Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie jak ustawić kocił DEFRO AKM 15 kw ? Mam taki piec i nie mogę dojść z nim do ładu . Codziennie przez noc mi gaśnie i odrana rozpalanie , cały dzień się pali jak go pilnuję a przez noc znowu gaśnie i tak w kółko. Dodatkowo bardzo trudno uzyskać na nim zadaną temperaturę co powoduje że nadmuch i podajnik pracują prawie cały czas, a i tak róznica prawie 10 stopni . Jak uzyskam zadaną temperaturę to przechodzi w stan podtrzymania i wtedy znowu traci dużo temperatury mimo, że histereza ustawiona na 2 stopnie i piec się włącza ale i tak traci szybo temperaturę a czasami nawet prawie gasnie jak nie dorzucę mu czegoś przez drzwiczki. Pomocy bo nie mam już cierpliwości. A miało być tak pięknie ;)

Opublikowano

Cześć moje nastawy to:

przerwa w podawaniu 5 minut

nadmuch 45% temperatura zadaniowa 65stopni C

pompy równoległe właczone

przerwa w podtrzymaniu 15 min

nadmuch w potrzymaniu 8 min przerwa praca 15 sek

Dziwne że przez weekend pracował bez zarzutów , a dzisiaj jak nie było nas w domu ok 7 godzin znowu zgasł , a wczoraj wieczorm piszczał że zaduża temperatura . Palimy groszkiem a wczoraj dosypaliśmy ekogroszku

Opublikowano

Witam ja mam inny piec z podajnikiem tłokowym, ze sterownikiem Ognik plus CWU. Ja palę miałem i u mnie mam ustawione następujące parametry, nadmuch 100%, temperatura zadana 65 stopni, przerwa w podawaniu 9 min, u mnie nie ma parametru przerwa w podtrzymaniu 2 min, praca w podtrzymaniu 7 sek, przy tych ustawieniach temperatura oscyluje w granicach 70 parę stopni czasami przekroczy nawet 80 stopni co skutkuje tym że do czasu obniżenia temperatury poniżej 80 stopni nie załącza sie wentylator

Opublikowano

aha,

a popiół spycha ci do popielnika czy robi się taki "kopiec kreta" na palenisku? piece wyprodukowane do wiosny tego roku miały taką wadę (serwis defro w ramach gwarancji przyjeżdża i to przerabia), piec się dusił i w końcu wygasał; sprawdź jaki masz model sterownika (st-44h czy może st-57h)

przy takim dużym nadmuchu (45%) ciepło idzie w komin i dodatkowo węgiel się nie dopala tylko spieka, ja mam 22% i pewnie jeszcze zmniejszę (na początku miałem 40% i zmniejszałem co 2% i było coraz lepiej)

przerwę w podawaniu też możesz zmniejszyć tak (tu wszystko zależy od jakości towaru) by tylko niedopalony węgiel nie spadał do popielnika

poczytaj to (znajdziesz zapewne wszystkie odpowiedzi)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?...e-macie-nastawy

pzdr

bulba

Opublikowano

Dziekuję bardzo za informcje mój piec wyprodukowany w 2009r a kupiłam go w VIII.2010r. z tego co zauważyłam to kopiec sie robi ale przesówa się trochę do przodu paleniska. A opał faktycznie się spiekał. ja parę razy do defro dzwoniłam na serwis, z prośbą o pomoc ale raczej nie pronowali przyjazdu tylko cały czas mówili żeby go wyczuć jak palić , nie wiem co im powiedzieć żeby przyjechali i przerobili żeby nie było "kopca kreta" i zeby przyjechali w ramach gwarancji.

Opublikowano

spruj przerwa miedzy dozowaniem 4,5 podmuch 40 proc .załaczenie pompy co 40 stopni teperatura zadana 55 stopni...potem pru=obuj zwiekszac czas i obniżaj podmuch ..powodzenia

Opublikowano

przerabiali też akm 15 kw przyjeżdżając z serwisu na gwarancji (oczywiście ma to sens jeżeli popiół nie zsuwa się do popielnika tylko zostaje na palenisku blokując następną porcję paliwa co dusi ogień - niezsunięty popiół zatyka dysze od dmuchawy na palniku i wszystko gaśnie), zgłoś do nich właśnie ten problem (popiół zalega na palenisku) przyjadą i wspawają jakąś blachę i będzie ok

w serwisie (dziale technicznym) doskonale znają ten problem; jak kupowałem piec w lipcu to dzwoniłem do nich, mówili że zmienili od bodajże kwietnia konstrukcję AKM, więc będą wiedzieli o co chodzi

spieki to problem ustawień i materiału więc serwis ci nie pomoże

pzdr

bulba