Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

posiadam piec marciniak 26kw, powierzchnia domu 180 m sciany i dach ocieplony, okna plastikowe zawór 4d. i tu rodzi się problem wczoraj na zaworze ustawione 5(1-10) przy temperaturzew na dworze ok 0 stopni C to w domu 23,5 c woda z kranu gorąca. jak zmiejszyłem zawór na 4 to temperatura w domu zmniejszyła się do 22,2 C ale w cwu była już średnio ciepła(k.....wy i inne brzydkie panie leciały od żony że ona w takie wodzie to się kąpać nie będzie). Podłączenie z pieca wychodzi bezpośrednio na zawór 4d następnie z jednej strony idzie na rurę na której umieszczona jest pompa co i dalej idzie na centralne z odnogą na bojler 140L. z góry do zaworu powrót z układu i przez zawór rurą powrotną do pieca. może koledzy znają jakiś "złoty środek" na moją żonę

Opublikowano

Ciemno to Ignacy widzę.

Bojler ma być wpięty przed zaworem 4D i puszczony przez dodatkową pompę, którą powinien obsługiwać sterownik kotła.

Jeśli Twój tego nie obsługuje, to trzeba sterownik różnicowy do tego.

Pompa wystarczy zwykła 25-40 (ok 100 zł).

Najlepiej niech układ ten pozmienia ta osoba, która wymyśliła obecny (za takiego zonka powinna to zrobić bezpłatnie).

Pozdrawiam.

Opublikowano

mój sterownik Tango z tego co czytam obsługuje tylko jedną pompę. czy to oznacza ,że mam go zmienić na sterownik różnicowy. jeżeli tak to jaki . nie bardzo się na tym znam

Opublikowano

Witam

Moze lepiej pomyslec o innym sterowniku kotla takim obslugujacym dmuchawe i dwie pompy Co i Cwu wtedy dajesz czujnik do bojlera ustawiasz na sterowniku temperature wody w bojlerze np.50 st i po osiagnieciu tej temperatury sterownik wylaczy pompe jak woda schlodzi sie o zadana histereze np. 5 st czyli do 45 st sterownik zalaczy pompe i dogrzeje wode do zadanej temperatury.

Oczywiscie potrzebna jest dodatkowa pompa Cwu i zasilanie Cwu wpiete przed zaworem 4d.

Opublikowano
pompa 100zł a taki sterownik ile i jaki i gdzie go ten mój majster memeja ma wpiąć

Sterownik ma być taki, żeby sie nadał.

Czyli 2 czujniki, ustawienie docelowej temp. bojlera, histereza oraz działanie tylko gdy temp. kotła wyższa od bojlera o zadaną wartość (np. 3C).

Albo taki jak opisał Xawer (zależy od różnicy w cenie).

Może ktoś tu podpowie konkretny typ, bo ja się na tych markach nie znam.

Bjler tak jak pisaliśmy - zasilanie przed zaworem 4D, powrót za zaworem 4D (przed samym kotłem).

Opublikowano

A czy ktoś próbował zastosować wymiennik bezpośrednio - bez wężownicy: wymiennik jest z nierdzewki, do tego rurki Cu albo PEX i zwykły baniaczek z emalią/nierdzewką w środku.

Taki układ grzałby wydajniej CWU, a byłby prosty do sterowania...

PozdrA.

Opublikowano
Sterownik ma być taki, żeby sie nadał.

Czyli 2 czujniki, ustawienie docelowej temp. bojlera, histereza oraz działanie tylko gdy temp. kotła wyższa od bojlera o zadaną wartość (np. 3C).

Albo taki jak opisał Xawer (zależy od różnicy w cenie).

Może ktoś tu podpowie konkretny typ, bo ja się na tych markach nie znam.

Bjler tak jak pisaliśmy - zasilanie przed zaworem 4D, powrót za zaworem 4D (przed samym kotłem).

Zadanie spełni EUROSTER 1100B

Mam taki ma wszystkie w\w funkcje i czujki