Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Potrzebujesz serwisu pompy ciepła?

Diagnostyka, naprawa, przegląd — firmy serwisowe z okolicy

Znajdź serwis
Opublikowano (edytowane)

Witam, muszę dokonać wyboru co do kotła na ekogroszek z podajnikiem oraz jakiś bojler stojący do tego. Zrobiłem wyliczenie na polecanej stronie https://cieplo.app/wynik/rbba?fbclid=IwAR3372fkVyEenroNrK3CtyGL9H1mnH2tPv96cXESGOlsoaO0sl_hEY5OOKA . Mogę liczyć na pomoc w zakresie doboru mocy i  modelu kotła i bojlera?

Dom nieocieplony z zewnatrz, oceplony strop wełną mineralną od strony strychu, 3 pokoje, kuchnia, łazienka i 2 przedpokoje. W łazience mama chce grzejnik i podłogowe pod płytkami bo akurat łazienka będzie remontowana. Mieszkają dwie osoby, mama i tata, dwa razy w miesiącu nocuje dodatkowe 4 osoby, piszę z myślą o ciepłej wodzie. Latem chciałbym też żeby z tego kotła wode podgrzewać. Grzejniki lepiej stalowe czy aluminiowe? Instalacja ma być z rur plastikowych z jakimś wkładem metalowym.

Z góry dziękuje za pomoc

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Przeglądając forum trafiłem na polecane kotły sekom technix 12kW,  czy to będzie dobry wybór?

W opcji jest zapalarka za 600zł czy to ma sens, czy to rozwiązanie  się sprawdza czy przysparza więcej kłopotów?

Do regulacji temperatury w pokojach wystarcza termostaty na grzejnikach? Czy zawór 4 d wystarczy zwykły czy musi być z siłownikiem?

Opublikowano

Z wyliczenia wychodzi,że wystarczy model Technix 9kW

Wybór 12kW na stare budownictwo nie będzie jeszcze wielkim błędem, będzie z akceptowalnym zapasem mocy, co pozwala lepiej spalić paliwa trudniejsze o wyższej spiekalności

W sprawie kotła Technix 9kW czy 12kW SEKOM zapraszam do kontaktu na priva.

Zapalarka

+450zł podstawowa wersja

+ 550zł wersja z cz.pogodowym, pokojowym, powrotu

te dwa są tylko węglowe opcje

+600zł wersja zapalarka z cz.pogodowym, spalin, modułem internetowym, softem na 2paliwa ekogroszek i w przyszłości pellet jakby w przyszłości zapadła decyzja o dozbrojeniu kotła w elementy pelletowe (drugi podajnik z separacją i motoreduktorem pelletowym)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, muszę zmienić piec C.O, znalazłem PIEC KOCIOŁ Z PODAJNIKIEM TECHNIX 12kW SV200n 5KL, czy będzie wystarczający na mój dom 120m2, ocieplony 10cm.steropian. na Ciepło Właściwe zrobiłem test domu https://cieplo.app/wynik/rxc4 i wyszło mi zapotrzebowanie 12,1kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU). Czy doradzi mi ktoś czy ten piec będzie wystarczający czy może brać 15kW? A może ktoś już ma taki piec i napisze jak się on sprawdza. Z góry dziękuje za jakąkolwiek podpowiedź.

Opublikowano

Zależy jakie 12kW znalazłeś,  ok 4-5firm robi 12kW,ktore jest tylko nieco powiększoną 9ką z małym palnikiem, który owe 12kW targa ostatkiem sił przez 6h pracy w laboratorium na paliwie rakietowym do badań. 

Jak to 12kW jest wg oryginalnej dokumentacji i posiada średni palnik oraz budowę Jak model 15kW na 3drzwiczkach, to spokojnie takie 12kW można brać.

W sprawie takiego można napisać na priva.

Opublikowano

@hajer śmiało bierz 12 kw .

Ja mam kociołek od @Pieklorz 12 kw z palnikiem 15 kw ogrzewanie 146m i ustawiony na sterowniku moc 12 kw nigdy nie pracował pełną mocą w największe mrozy. 

Teraz jest ustawiony na 9 kw i dzisiejszej nocy było -12 to pracował sobie na 68%mocy

Tak jak napisał Pieklorz inne firmy mała SV 9 kw jest podciągania na 12 kw. 

Przy dzisiejszych kosztach groszku to dużo ludzi które miały wymienić zasypowce na inne kotły może tego nie zrobić 

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu