ignacy28 Opublikowano 23 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 23 Grudnia 2010 posiadam piec marciniak 26kw, powierzchnia domu 180 m sciany i dach ocieplony, okna plastikowe zawór 4d. i tu rodzi się problem wczoraj na zaworze ustawione 5(1-10) przy temperaturzew na dworze ok 0 stopni C to w domu 23,5 c woda z kranu gorąca. jak zmiejszyłem zawór na 4 to temperatura w domu zmniejszyła się do 22,2 C ale w cwu była już średnio ciepła(k.....wy i inne brzydkie panie leciały od żony że ona w takie wodzie to się kąpać nie będzie). Podłączenie z pieca wychodzi bezpośrednio na zawór 4d następnie z jednej strony idzie na rurę na której umieszczona jest pompa co i dalej idzie na centralne z odnogą na bojler 140L. z góry do zaworu powrót z układu i przez zawór rurą powrotną do pieca. może koledzy znają jakiś "złoty środek" na moją żonę Cytuj
vernal Opublikowano 23 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Ciemno to Ignacy widzę. Bojler ma być wpięty przed zaworem 4D i puszczony przez dodatkową pompę, którą powinien obsługiwać sterownik kotła. Jeśli Twój tego nie obsługuje, to trzeba sterownik różnicowy do tego. Pompa wystarczy zwykła 25-40 (ok 100 zł). Najlepiej niech układ ten pozmienia ta osoba, która wymyśliła obecny (za takiego zonka powinna to zrobić bezpłatnie). Pozdrawiam. Cytuj
ignacy28 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 23 Grudnia 2010 mój sterownik Tango z tego co czytam obsługuje tylko jedną pompę. czy to oznacza ,że mam go zmienić na sterownik różnicowy. jeżeli tak to jaki . nie bardzo się na tym znam Cytuj
vernal Opublikowano 23 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Niekoniecznie musisz go zmieniać. Możesz np. mieć 2 naraz (no ale czymś trzeba tą pompą cwu sterować niestety). Cytuj
ignacy28 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Autor #5 Opublikowano 23 Grudnia 2010 pompa 100zł a taki sterownik ile i jaki i gdzie go ten mój majster memeja ma wpiąć Cytuj
Xawer Opublikowano 23 Grudnia 2010 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2010 Witam Moze lepiej pomyslec o innym sterowniku kotla takim obslugujacym dmuchawe i dwie pompy Co i Cwu wtedy dajesz czujnik do bojlera ustawiasz na sterowniku temperature wody w bojlerze np.50 st i po osiagnieciu tej temperatury sterownik wylaczy pompe jak woda schlodzi sie o zadana histereze np. 5 st czyli do 45 st sterownik zalaczy pompe i dogrzeje wode do zadanej temperatury. Oczywiscie potrzebna jest dodatkowa pompa Cwu i zasilanie Cwu wpiete przed zaworem 4d. Cytuj
vernal Opublikowano 23 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 23 Grudnia 2010 pompa 100zł a taki sterownik ile i jaki i gdzie go ten mój majster memeja ma wpiąć Sterownik ma być taki, żeby sie nadał. Czyli 2 czujniki, ustawienie docelowej temp. bojlera, histereza oraz działanie tylko gdy temp. kotła wyższa od bojlera o zadaną wartość (np. 3C). Albo taki jak opisał Xawer (zależy od różnicy w cenie). Może ktoś tu podpowie konkretny typ, bo ja się na tych markach nie znam. Bjler tak jak pisaliśmy - zasilanie przed zaworem 4D, powrót za zaworem 4D (przed samym kotłem). Cytuj
ignacy28 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor #8 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Witam po świętach. A co koledzy myślą o wymiennikach ciepła. Czy warto instalować jakie są korzyści i ile taka dodatkowa instalacja kosztuje. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 27 Grudnia 2010 #9 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Jeśli ma być prosty sterownik wentylator, c.o. c.w.u. to np. Auraton 1111 Cytuj
ignacy28 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Autor #10 Opublikowano 27 Grudnia 2010 a co z tym wymiennikiem ciepła opłaca się go instalować, kolega ma takie coś zamiast bojlera i bardzo sobie chwali Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 27 Grudnia 2010 #11 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Do wymiennika płytowego ([przepływowego) potrzeba dużo energii. Bojler podgrzewa dłużej wodę ale jest przez to mniej energochłonny. kocioł pracuje mniej więcej przy stałych parametrach. Cytuj
adamasz Opublikowano 27 Grudnia 2010 #12 Opublikowano 27 Grudnia 2010 A czy ktoś próbował zastosować wymiennik bezpośrednio - bez wężownicy: wymiennik jest z nierdzewki, do tego rurki Cu albo PEX i zwykły baniaczek z emalią/nierdzewką w środku. Taki układ grzałby wydajniej CWU, a byłby prosty do sterowania... PozdrA. Cytuj
orzech1976 Opublikowano 27 Grudnia 2010 #13 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Sterownik ma być taki, żeby sie nadał.Czyli 2 czujniki, ustawienie docelowej temp. bojlera, histereza oraz działanie tylko gdy temp. kotła wyższa od bojlera o zadaną wartość (np. 3C). Albo taki jak opisał Xawer (zależy od różnicy w cenie). Może ktoś tu podpowie konkretny typ, bo ja się na tych markach nie znam. Bjler tak jak pisaliśmy - zasilanie przed zaworem 4D, powrót za zaworem 4D (przed samym kotłem). Zadanie spełni EUROSTER 1100B Mam taki ma wszystkie w\w funkcje i czujki Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi