Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam pytanie odnośnie granulacji węgla kamiennego, a w zasadzie jaka powinna być do mojego pieca, jest to kocioł sprzed 15 lat, wogóle nie jest ocieplony, a jego budowę określił bym raczej jako piec dolnego spalania, gdyż wylot z komory spalania jest na tylniej obudowie, zaczyna się od paleniska i kończy mniej wiecej w polowie komory spalania, potem spaliny lecą do góry, potem w dół, potem znowu do góry i do czopucha. piec ma koło 30 kW, dokładnie nie wiem bo instrukcji nie posiadam, ogrzewa dom o pow grzewczej około 200m2.

 

I tak zawsze był kupowany "gruby" węgiel, czyli kostka (kawałki nawet 25 cm długości) , sam w sumie nie wiem dlaczego, ale tak jakoś zawsze było, czasami po załadowaniu całego pieca blokował się na górze paleniska i nie opadał na spód podczas palenia. I moje pytanie brzmi czy teraz nie kupić orzecha, jaka wogóle jest różnica pomiędzy kostką a orzechem (pomijam wielkość), jeżeli np obydwa są tej samej kaloryczności, to jaki byłoby lepiej kupić, czy orzech będzie się lepiej spalał, dawał lepszą sprawnośc pieca itp

 

z góry dziekuje za odpowiedź

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.