Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem na etapie remontowania 150 letniego domu. Stanąłem właśnie przed koniecznością zainstalowania w tym mieszkaniu centralnego ogrzewania. Piecyk który znajduje się tam na chwilę obecną nie jest w stanie ogrzać nawet pojedynczego pomieszczenia. Niestety kompletnie się na tym nie znam. Zakładam ten temat w nadziei na to że pomożecie mi ogarnąć temat i że pomożecie w rozstrzygnięciu wielu problemów.

Na początku przedstawię sytuację.

Mieszkanie opalane będzie węglem. Piec znajdować się będzie w piwnicy i będzie ogrzewać 5 pokoi. Łącznie do ogrzania jest około 100-120 metrów kwadratowych.

no i teraz pierwsze kwestie problemowe jakie mi się od razu nasuwają.

1) rurki miedziane czy pex-al-pex. o jakieś średnicy ?

2) zbiornik wyrównawczy najlepiej umieścić w łazience ?

3) przy wyjściu z pieca podłączamy od razu rurki miedziane czy to nie do końca dobre rozwiązanie?

4) grzejniki podłączać szeregowo czy równolegle? ... ma to jakieś znaczenie ? według mnie równoległe jest chyba lepsze

5) zawory ? gdzie jak i po co ...

Na co zwrócić jeszcze uwagę nim przystąpię do projektowania całej instalacji ?

Zdaję sobie sprawę że dla wielu z was te pytania będą nad wyraz lamerskie, ale prosiłbym abyście okazali trochę zrozumienia dla kogoś kto zaczyna i chce to zrobić sam bo wie że to się da zrobić.

Pozdrawiam gorąco w te chłodne dni

Largo

Opublikowano

1) Do kotła na paliwo stałe rozsądnym wyborem jest stal lub miedź. Średnice trzeba policzyć w zależności od mocy jaką będa przenosiły.

2) Najlepiej w pomieszczeniu nad kotłem - tak aby rura bezpieczeństwa miała możliwie mało odcinków poziomych. Rura przelewowa od naczynia często kończyła się w łazience w umywalce, ale jest to mało rozsądne - lepiej jest wrócić nią pionowo do kotłowni i tam dodać mały zlew podłączony do kanalizacji.

3) Tak

4) Równolegle

5) Zawory odcinający i termostatyczny przy grzejnikach do tego trójdrogowy termostatyczny do ochrony kotła przed korozją.