzymać ciepło po ociepleniu.

Temp. spalin nie mierze. Jest do tego jakieś dodatkowe oprzyrządowanie?

Co do zaworów, możesz mi szerzej wyjaśnić o co chodzi? Nie znam się zupełnie na rzeczy.

Zdjęcia korytka i popiołu wyślę wieczorem.

Opublikowano

zawór 3d lub 4d to nic innego jak zawór trzydrożny  lub czterodrożny. zawór jest montowany na zasilaniu instalacji czyli do ok 1 m po wyjściu ciepłej wody zasilającej cały obieg grzewczy. Napisz czy masz podłogókę, jakie grzejniki, jaką powierzchnię domu i jakiej mocy piec.

Opublikowano

Powierzchnia domu niecałe 300m. W 6 pomieszczeniach (korytarz na parterze, pralnia, dwie kuchnie, dwie łazienki) podłogowe. W reszcie zwykle płytowe grzejniki (9 sztuk + 2 Żeberka w łazienkach).

Zawór 3d. Moc podam razem ze zdjęciami.

Opublikowano

sprawdź jeszcze czy rozdzielacz obsługujący podłogówkę posiada zawór mieszający, jeżeli tak to prosimy o fotkę i jakie masz ustawienia na sterowniku tego zaworu. Czy w domu długo mieszkasz czy dopiero go wybudowałeś i wygrzewasz instalację. tak naprawdę im więcej informacji tym lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.