Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki kocioł wybrac ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pewien dylemat przy wyborze kotła,nie chodzi tu o firme lecz o moc kotła 23KW(zbyt mały)? 29KW czy nie zbyt duzy?.Pod uwagę brałem sas-a NWT.Powierzchnia mieszkania to około 235m,dom w surowym stanie.Sciany pustak gazowy(suporex) 24,styropian 5 cm,cegła klinkierowa.12.Jesli to pomoze.190 szt zeberek ,200 m podłogówki.140l boiler.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dlaczego 29kW miałby być za duży?Będzie w sam raz.

Opublikowano
  • Autor

Postawiłem znak zapytania nad 29KW ze wzgledu na:

czy piec sie nie bedzie pocił,ze wzgledu na niewykozystanie w pełni jego mocy?

jakiej wielkosci bede straty czy wogóle beda?,biorac pod uwage 23KW i 29KW

Opublikowano

A może wybrać taki kocioł który sam ustawia sobie moc zależną od potrzeb ogrzewania i przy tym zachowuje sprawność

Opublikowano

Dobry pomysł.

Pod uwagę brałem sas-a NWT.

Obecnie wyżej niż Sasa oceniam Defro, ceny zbliżone.

Opublikowano

Z całym szacunkiem ale jak macie wybrać SASA lub w gorszym przypadku Defro to zastanówcie się dwa lub trzy razy. Wiem że cena zachęca ale wdając się w szczegóły te kotły są i tak za drogie bo nic nowego nie oferują, automatyka leży !!. Nic nie mam do tych firm i nie mam zamiaru promować jakiejś innej ale ja wybrałem myślę że jeden z najlepszych i najbardziej nowoczesnych jak na kotły z podajnikiem ale przy wyborze kierowałem się osiągnięciami i doświadczeniem firmy . Fakt cena może nieco wygórowana (12000 zł) ale myślę że warto bo to marka ale też doświadczenie i ciągła pogoń za czymś lepszym a dla użytkowników oznacza to że produkt jest ciągle nowocześniejszy.

Życzę udanych zakupów <_<

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Użytkuję kocioł na pellety i groszek firmy Kostrzewa i po dotarciu się z kotłem czyli jego poznaniu bardzo sobie chwalę ten wybór -naprawdę warto <_<

Opublikowano

Autor tematu nie pyta o kocioł z podajnikiem. Nie czytacie pierwszego wpisu w danym temacie ?

Opublikowano

witam,mam sds ceramik 25kw, w praktyce może grzać tylko sam bojler i nic złego się nie dzieje, kocioł ustawiony na 75st bez względu na pore roku (obecnie grzeję elektrycznie bo koszty podobne)

Opublikowano

Kocioł 29 kW na budynek jaki opisałeś - 235m2 ocieplony będzie za duży. Nie wiem dokładnie gdzie mieszkasz, ale szukałbym czegoś w granicach 23-24kW.

Wtedy będzie pracował w górnych swoich parametrach, będzie wydajny nie będzie się pocił i będziesz go dłużej użytkował. Oczywiście przy 29kW tak czy inaczej zamontujesz zawór czwórdrogowy i po sprawie, ale kotłów nie powinno się przewymiarowywać - prowadzi to tylko do strat.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Z całym szacunkiem ale jak macie wybrać SASA lub w gorszym przypadku Defro to zastanówcie się dwa lub trzy razy.

Konkretnie, dlaczego ?