krfel Opublikowano 2 Stycznia 2011 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam, to mój pierwszy sezon z własnym ogrzewaniem (po przeprowadzce z bloku). Mam piec na Eko-groszek z podajnikiem i retortą. piec jest podłączony w układzie otwartym, grzejniki w zamknietym a obwody są połączone poprzez wymiennik ciepła. Dodatkowo jest sterowanik pokojowy podłączony. Mój problem polega na tym, że gdy temp w domu osiągnie ustawioną na sterowniku temperaturę sterownik pieca wyłącza pompy co, wentylator i podajnik groszku. Od tego momentu temperatura wody co w piecu (w ciagu godziny) wzrasta ok. 20 stopni (co czasami uruchamia alam ogranicznika temp w kotle). Czy to jest normalne zjawisko taki wzrost o 20stopni? Normalnie to trzeba mocno palić aby podgrzać wode w piecu o tyle stopni a tu przy lekko tlącym się weglu taki efekt? Jak mozna temu zaradzić? Cytuj
xhumungus Opublikowano 2 Stycznia 2011 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2011 To o czym piszesz to normalne zjawisko, u mnie jest tak że jeżeli temp. przekroczy 70st to pompa włącza się na chwile żeby schłodzić kocioł. Możesz jeszcze sprawdzić czy klapka przy wentylatorze się domyka. Cytuj
Marek Opublikowano 2 Stycznia 2011 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Czy to jest normalne zjawisko taki wzrost o 20stopni? ?Jak mozna temu zaradzić? tak to normalne zaradzic mozna , zastosuj mieszacz na grzejniki , zmien sposób sterowania temp w mieszkaniu zmniejsz wydajnosc pomp Cytuj
krfel Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor #4 Opublikowano 2 Stycznia 2011 klapka przy wentylatorze jest ustawiana ręcznie i jest lekko uchylona jeżeli to jest normalne zjawisko to przy, zalecanej przez producenta pieca, temperaturze wody powyżej 65 stopni - temperatura w okresie bezczynnosci kotła wzrasta do ok 85 i wlacza sie denerwujacy alarm B) przy jakiej temperaturze normalnie powinien wlaczac sie alarm ogranicznika temp ? Cytuj
xhumungus Opublikowano 2 Stycznia 2011 #5 Opublikowano 2 Stycznia 2011 KLapka wentylatora gdy nie pracuje powinna być zamknięta a nie uchylona. Cytuj
JarekLub Opublikowano 2 Stycznia 2011 #6 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witaj, Powodów może być kilka, z tym co się spotkałem to 1. Nieodpowiedni węgiel, tworzy masę żaru, który utrzymuje zbyt dużą temp. w trybie podtrzymania (Bogdanka) 2. Zbyt duże porcje podawanego paliwa i efekt j/w 3. Klapka wentylatora nie zamyka się po wyłączeniu wentylatora (błąd), dostaje się powietrze i.....j/w Może być inna nieszczelność. A może nie masz klapki przy wentylatorze (nie myl z przysłoną). 4. Duży wiatr i porusza klapką która przepuszcza niekontrolowane powietrze (zawsze jak jest silniejszy wiatr zamykam okno w kotłowni). Pozdrawiam jw Cytuj
JarekLub Opublikowano 2 Stycznia 2011 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2011 U mnie również włącza się alarm przy 85*C Kocioł pracuje ze stałą 66*C, standardowo dobija do 68-69, przy silniejszych wiatrach nieznacznie przekracza 70. Cytuj
krfel Opublikowano 2 Stycznia 2011 Autor #8 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witaj, Powodów może być kilka, z tym co się spotkałem to 1. Nieodpowiedni węgiel, tworzy masę żaru, który utrzymuje zbyt dużą temp. w trybie podtrzymania (Bogdanka) 2. Zbyt duże porcje podawanego paliwa i efekt j/w 3. Klapka wentylatora nie zamyka się po wyłączeniu wentylatora (błąd), dostaje się powietrze i.....j/w Może być inna nieszczelność. A może nie masz klapki przy wentylatorze (nie myl z przysłoną). 4. Duży wiatr i porusza klapką która przepuszcza niekontrolowane powietrze (zawsze jak jest silniejszy wiatr zamykam okno w kotłowni). Pozdrawiam jw czytając pkt.3 to faktycznie miałem na mysli przesłone wentylatora. Gdzie i jak sprawdzić klapkę wentylatora ? Cytuj
JarekLub Opublikowano 2 Stycznia 2011 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Zazwyczaj pomiędzy wentylatorem, a.... u mnie to element podajnika, ale nie wiem jak jest u Ciebie. Po zdjęciu wentylatora widać wspomniana klapkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi