binius Opublikowano 12 Grudnia 2010 #1 Opublikowano 12 Grudnia 2010 witam. chcialbym zainsalowac STEROWNIK AURATON 2005 taki sterownik. jestem w tym ciemny i nie wiem co potrzebuje miec do zamontowania tego sterownika ?? jakies inne zawory czy cos w tym stylu?? Cytuj
Xawer Opublikowano 12 Grudnia 2010 #2 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Witam Napisz jeszcze do czego chcesz zainstalowac ten sterownik i czego po nim oczekujesz. Cytuj
binius Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor #3 Opublikowano 12 Grudnia 2010 czytalem ze przez taki sterownik mozna regulowac temp w pokojach gdy np. na dworze jest 5 st. gdzie przy temp pieca 60 st. jest sauna w domu Cytuj
JarekLub Opublikowano 12 Grudnia 2010 #4 Opublikowano 12 Grudnia 2010 dopisz dokładny model. Sterownik umieszczamy w pomieszczeniu (zazwyczaj największym) z dala od grzejników, przeciągów i światła słonecznego. Ustawiasz programy, temp. jaką chcesz w trybie noc/dzień - fakt nieco pokrętnie to wymyślili. Urządzenie odbiorcze (dwa przewody trzeba zdjąć klapkę z tyłu) podpinasz do sterownika kotła zazwyczaj cincz. odbiornik wkładasz do gniazdka i.... biegasz po pozostałych pokojach regulując głowicami temp. Tak z grubsza i na standardzie. Cytuj
Xawer Opublikowano 12 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Majac tylko sam termostat pokojowy mozesz sterowac tylko praca pompy Co.Dziala to tak ze jak jest w domu za cieplo termostat wylaczy pompe Co jak zrobi sie zimno to zalaczy pompe . Zeby to dzialalo sterownik kotla musi obslugiwac taki uklad . Lepsze jest zawor czterodrogowy + regulator pogodowy . Poczytaj na forum jest o tym sporo Cytuj
binius Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor #6 Opublikowano 12 Grudnia 2010 hmmm mam sterownik pieca foster sigma a sterownik to jest dokladnie taki http://allegro.pl/sterownik-auraton-2005-o...1351182235.html hmm ta opcja z pompa zeby sie wylaczala to juz by mnie zadowalala bo nie wiem czy poradzilbym sobie z intalacja 4d ;/ Cytuj
JarekLub Opublikowano 12 Grudnia 2010 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Binius - specjalnie napisałem o klapce z tyłu odbiornika, bo sam bezmyślnie o mało nie podpiąłem do 230V :) Jak trzeba pomóc ustawić programator napisz. daj ten dokładny model. Cytuj
JarekLub Opublikowano 12 Grudnia 2010 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Dwa kabelki podpinasz pod odbiornik w miejsca COM i NO te same kabelki podpinasz do sterownika kotła - a tu się zaczyna, nie mogę znaleźć twojego sterownika w internecie (masz może instrukcję do niego???) - u mnie jest zwykła wtyczka cincz, więc nie miałem problemów. To praktycznie zamyka temat podłączenia, reszta to programator. Stop. 2005 jest przewodowy, czy tak??? to znaczy czy masz jedno urządzenie sterownik (z wyświetlaczem) czy 2 sterownik i odbiornik (wkładany do gniazda 230V) Przewodowy :) zasada montażu ta sama, tylko musisz kablami przeciągnąć się do jakiegoś pomieszczenia, które będzie reprezentatywne z temperaturą, kotłownia to troche bez sensu (jak dla mnie), bo tam zawsze jest wyższa temp. i pomiar nic Ci nie da w stosunku do mieszkania. I musisz się dowiedzieć czy twój sterownik kotła obsługuje typowy jednobiegunowy przekaznik dwustanowy (Auraton). Cytuj
binius Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor #9 Opublikowano 12 Grudnia 2010 jeszcze go nie kupilem !! chcialem sie tylko dowieciec co i jak ale zamierzam ten http://allegro.pl/sterownik-auraton-2005-o...1351182235.html w sterowniku pieca mam jakies dodatkowe 2 wejscia zaslepione nakretka pewnie to do cinczy Cytuj
JarekLub Opublikowano 12 Grudnia 2010 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2010 uffff... to dobrze zrobiłeś :) Sprawdź najpierw czy sterownik obsługuje jednobiegunowy przekaźnik, a ten sam sprzedawca na Allegro ma bezprzewodowy - polecam 2005 TX Plus. Jakby co pisz, postaramy się pomóc. Pozdro j Cytuj
binius Opublikowano 12 Grudnia 2010 Autor #11 Opublikowano 12 Grudnia 2010 ok to dzieki za pomoc. jak bede cos wiedzial wiecej i mial problemy to zapewne sie odezwe.! Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi