Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Przejrzalem forum, ale nie znalazlem podobnego przypadku wiec opisuje: mieszkam na ostatnim pietrze w niewielkim (4p.) bloku. Mam w mieszkaniu lacznie piec grzejnikow, trzy zeliwne (jeden gigant na pietnascie albo wiecej zeberek), jeden aluminiowy w kuchni i drabinke w lazience.

Przez kilka lat wszystko szlo dobrze, zimy mijaly bez problemu, wszystko grzalo.

Problemy zaczely sie podczas poprzedniej (bardzo ciezkiej, jak pamietamy) zimy. Nagle grzejniki zaczely robic sie chlodne -tzn. np. pierwszych piec zeberek bylo goracych a nastepne juz letnie, natomiast dolna czesc grzejnika w ogole chlodna. To jeszcze nic - potem, ni z tego, nie z owego, wysiadl zupelnie jeden grzejnik, po prostu zrobil sie nagle, z dnia na dzien, zimny. Efekt byl taki, ze przy silnych mrozach z pieciu grzejnikow tylko jeden grzal jak trzeba, reszta tak jak opisalem. Mimo moich staran (spoldzielnia...) problem powtorzyl sie z nadejsciem obecnych mrozow. Znowu, jak na komende, grzejnik, ktory jeszcze dzien wczesniej byl goracy, zrobil sie caly zimny, a drugi, tak jak poprzednio, ma tylko kilka pierwszych zeberek goracych a reszta letnia.

Dodam jeszcze tylko, ze ten zupelnie zimny grzejnik jest na pionie wspoldzielonym przez dwa mieszkania (odpowietrznik pionu jest u sasiadki). Pozostale grzejniki sa pionami pojedynczymi. Wszystkie grzejniki posiadaja odpowietrzniki.

I teraz tak: spoldzielnia broni sie jak moze przed podjeciem jakichkolwiek dzialan. zwalaja na SPEC (ze ich pompa za slabo dziala i ze podobno ja wymieniali na jakas gorsza i to dlatego). SPEC z kolei zwala na nich. Teraz zasugerowali mi plukanie tego letniego grzejnika, ze niby osad uniemozliwia przeplyw. A ja mam teorie, ze to kwestia regulacji calej instalacji: ze np. jak sasiadka, z ktora wspoldziele pion, poczuje zimno, to mocniej odkreca grzejnik i 'zabiera' mi cale cieplo.

Czy moge liczyc na ocene sytuacji? Co robic? Jak wygrac ze spoldzielnia i moc mieszkac w ogrzewanym mieszkaniu? Bede wdzieczny.

Opublikowano

można zażądać parametrów pracy kotłowni to jest temperatur wyjścia i powrotów

powinny byś spełnione warunki cieplne czyli minimalna temperatura na grzejniku

Opublikowano

Może być to związane ze złą regulacja instalacji i zbyt małą pompą lub źle ustawiona w węźle cieplnym. Zgłoś pisemnie do administracji, aby jak najszybciej usterka została usunięta. O ile pamiętam w takim przypadku przysługuje ci bonifikata ( w przypadku niedogrzewania), trzeba tylko udowodnić,ze w mieszkaniu lub części pomieszczeń mieszkalnych nie było wymaganej temperatury, a przyczyna jest właśnie nie grzejący grzejnik. Pomiar powinna wykonać spółdzielnia w obecności najemcy/właściciela mieszkania. Dla pokoju temperatura ta wynosi 20 st. c, zgodnie z normą.

Opublikowano

Witam, podłączę się do tematu. Sytuacja jest podobna mieszkam na ostatnim piętrze (3p). Grzejniki słabiutko grzały, w sumie mozna powiedzieć że wcale. Rura dochodząca do grzejnika była gorąca, spływ całkowicie zimny. Mieszkanie 2 pokojowe. Mały pokój(11m2) i kuchnia mają odpowietrznik automatyczny na pionie, łazienka również. Tylko w dużym pokoju(14m2) odpowietrznik jest u sąsiadów. Okna plastikowe. Grzejniki aluminiowe, w pokojach po 10 żeber,łazienka i kuchnia po 6 żeber. Temperatura jaka panowała teraz przez te ostatnie mrozy to 15-16 stopni czyli zimno jak cholera. Po wielu telefonach dzisiaj był administrator budynku. Rozkręcał grzejniki na odpływie i czyścił kryzy, które były zasyfione kamieniem. Dodatkowo zainstalował nowe odpowietrzniki. Napełnili instalacje wodą, ładnie się odpowietrzyło wszystko, przynajmniej tak było słychać. Niestety wyniki pomiarów temperatury są niezadowalające . max 17,5 stC w dużym pokoju. Łazienka 18stC. Po paru godzinach obmacywania grzejników doszedłem do wniosku że te kryzy chyba znów się zasyfiły bo rura spływowa jest bardzo letnia. Rura zasilająca grzejnik jest gorąca. Sam grzejnik od góry tylko ciepły, na dole bardzo bardzo letni. Jak widać daleko do ustawowych 20 stC. Aha blok jest z 1997 roku. Termostaty to u mnie zawory kulowe "motylkowe" cały czas odkąd się wprowadziłem (marzec br) są otwarte na max. Co począć w takim przypadku? Czy te kryzy na wylocie na ostatnim piętrze są konieczne i czy w moim przypadku może źle obliczone? za mały przepływ. Na oko otwór wynosił 2-3mm. Pytałem o sens zainstalowania na tym grzejniku na którym nie mam odpowietrznika na pionie( jest u sąsiadów) odpowietrznika np takiego http://allegro.pl/odpowietrznik-automatycz...1352073909.html , pan fachowiec stwierdził że tym odpowietrzę sam grzejnik a nie cały pion hmm skoro jestem na końcu czy to prawda?

Przepraszam za tak długi elaborat, z góry dziękuję za wszelkie porady, mam nadzieje że na sądach ze spółdzielnią się nie skończy.

Opublikowano

Odpowietrzanie instalacji i rozkręcanie grzejników i całej instalacji niczego na dłuższą metę nie da, jeśli nie zostanie dokonana regulacja podpionowa instalacji. Z biegiem czasu na instalacji dokonywane są różne zmiany indywidualnie w mieszkaniach, wymieniane są grzejniki na inne i montowane termostaty w postaci zaworów kulowych motylkowych. To wszystko powoduje, że instalacja zostaje rozregulowana hydraulicznie w stosunku do tej projektowanej kilkanaście, lub kilkadziesiąt lat temu. Regulacja przy grzejnikach jest nierealna do wykonania, gdyż mieszkańcy nie zgodzą się na ingerencję w swoich mieszkaniach.

Wyjściem z instalacji jest zamontowanie zaworów regulacyjnych podpionowych, które zapewnią odpowiedni rozpływ czynnika grzewczego do wszystkich pionów tak, aby zapewniony został projektowany przepływ czynnika na ostatnim odbiorniku w danym pionie.

Najpierw regulacja w skali makro, a dopiero potem, jeśli jeszcze będą kłopoty szukanie miejscowych zanieczyszczeń.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Też kiedyś miałem podobny problem, okazało się że jeden z lokatorów mieszkających niżej rozkręcił kryzę w grzejnikach przez co do mnie praktycznie ciepła woda nie dochodziła. Jeżeli masz zawór termostatyczny (i oczywiście tego już nie próbowałeś) to może zwiększenie średnicy przepływu wody pomoże ?

P.S. Bardzo często miałem też zapowietrzone grzejniki (zwłaszcza na początku sezonu grzewczego) - ale kilkadziesiąt odpowietrzeń zwykle pomagało :)

pozdr

Krzysiek

Opublikowano

Rozregulowanie 1 kryzy nastawnej powoduje często zakłócenia w dużej części instalacji. Przyczyną może być też zmniejszenie się wydajności pompy obiegowej w węźle ciepłowniczym (uszkodzenie wirnika pompy, zabrudzenia, źle ustawiona prędkość obrotowa), Najlepiej zgłosić do odpowiednich służb.