Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Junkersem Zw 14-2 Dv Ke 23

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

mam dwufunkcyjnego junkersa ZW 14-2 DV KE 23 od pół roku. Na początku wszystko było oki ale od pewnego czasu temp. c.w.u. faluje, a najbardziej jest to odczuwalne pod pysznicem, raz jest gorąca aż parzy, a za chwilę chlodna. zaobserwowałem że podczas pobierania c.w.u. modulacja płomieniem szaleje (trzyma stały płomień a co jakiś czas na chwilę go podwyższa) i z tąd wydaje mi sie róznica temperatury. Był serwis wymienił czujniki jakieś (NTC) napęd zaworu 3drożnego ale nie pomogło. no a na koniec powiedział że to nie jest woda miastowa i bedzie róznica temp. ale ja wiem że tak nie było na początku,(c.w.u. trzymała stałą temp.) , a poza tym raczej chyba nie w takim stopniu różnica temp. jest dopuszczalna. POMOCY co to może być ??? B)

Opublikowano

jeżeli masz własną studnię mogą być skoki ciśnienia .

Rozwiązuje się ten problem dwustopniowo podnosi się ciśnienie na zbiorniku hydroforu i zakłada się reduktor na dojściu do pieca.

Ale jest za mało danych żeby trafnie w pełni to ocenić

Opublikowano

to spróbuj zmniejszyć przepływ wody do pieca to często załatwia twój problem

Opublikowano
to spróbuj zmniejszyć przepływ wody do pieca to często załatwia twój problem
- to powinno zalatwic sprawe

albo popros sasiadow aby nie korzystali z wody gdy bierzesz kapiel to tez pomaga:)

Opublikowano

sa spadki cisnienia na wodzie zimnej??

odkrec kran i poobserwuj czy tam cisnienie nie faluje na wyplywie...

jesli to nie to, to problem jest z piecem...moze filtr na doprowadzeniu zimnej wody do pieca przytkany...a moze membrana przy zwezce venturiego, ja tak mialem w starym kotle...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moze masz wymiennik cwu przyblokowany, jezeli przeplyw przez obieg kotla slaby - woda w obiegu szybciej sie nagrzewa i plomien maleje..jak sie odblokuje/przepchnie przez przyblokowane kanaliki to odda wiecej ciepla do cwu (stad pojawia sie b. goraca woda), plomien sie zwieksza i gdy woda napotka znowu opor, plomien maleje, a w kranie zimna woda. Przed wymiana czujnikow lepiej je sprawdzic czy dzialaja prawidlowo. Przez wymiane czujnikow jak i innych elementow kotla 'na czuja' problemu nie rozwiazesz zbyt szybko, a na pewno nie tanio.