Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Per-eko 20 Ksw Plus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie mam pytanko co do pieca Per-Eko 20 KSW Plus, czy może ktoś posiada lub też słyszał jak ustawić w miarę możliwości sterownik ST-24, bo coś mi się wydaje że za dużo pożera węgla i jak w ogóle palić w tym piecu może ja źle coś robię.

Opublikowano

A jak w nim palisz?

To jest prosty kocioł górnego spalania i trzeba palić w nim cyklicznie: zasypać węglem, podpalić od góry. Nie dosypywać.

Po wypaleniu zasypać od nowa i podpalić. Jeśli palisz zgodnie z instrukcją (rozpalanie na ruszcie) - to źle.

Obroty dmuchawy ustawić tak, żeby kocioł nie osiągał zadanej temperatury (nie wchodził w przedmuchy). Da się jeśli kocioł nie jest przewymiarowany.

Ja wyrzuciłem dmuchawę. Założyłem miarkownik.

Opublikowano

Ja pale według instrukcji, i coś mi się nie podobało ponieważ oznaczyli, że piec jest górnego spalania a w instrukcji piszą że na ruszcie. Dzięki serdeczne Pozdrawiam

Opublikowano

W instrukcji dobrze oznaczyli, przy paleniu przymykaj przepustnicę i wentylator ustaw na minimum (jak ma przesłonę to ją przysłoń w 80%) zasyp takiego kotła powinien starczać na 8-12godzin przynajmniej u mnie tak jest.

Opublikowano

Na czopuchu jest przepustnica i (do czegoś ona służy) po rozpaleniu powinno się ją przymykać na 3 ząbek (podczas zasypu ją otwieramy). Dużo zależy tez od ciągu kominowego ale przy zamkniętych drzwiczkach nie powinno się nic dymić.

Opublikowano

mam podobne dziadostwo, Zębiec SWK 21 S, W sobotę naczytałem się muratora, zapaliłem od góry, wytwornica sadzy i dymu, nigdy więcej. Palę bez dmuchawy, dole drzwi uchylone, czopuch na 2,5 zabka, komin 9 mb 160 mm, Może to wina węgla? Dzień w dzień czyszczę płomieniówki i piec. Konstrukcja prosta jak cep, płomienie walą prosto wo komin zamiast oddać ciepło.

Opublikowano
Witam. No nie jest tak zle z tym paleniem od góry.Jak sie podszkolisz to nie będzie tyle dymu ani sadzy.Pozdrawiam.

Czopucha na max nie otworzę bo zapalę sadzę w kominie, taka konstrukcja pieca że płomienie prosto przez płomieniówki walą w komin, nigdy więcej tego pieca. Jak ją przymykam to powstaje fabryka sadzy.

Opublikowano

ak610

Faktycznie krótki wymiennik.

Nie zapalisz sadzy w kominie jeśli jej tam nie będzie (wyczyść komin:-)

Masz jakieś zawirowywacze w wymienniku? Jeśli nie to przydałby się - poprawiłby odbiór ciepła. Zmniejszony ciąg zostałby zrekompensowany przez otwarcie szybra.

Czopuch jest bardzo gorący? Można spróbować odebrać trochę ciepła "owijając go rurą" powrotną (ktoś pisał, że podnosi w ten sposób temp. powrotu o 6 stopni).

Opublikowano

Więc tak.

Paląc od dołu czyli na ruszcie, temperatura zadana 60 stopni piec pali się około 12 godzin w dodatku smród z pieca ponieważ nagrzany węgiel wydziela gazy które nie są spalane.

Paląc od góry temperatura zadana 60 stopni moc dmuchawy 20% piec pali się około 16-20 godzin, brak smrodu gazy zostają spalane, większa sprawność cieplna. Przepustnica jest otwarta na maxa, natomiast przepustnica na wentylatorze otwarta na 30-40%. Jeżeli palisz w piecu temperaturą 60 stopni piec nie będzie się zasmalał, a jeżeli w domu jest za gorąco przy tej temperaturze to trzeba założyć zawór czterodrożny

Opublikowano
ak610

To może masz za duży ten kocioł, co sprawia, że koieczne jest dławienie powietrza i wtedy powstaje sadza.

?

liczę się z tym że mam za duży, 21 kW na 220 m2 ale ogrzewam połowę. Wiem, że mnie zaraz nakrzyczycie, ale zrobiłem test, otworzyłem 100% grzejników, grzałem 220 m2 i gdybym nie dławił na czopuchu to jak nic zapłon sadzy, a jak komin czysty to masa energii w atmosferę. Dolna klapa otwarta na szczelinę 3-4 cm od dołu.