Tomanek Opublikowano 16 Listopada 2010 #1 Opublikowano 16 Listopada 2010 Witam serdecznie Posiadam mieszkanie 70m2, ocieplone styropianem 10cm budynek jest z listopada 2009roku. Piec zainstalowany mieszkaniu to Vaillant Turbo Tec. Mam pytanie jaką ustawić temperaturę na piecu przy maksymalnych odkręconych podajnikach na grzejnikach. Teraz mam ustawioną na piecu 60st Pozdrawiam Cytuj
jarek79kk Opublikowano 16 Listopada 2010 #2 Opublikowano 16 Listopada 2010 przy obecnych temp za oknem wydaje mi sie troche za duzo, musisz sam poczuc czy jest ci cieplo czy zimno no i czy chcesz zaoszczedzic energii czy narobic kosztow, zamontuj sobie regulator pokojowy jesli nie masz glowic na grzejnikach a jesli masz bo z opisu wnioskuje ze masz to po co je odkrecasz na maxa? przykrec, ja mam wszedzie na niecale 3 i 1/2 i juz mi jest za goraco ale zona i dzieci lubia cieplo wiec cierpie dla nich Cytuj
marekreal Opublikowano 17 Listopada 2010 #3 Opublikowano 17 Listopada 2010 wlasnie w tym temacie szukam odpowiedzi,czy przy tych temperaturach teraz za oknem i na wszystkich grzejnikach termostaty,w czasie dnia gdzie temp za oknem ok 13 C trzeba termostaty zakrecac czy pozostawic je tak jak w nocy na poziomie 4 ? jak to wyglada z punktu ekonomicznego spalania ekogroszku? Cytuj
Nick_1 Opublikowano 24 Listopada 2010 #4 Opublikowano 24 Listopada 2010 Moim zdaniem na to pytanie nikt nie udzieli dokładnej odpowiedzi. Wszystko zależy od temperatury jaka panuje na dworze,powierzchnia 70 m2 nie jest zbyt duża,wiec na dzień dzisiejszy temp. 60 stopni an piecu,to zdecydowana przesada. Cytuj
Mushasi Opublikowano 6 Grudnia 2010 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2010 Ekonomiczne spalanie to regulator temperatury + zawory termostatyczne na grzejnikach Niektórzy producenci pieców zalecają też pogodówkę , wtedy piec sam steruje temperaturami ale musi być dostosowany sterownik na piecu . Według normy europejskiej komfortowe nastawy to 20-21 stopni Censjusza czyli 3 na zaworach termostatycznych a 4lub 5 w pomieszczeniach mokrych Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi